Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

«Εμάς δεν μας περιμένει στρωμένη δουλειά»

«Θα μοιραστεί η πίτα» ή αλλιώς θα μειωθούν τα κέρδη των φαρμακοποιών, αν ανοίξει το μέχρι τώρα «ερμητικά»... κλειστό επάγγελμα «που περνάει από γενιά σε γενιά», υποστηρίζουν φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής και μελλοντικοί φαρμακοποιοί, μιλώντας στην «Ε» για τα νέα μέτρα που όχι μόνο τους αφορούν αλλά στην ουσία καθορίζουν το μέλλον τους.
Εμείς δεν έχουμε μπάρμπα... φαρμακοποιό, λένε οι Τ. Τσάκου (αριστερά) και Ι. Πάλλα

Εμείς δεν έχουμε μπάρμπα... φαρμακοποιό, λένε οι Τ. Τσάκου (αριστερά) και Ι. Πάλλα

Δεν είναι σίγουροι για το μέλλον, όμως ξέρουν ότι μέχρι τώρα οι πιο τυχεροί συμφοιτητές τους είναι όσοι έχουν γονείς φαρμακοποιούς.
«Ενα από τα μέτρα που προβλέπει το "άνοιγμα" του επαγγέλματος είναι η κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών: μέχρι τώρα επιτρέπεται να λειτουργεί μόνο ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους και δύο φαρμακεία σε απόσταση 100 μέτρων· με το νέο μέτρο, όπου θέλει ανοίγει κανείς φαρμακείο. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν προσφέρει κάτι στους πολίτες, γιατί, ούτως ή άλλως, στη χώρα μας υπάρχουν ήδη πάρα πολλά φαρμακεία.
»Θα οδηγήσει, όμως, στη μείωση των κερδών των φαρμακοποιών, αφού θα μοιραστεί η πίτα - περισσότερα φαρμακεία, περισσότερος ανταγωνισμός και λιγότερα κέρδη», λέει στην «Ε» η 21χρονη Τίνα Τσάκου, φοιτήτρια στο 5ο έτος του Τμήματος Φαρμακευτικής.
Και η 24χρονη Ιωάννα Πάλλα δεν έχει γονέα φαρμακοποιό. Τελειώνοντας, λοιπόν, τη Φαρμακευτική, βγήκε στην αγορά εργασίας, με μοναδικό της όπλο το πτυχίο της... και προσγειώθηκε απότομα στην πραγματικότητα: «Μήνες έψαχνα δουλειά, πήγα σε δεκάδες φαρμακεία. Παντού λάμβανα την ίδια απάντηση, λες και ήταν συνεννοημένοι: "Είσαι πολύ ακριβή, επειδή έχεις πτυχίο, πρέπει να σε πληρώσουμε παραπάνω. Γι' αυτό και προτιμούμε έναν ανειδίκευτο, μας στοιχίζει λιγότερα"».
Ο 21χρονος Νικήτας Παρασκευόπουλος, που φοιτά στο 4ο έτος της Φαρμακευτικής και ούτε κι εκείνος έχει γονείς φαρμακοποιούς, παραδέχεται ότι «οι φαρμακοποιοί έχουν δημιουργήσει ένα φέουδο», ωστόσο, τονίζει ότι «αν το άνοιγμα του επαγγέλματος δεν γίνει με προϋποθέσεις, θα οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση της Υγείας. Αν είναι να ανοίξει το επάγγελμα και να παίρνει άδεια λειτουργίας ο κάθε επιχειρηματίας που έχει σουπερμάρκετ να βάλει μέσα στο μαγαζί του φαρμακείο, όπου θα απασχολούνται φαρμακοποιοί με 500 ευρώ, τότε να μην ανοίξει ποτέ το επάγγελμα».
«Τα περισσότερα παιδιά φαρμακοποιών σπουδάζουν την επιστήμη γιατί τους περιμένει στρωμένη δουλειά και όχι απαραίτητα γιατί τους αρέσει, όπως εμείς που το επιλέξαμε γιατί το αγαπάμε, παρ' ότι γνωρίζαμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε», μας λέει ο 21χρονος Χρήστος Παπαγεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: