Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Ενημέρωση από τη συνάντηση του Π.Φ.Σ. με Λοβέρδο.Υπήρχε όντως κρυφή ατζέντα. Τα δώσαμε όλα. Προσπαθούν να βγάλουν από τη μέση το Λουράντο που αντιδράει...

Νέο "αγκάθι" για τους φαρμακοποιούς
Η δυνατότητα κληροδότησης της άδειας του φαρμακοποιού από γονέα σε παιδιά αποτέλεσε το νέο αγκάθι στις συνομιλίες του υπουργού Υγείας, Ανδ.Λοβέρδου με τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων 
Σε τεταμένο κλίμα έγινε η συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου με τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων, καθώς τέθηκε άλλο ένα κριτήριο στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, το οποίο μάλιστα συζητήθηκε και στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο.
 Εκτός από την επιστροφή χρημάτων από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία, το νέο αγκάθι μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείου είναι η δυνατότητα κληροδότησης της άδειας του φαρμακείου από φαρμακοποιό στο παιδί του, το οποίο έχει τελειώσει Φαρμακευτική.
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η άδεια ανήκει στο δημόσιο όταν ένας φαρμακοποιός συνταξιοδοτείται ή φεύγει από τη ζωή, ενώ οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αντέδρασαν στο σύνολό τους θέτοντας ως επιχείρημα ότι περίπου το ένα τρίτο από αυτούς έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν φαρμακοποιοί με στόχο να πάρουν τις άδειες των γονέων τους και να ασκήσουν το επάγγελμα του φαρμακοποιού.
Το υπουργείο Υγείας πάντως προτίθεται να διατηρήσει αυτό που ισχύει μέχρι τώρα, δηλαδή να κρατά για μια πενταετία την άδεια του φαρμακείου η χήρα φαρμακοποιού.
Όσον αφορά το θέμα του αριθμού των φαρμακείων που θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι του Σαββάτου, οι φαρμακοποιοί αντιδρούν καθώς ζητούν να μένουν ανοιχτά μόνο το 20% των φαρμακείων στις μεγάλες πόλεις και όχι το 100% που θα επιθυμούσε το υπουργείο Υγείας. 
Ωστόσο υπήρξε συμφωνία για το ύψος της κλιμακούμενης επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτά θα πληρώνουν τους φαρμακοποιούς εντός 45 ημερών. 
Επίσης έγινε αποδεκτό και από τις δύο πλευρές ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι 12.000 άδειες φαρμακείων σε όλη τη χώρα και οι μειώσεις του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών από 5% σε 2,5%, αρκεί αυτό να γίνει χωρίς να θιγούν οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών που διαθέτουν δικές τους φαρμακαποθήκες.
Έξω από το υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια της συνάντησης συγκεντρώθηκαν δεκάδες φαρμακοποιοί της Αττικής οι οποίοι συμπαραστάθηκαν στον πρόεδρό τους Γ. Λουράντο που δεν είχε κληθεί επισήμως στη συνάντηση. Τυπικά είχε κληθεί μόνο ο Δ. Βαγιωνάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Ενδεικτική της έντασης που υπήρξε στη συνάντηση είναι και η αντίδραση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος είπε ότι αν ξανασυμβεί αυτό όταν καλεί για διαβούλευση όσους σχετίζονται με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στο χώρο του φαρμάκου, θα παραπέμψει το θέμα του ανοίγματος για το επάγγελμα των φαρμακοποιών στο υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μας πουλήσανε στο γιουσουρούμ, για ένα κουστούμ, για ένα κουστούμ!!!