Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010

Ασπιρίνες τέλος... Λείπουν πάνω από 200 φάρμακα από τα ράφια των φαρμακείων

Αδειάζουν μέρα με τη μέρα τα ράφια των φαρμακείων, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί παρατηρούνται προβλήματα στην τιμολόγηση των σκευασμάτων. Την ίδια στιγμή καταγγέλλουν ότι επανεξάγονται φάρμακα, στα οποία παρουσιάζεται έλλειψη.

«Περισσότερα από 200 φάρμακα υπολογίζεται ότι λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κ. Λουράντος.

Ανάμεσά τους ογκολογικά φάρμακα και άλλα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών, γαστρεντερολογικών και νευρολογικών προβλημάτων. «Μέχρι και η ασπιρίνη λείπει από αρκετά φαρμακεία. Σήμερα, η ελληνική αγορά κινείται με το στοκ των φαρμακείων», αναφέρει ο κ.Λουράντος.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αποδίδουν την κατάσταση αυτή στην «... αντιφατική τιμολογιακή
πολιτική της κυβέρνησης, στον μη έλεγχο των παράλληλων εξαγωγών και στην ανεπαρκή λήψη μέτρων για την επάρκεια φαρμάκων για τον ελληνικό λαό».

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θ. Τρύφων αναφέρει ότι πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο. «Από σήμερα, οπότε θα ισχύσει ουσιαστικά το νέο δελτίο τιμών, αναμένεται να ομαλοποιηθεί η αγορά», προσθέτει.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ δηλώνουν ότι διαπιστώνουν με έκπληξη τις τεράστιες μειώσεις των τιμών πολλών παλαιών φαρμάκων που παράγονται στη χώρα μας. «Ενώ υπήρχαν πολλοί τρόποι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και μάλιστα με τρόπο που θα είχε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, δυστυχώς η ανατιμολόγηση έτσι όπως έγινε θα οδηγήσει σε υποκατάσταση των παλαιών και εκτός πατέντων φαρμάκων από άλλα παρόμοια ακριβότερα» αναφέρει ο κ. Τρύφων. « Παράλληλα », σημειώνει, « είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και για την εγχώρια παραγωγή, η οποία έχει μόνο το 17% της δαπάνης». 

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231058245#ixzz0zE5rw07M

2 σχόλια:

OXYNOYS είπε...

ΑΛΗΘΕΙΑ! ΓΙΑΤΙ Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΣΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ;

Olga_d είπε...

Γιατί νομίζεις ότι το έκαναν για τα υπόλοιπα φάρμακα? Αμφιβάλλω τρελά!