Σάββατο, 10 Απριλίου 2010

Αναβολή της έκδοσης του Νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων

Η προγραμματισμένη για τις 7 Απριλίου 2010 συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μπορεί μεν να έγινε, η διαδικασία της έκδοσης του Νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων ωστόσο αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Η έκδοση του επίμαχου Δελτίου Τιμών, που θα περιλαμβάνει τις ανατιμήσεις τν 6.500 χιλιάδων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού της τιμής τους που περιγράφηκε στην διάταξη για τα φάρμακα του Νομοσχεδίου για το ΕΣΠΑ, θα έπρεπε να έχει συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής, όμως σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εύης Παπαδοσηφάκη για την «Ναυτεμπορική» της 8/4/10, η φαρμακοβιομηχανία είναι που πιέζει για περισσότερες ανατιμήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για τα όσα προκύπτουν για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων από την σχετική Αγορανομική Διάταξη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής» οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας ζήτησαν η ενημέρωσή τους για τις νέες τιμές των φαρμάκων να γίνει με ηλεκτρονικά μέσα για περισσότερη ταχύτητα και ασφάλεια. Στα πλάισια λοιπόν της προσπάθειας για καλή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, το Υπουργείο Οικονομίας, δια μέσω του Γενικού Γραμματέα του κ. Σ. Κομνημού, αποφάσισε να αναβάλλει την έκδοση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων για μία εβδομάδα προκειμένου να γίνει η ενημέρωση των εταιρειών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει την ερχόμενη Δευτέρα (12/4/2010).

Ωστόσο ο αναβρασμός στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών εν αναμονή του Νέου Δελτίου Τιμών καλά κραττεί καθώς το Υπουργείο επιμένει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για μεσοσταθμική μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 25% αλλά και τη συνολική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,4 δις ευρώ ετησίως, παρά τις προτάσεις των εκπροσώπων της Φαρμακοβιομηχανίας (π.χ ΠΕΦ που πρότεινε μείωση κατά 10 – 15% και επανεξέταση των τιμών στα πλαίσια της λίστας με βάση την μηχανοργάνωση και τον έλεγχο της συνταγογραφίας).

Με τα νέα δεδομένα, το Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων αν όλα πάνε καλά θα εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων το αργότερο ως την επόμενη Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 και ως εκ τούτου το πιθανότερο είναι να τεθεί σε ισχύ από τις 19 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: