Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Η αλήθεια ...

Πόσο συχνά ακούμε την φράση από πολιτικούς ή δημοσιογράφους «το γεγονός είναι ότι…..» ή «παραμένει το γεγονός ότι….»
Ότι ακούστηκε μέχρι εκείνη την ώρα είναι γεγονός ή όχι;
Στα πλαίσια της δουλειάς μου (είμαι φαρμακοποιός) έχω τρομάξει με τις ανακρίβειες που μεταδίδονται από επίσημα χείλη.
Σε συζητήσεις με γνωστούς και φίλους, είναι κοινή διαπίστωση ότι σε θέματα που ο καθένας τους γνωρίζει καλά (πχ δάσκαλοι, ιατροί, οικοδόμοι, λογιστές κλπ) δεν έχει καμία απολύτως σχέση το θέμα που μεταδίδεται με την πραγματικότητα.
 Δείτε τι εννοώ

Άποψη : «το κέρδος των φαρμακοποιών είναι 35%»            Κώνστας, (οικονομoλόγος?) συντάκτης Alter 

Γεγονός: Μία συσκευασία Amoxil capsules πουλιέται 4,23€.
 Αγοράζεται από ένα φαρμακείο 2,82+ΦΠΑ11%€.
Βάλαμε το δύσκολο και σύνθετο πρόβλημα σε ένα μαθητή Δ΄Δημοτικού,


το αλλάξαμε να μην έχει δεκαδικά ψηφία και ο μαθητής με την (παραπλανητικά  ονομασμένη αλλά εξεζητημένη) απλή μέθοδο των τριών κατέληξε.
Στα 4,23 ευρώ ένα φαρμακείο κερδίζει 4,23-11%ΦΠΑ=3,85-2,82=1,03€. Στα 100 πόσο; Ο χ ισούται με τον υπεράνω αυτού αριθμό επί το κλάσμα αντεστραμμένο (η διατύπωση δική μου, ο μικρός έκανε αναλογίες) δηλαδή χ=1,03Χ100/4,23=24,34%.
Δύσκολα μαθηματικά, έ?


Άποψη : «Ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές στην Ελλάδα προς όφελος του καταναλωτή»
 Ηλίας Μόσιαλος, ΙΣΤΑΜΕ, Καθηγητής London School of EconomicsΠαπακωνσταντίνου Γεώργιος , Έλληνας(?) Υπουργός Οικονομικών


Γεγονός : Με το τωρινό σύστημα, με αυτά που ισχύουν τώρα, σήμερα ας συγκρίνουμε τιμές γνωστών φαρμάκων της Ελληνικής αγοράς με άλλες χώρες να δούμε του λόγου το αληθές :

Ένα κουτί λεβοθυροξίνης (η δραστική ουσία του φαρμάκου για τον υποθυρεοειδισμό)  με ποσότητα για θεραπεία ενός μήνα πουλιέται σε όλα τα ελληνικά φαρμακεία 1,50€. Μπορείτε να μπείτε σε ένα φαρμακείο και να ζητήσετε Τ4 των 100μg και θα πληρώσετε ακριβώς 1,50€.

Τόσο ακριβώς.

Δοκιμάστε μία απλή αναζήτηση στο Google levothyroxine 100 price buy” και απολαύστε τα αποτελέσματα της ελεύθερης αγοράς. Δείτε πόσο πουλιέται στις ΗΠΑ μία συσκευασία Synthroid 100 (το αντίστοιχο φάρμακο εκεί) και αποφασίστε μόνοι σας.

Κάντε το ίδιο για το Amoxil capsules 500mg. Η Ελληνική συσκευασία έχει 16 κάψουλες. Απολαύστε….. τα αποτελέσματα.


‘Αποψη : «θα βάλουμε τα φάρμακα στα Supermarket»             Γεώργιος Πάγκαλος, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Κυβέρνησης γνωστός σαν «μαζί τα φάγαμε»

Γεγονός : πρόεδρος Sarkozy και η Merkel δεν κάνουν στην δική τους χώρα αυτά που ζητάνε προφανώς όχι αυτοί αλλά οι πουλημένοι στο κεφάλαιο δικοί μας. Συγκεκριμένα ο Σαρκοζί πήρε επάνω του την πολιτική απόφαση
Η Γαλλίδα υπουργός υγείας δήλωσε (2008) στα πλαίσια της αντίστοιχης αλλάγής των ρυθμιστικών κανόνων που έγινε στην Γαλλία.

As the plan was leaked this week members of Mr Sarkozy’s Cabinet began disowning aspects. Roselyne Bachelot, the Health Minister, told pharmacists that there was no chance that they would lose the chemists’ shop monopoly over the sale of nonprescription medicines. “They’re not going to sell medicines between a tin of peas and a can of carrots,” she said. Les pharmacies remain the only place where you can buy painkillers or vitamin pills.

Φυσικά η κα Bachelot, γαλλίδα υπουργός υγείας κάνει κουμάντο στη χώρα της και μπορεί να αποφασίζει κόντρα στο συμφέρον της Carrefour προς όφελος του Γάλλου πολίτη

Άποψη : «Το επάγγελμα του φαρμακοποιού είναι κλειστό»

Γεγονός : Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη αναλογία φαρμακείων/κάτοικοι του Δυτικού κόσμου και είναι άριστης γεωγραφικής κατανομής

Δυστυχώς, και αυτό με πληγώνει πολύ  ακόμα και το κανάλι που απολαμβάνω περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο το ΣΚΑΙ με εξαίρεση τον κο Τέλλογλου που τουλάχιστον έκανε την σχετική έρευνα, το σύνολο των έγκριτων αναλυτών του σταθμού μεταδίδει επιλεκτικά τουλάχιστον ανακριβείς πληροφορίες. Ο κος Πορτοσάλτε είναι τουλάχιστον εμπαθής. Ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος είναι έντιμος, έχει δίκαιο σε αυτά που υποστηρίζει αλλά χάνει την ψυχραιμία του εύκολα. Τα κανάλια τον καλούν για τηλεθέαση και όχι για ενημέρωση των πολιτών.

Τυχαίο; Δεν νομίζω

Την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσετε κάτι στην τηλεόραση ή ακούσετε κάτι στο ραδιόφωνο αναρωτηθείτε : γεγονός, άποψη ή κάτι χειρότερο;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φαρμακοποιοί.

Σταματήστε να χρησιμοποιήστε άωλα επιχειρήματα γιατί χάνετε και το δίκιό σας.

Το ποσοστό κέρδους είναι επί της τιμής αγοράς, και όχι επί της τιμής πώλησης. Αυτό ισχύει σε όλη την αγορά και σε όλη την υφήλιο.

OXYNOYS είπε...

ΝΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΑΡΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑ, ΕΠΕΙΤΑ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΜΗ MARC UP ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΡΟ ΤΟΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΔΗΛΑΔΗ 10-12%. ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 33% ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ 4-6% ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ. ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΟΥ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΛΕΙΤΟΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΟΙΒΕΤΕ ΜΕ 4-6% ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΟΥ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ 0% ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ!