Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Ελεύθερη ίδρυση φαρμακείων ακόμη και στην ακτίνα των 200 μέτρων γύρω από τα νοσοκομεία επιτρέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Εξοντωτικό είναι το rebate όπως φωνάζουμε όλο αυτό το διάστημα για όλα τα φαρμακεία.
Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού που περιλήφθηκε στο γενικό νομοσχέδιο για τις "διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας" πήρε την εξής μορφή για τους φαρμακοποιούς που απεργούν:
1. Το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν τη χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην επικράτεια.

Οι Έλληνες ή υπήκοοι κράτους μέλους της Ε.Ε., που έχουν πτυχίο φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος και οι οποίοι δεν έχουν καταδικασθεί για ρητά προβλεπόμενα αδικήματα μπορούν να ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα.
2.Όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης και το Σάββατο. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Υγείας ρυθμίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης αυτής. Κάθε φαρμακευτικός σύλλογος καταρτίζει ετησίως πίνακες, υποχρεωτικής εφαρμογής, διημέρευσης κατά τις μέρες των αργιών και διανυκτέρευσης καθημερινά των φαρμακείων της περιοχής ευθύνης του.
3. Για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ορθολογική κατανομή των φαρμακείων στην επικράτεια, καθορίζεται η ακόλουθη αναλογία φαρμακείων ανά κατοίκους των δήμων και των δημοτικών κοινοτήτων, όπως αναφέρονται στο ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄): Στους δήμους και τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μέχρι χίλιους (1000) κατοίκους επιτρέπεται η χορήγηση μίας άδειας φαρμακείου. Στους δήμους και τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό χιλίων ένα (1001) και άνω κατοίκων επιτρέπεται η χορήγηση μίας άδειας φαρμακείου ανά χίλιους (1000) κατοίκους. Ο πληθυσμός υπολογίζεται με βάση την τελευταία απογραφή.
4. Σε ακτίνα 200 μέτρων από τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ. καθώς και τα νοσοκομεία, τις μονάδες υγείας και τα υποκαταστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης επιτρέπεται να λειτουργούν νέα φαρμακεία, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων.
5. Ανά τρεις βοηθούς φαρμακείων που εργάζονται σε φαρμακεία, είναι υποχρεωτική η απασχόληση ενός (1) πτυχιούχου φαρμακοποιού με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
6. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων των πληθυσμιακών ορίων της προηγούμενης παραγράφου, επιτρέπεται η συστέγαση στο ίδιο κατάστημα λειτουργούντος φαρμακείου με υπό ίδρυση φαρμακεία. Τα κατά την παρούσα διάταξη συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας.
Στα νεοϊδρυόμενα φαρμακεία χορηγούνται αυτοτελείς άδειες ίδρυσης υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
Εάν ο φαρμακοποιός, στο φαρμακείο του οποίου πραγματοποιείται η συστέγαση, συνταξιοδοτηθεί, παραιτηθεί για οποιοδήποτε λόγο ή αποθάνει ανακαλείται η άδεια ίδρυσης του φαρμακείου του και στον παραμένοντα φαρμακοποιό χορηγείται άδεια συνεχίσεως λειτουργίας του φαρμακείου.
Ειδικά στην περίπτωση παραίτησης του ως άνω φαρμακοποιού, αυτός δύναται να ιδρύσει στο μέλλον νέο φαρμακείο υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου.

Οι φαρμακοποιοί των συστεγαζόμενων φαρμακείων της παρούσας παραγράφου υποχρεούνται στην αυτοπρόσωπη διεύθυνση αυτών. Επίσης τα εν λόγω φαρμακεία θεωρούνται, για τον καθορισμό του αριθμού των φαρμακείων, ως λειτουργούντα χωριστά και υποχρεούνται σε ιδιαίτερη διημέρευση και διανυκτέρευση.

Καθορισμός ποσοστού κέρδους των εμπόρων φαρμακευτικών προϊόντων χονδρικής πώλησης

Για τους εμπόρους φαρμακευτικών προϊόντων χονδρικής πώλησης, το ποσοστό μικτού κέρδους από την πώληση φαρμακευτικών προϊόντων το τίμημα των οποίων καλύπτουν εν όλω ή εν μέρει οι ΦΚΑ καθορίζεται σε 5,4% και υπολογίζεται επί της καθαρής τιμής του παραγωγού ή εισαγωγέα του φαρμακευτικού προϊόντος. Ως καθαρή τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα ορίζεται η χονδρική τιμή του φαρμακευτικού προϊόντος μειωμένη κατά 5,4%.

Κατεβάστε όλο το νομοσχέδιο από http://www.fsth.gr/enhmerwsh_kataxwr.asp?update_id=443

9 σχόλια:

αναστασιου δημητρης είπε...

μονο αυτα καταλαβατε;
το οτι διαχωριζει αδεια ιδρυσης απο αδεια ασκησης δεν το βλεπετε;

Ανώνυμος είπε...

Το rebate είναι εξοντωτικό μέχρι την ενοποίηση των ταμείων. Μετά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο ήπια κατανομή. Εξαρτάται βέβαια και τι τζίρο κάνει κάποιος στα 4 ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ).

Ανώνυμος είπε...

Einai aporias aksio pou yparxoun AKOMA synadelfoi pou sxoliazoun ta tou, opoiou, rebate. Otan to rebate 0a ksekinhsei ton Martio kai 0a teleiwsei ton Dekembrio. Se plhroforw synadelfe oti den 0a kleisei OUTE ENAS synadelfos to magazi tou eksaitias tou rebate. Xiliades omws einai autoi pou 0a to kleisoun apo ton Ianouario tou 2012 me to kat'apokophn (me ta flat posa kai elaxista pososta kerdous pou 0a isxysoun). Koimh0eite synadelfoi, an 0elete allakste kai pleuro...

Ανώνυμος είπε...

Ε καλά, σχολιάζουμε το τώρα με χειροπιαστά πράγματα. Μέχρι το 2012 μπορεί να έχουμε χρεωκοπήσει και επίσημα, να έχει αλλάξει κυβέρνηση, κοκ.
Κατά τη γνώμη σου δηλαδή, τι προτείνεις να κάνουμε;

Ανώνυμος είπε...

Gia na exeis th dynatothta ths antiprotashs, poso mallon ths kinhtopoihshs, prepei na ksereis thn kybernhtikh apopsh epi tou 0ematos (bebaia, 0a me peis... oti kai ston "dialogo" me ton Loberdo kserame eksarxhs thn protash tous, alla sto telos... prokopsame).
Einai dynaton na exei katate0ei to epikairopoihmeno mnhmonio edw kai mhnes kai na mhn exei bre0ei enas syndikalisths synadelfos mas na rwthsei: "Poso 0a'nai h flat amoibh ton Ianouario tou 2012 ?"
Pws einai dynaton apo th mia na dexomaste ws aparabiasth kokkinh grammh th diathrhsh tou posostou kerdous kai apo thn allh na mhn akougetai "kix" otan dia nomou 0a s'epiballoun flat amoibh ?!?

δημητρηςβαναστασιου είπε...

ειναι τοσο ασαφες που χωρανε ολες οι ερμηνειες.αυριο στη λαρισα πανθεσσαλικη συγκεντρωση και αν χρειαστει θα παμε και αθηνα
που ειναι ο λοβ τωρα να μας εξηγησει τις κοκκινες γραμμες του;γιατι ολα τα καναλια το κανουν γαργαρα;
συμπραξη και με αλλους θιγομενους κλαδους και οχι φαγωμαρα.να μην παιξουμε το παιχνιδι τους.οχι η μια κοινωνικη ομαδα εναντια στην αλλη

Ανώνυμος είπε...

μαζι με γιατρους, δικηγορους,μηχανικους,οσε,οτε,δεη,ολοι μαζι εξω απο το μπ.....τη βουλη
γιατι δεν τα φαγαμε ολοι μαζι.τα φαγανε οι πολιτικοι με τη ζιμενς και το βατοπεδι.ξεσηκωθειτε ρε.αυριο θα ειναι πολυ αργα

labiri20 είπε...

Τα φαρμακεία πρέπει να ανήκουν αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς
Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού
Το φαρμακείο πρέπει να είναι ανεξάρτητο κατάστημα
Οι συνταγές των ιατρών που ασκούν νομίμως την ιατρική στην Ελλάδα, εκτελούνται υποχρεωτικά, αποκλειστικά και μόνο στα λειτουργούντα φαρμακεία
Ο φαρμακοποιός οφείλει να ασκεί προσωπικώς την φαρμακευτική και να παρασκευάζει και να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους.
Δεν υπαρχει περιγραφη και ειδικοτερα τα φαρμακα σε ποια καταστηματα θα πωλουνται
Βεβαια το κληρονομικο σε περιπτωση θανατου παει…τα ανηλικα παιδια και η γυναικα θα κανουν ευθανασια

ολα αυτα συναδελφοι λειπουν δεν ειναι μονο το ιδιοκτησιακο

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 1.03 αναρωτιέσαι αν ρώτησαν οι συνδικαλιστές για την αμοιβή; Είσαι τόσο αφελής; Ποιός θα τους απαντήσει και/ή ποιός θα αναγκάσει τον υπουργό να απαντήσει; Εσύ μήπως;