Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Η νέα εποχή. Η αρχή του τέλους της πατέντας.

Αναδημοσίευση από το in.gr:
"Συνολικά 14 γίγαντες της φαρμακοβιομηχανίας δήλωσαν ότι αποδέχονται το σχέδιο του Εκουαδόρ να παρακάμψει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για εκατοντάδες φαρμακευτικές ουσίες, προκειμένου να τις παράγει ή να τις αγοράζει με μικρότερο κόστος.
«Αποδεχόμαστε τη δημοκρατική απόφαση [...] για τη νόμιμη εφαρμογή αυτού του έκτακτου μέτρου» ανακοίνωσαν οι 14 εταιρείες, ανάμεσά τους η Bayer, η GSK και η Pfizer.
«Κανένα νόμιμο δικαίωμα δεν είναι ανώτερο των απαιτήσεων της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα σε τόσο σοβαρές περιστάσεις» παραδέχονται σε ανακοίνωση που αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την περασμένη Παρασκευή, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραβιάσει 2.214 πατέντες και να εκδώσει «υποχρεωτικές άδειες» σε εγχώρια εργαστήρια προκειμένου να παράγουν γενόσημα φάρμακα, δηλαδή «αντίγραφα» των πρωτότυπων ιδιοσκευασμάτων.
Οι ξένες εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα αποζημιώνονται με ποσοστό επί των πωλήσεων έως και 10%.
Οι αρχές του Εκουαδόρ θεωρούν ότι το de facto μονοπώλιο ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών οδηγεί σε υπερβολική άνοδο τις τιμές πολλών φαρμάκων.


Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το σχέδιό της είναι νόμιμο σύμφωνα με διατάξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου οι οποίες επιτρέπουν στις χώρες-μέλη να παράγουν στο έδαφός τους τέτοια φθηνά φάρμακα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Πατέντες για φάρμακα κατά του AIDS έχουν παραβιαστεί από τη Βραζιλία και την Ταϊλάνδη, μεταξύ άλλων."

Είναι πια παραδεκτό ότι τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν μία μάστιγα που κρατά την εξέλιξη της ανθρωπότητας καθηλωμένη και προκαλούν μεγάλα δεινά (τη στιγμή μάλιστα που τα φάρμακα δεν ανακαλύπτονται από τις Φαρμακοβιομηχανίες αλλά πατεντάρονται αφού έχουν ήδη ανακαλυφθεί, κάτι που είναι ακόμα πιο σκανδαλώδες).
Ειδικά στα φάρμακα, τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν "Όπλα Μαζικής Καταστροφής", η αποτελεσματικότητα και σκληρότητα των οποίων δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις "Τελικές Λύσεις" που είχαν εμπνευστεί οι Ναζί στον ΄Β Π.Π. εναντίον των υπόδουλων λαών.
Αρκεί να καθίσει κανείς λίγο και να ξεφυλλίσει την πρόσφατη ιστορία της Αφρικής, της Ν.Α. Ασίας και της λατινικής Αμερικής και θα μάθει γιατί (ελπίζω να το αντέχει το στομάχι σας...).
Για εμάς τους φαρμακοποιούς, η ύπαρξη πατέντας σημαίνει πολύ χαμένο και "βαλτωμένο" χρήμα στα ράφια μας με τη μορφή στοκαρίσματος πρωτοτύπων και όλων των επωνύμων generics, ταπείνωση του ρόλου μας εξαιτίας της εμπορικής και όχι της κλινικής αναγραφής φαρμάκου στη συνταγή και της απαγόρευσης του δικαιώματός μας να δίνουμε φάρμακο και όχι εμπορικό λογότυπο, και μείωση του τζίρου μας και χάσιμο πελατείας ακριβώς για τον τελευταίο λόγο.
Για την επιστήμη φυσικά, τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν σκάνδαλο. Λες και ο Αρχιμήδης, ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Μικελάντζελο, ο Σαίξπηρ, ο Ντα Βίντσι, Ο Γαλιλαίος, Ο Δαρβίνος, ο Μπαχ, ο Μπετόβεν, ο Γαληνός, ο Παστέρ και όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί της ανθρωπότητας δεν είχαν σοβαρό λόγο να σηκωθούν από το κρεβάτι τους και να δημιουργήσουν Αιώνια Έργα (αφού δεν υπήρχαν εγωιστικές επινοήσεις όπως οι πατέντες), αλλά έπρεπε να περιμένουμε τους εξυπνάκηδες τους μαρκετίστες των Πολυεθνικών του 20ου αιώνα να μας μάθουν πώς προάγεται η δημιουργικότητα. Αυτό είναι για γέλια.
Το αισιόδοξο είναι ότι ακόμα και οι φημολογούμενες ως πανίσχυρες εταιρίες τελικά σκύβουν το κεφάλι απέναντι στη Φυσική Νομοτέλεια της ειλικρινούς εξυπηρέτησης των ανθρώπινων αναγκών.
Έτσι επιβεβαιώνεται ο Ιστορικός Νόμος που υπαγορεύει ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και δεν υπάρχει αιώνια ανθρώπινη δύναμη. Όλα έχουν την ώρα τους.
Δικαίωση και ευκαιρία για εμάς τους υγειονομικούς επιστήμονες που πήγαν να μας κάνουν "έμπορους στην ψυχή" χωρίς να προβλέπεται να είμαστε τέτοιοι.
Μπορούμε λοιπόν να γυρίσουμε στη βάση της αποστολής μας που τελικά είναι και καλύτερη, και αποτελεσματικότερη και ανθεκτικότερη στον χρόνο από το εμπορικό επιχειρείν.
Μόνο που αυτή τη φορά θα έχουμε σύμμαχο τη γνώση, την εμπειρία, την τεχνολογία και την απερίοριστη πρόσβαση στην πληροφορία (χωρίς να πληρώνουμε φυσικά μεσάζοντες...). Θα είμαστε δηλαδή πολύ πιο ισχυροί αλλά και πολύ πιο ανθρώπινοι. Οι ίδιοι στην ουσία αλλά και απείρως πιο καινοτόμοι και πιο μπροστά από την εποχή μας από πριν.
Το μέλλον δηλαδή με την ίδια καρδιά (κάτι που δεν αλλάζει όσο υπάρχουν άνθρωποι) αλλά με αίθανες, καινούργιες και άπειρες δυνατότητες για να προχωρήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: