Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

1η Ιουνίου: Δεν πληρώνω στο ΕΣΥ


H ΟΕΝΓΕ από κοινού με Κινήσεις πολιτών και άλλες Ομοσπονδίες έχει ανακηρύξει την 1η Ιούνη ως ημέρα δωρεάν πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας της χώρας. Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας, επιτροπών πρωτοβουλίας κατοίκων και Ομοσπονδιών και Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα έχει ως εξης:
'ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ που μας έκοψαν μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ που με την 'εθνικά υπεύθυνη' πολιτική τους έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην ανεργία, την ανέχεια και την απόγνωση.
Τώρα η κυβέρνηση των τραπεζιτών αποφάσισε ότι για να 'σωθεί' το ΕΣΥ πρέπει οι πολίτες να πληρώνουν 'διόδια' για να εξεταστούν στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας Σε λίγο θα μας πουν ότι για να 'σωθούν' τα Ασφαλιστικά Ταμεία πρέπει να κοπούν όλες οι κοινωνικές παροχές, τα επιδόματα, οι εξετάσεις, τα φάρμακα, τα νοσήλεια, να κατεδαφιστεί πλήρως ότι έχει μείνει ακόμα όρθιο από το Κοινωνικό Κράτος στη χώρα μας.

Εκεί οδηγεί η λογική της αντιμετώπισης της δημόσιας περίθαλψης ως 'περιττό βάρος' για το Κράτος, που πρέπει σταδιακά να μεταφερθεί στις πλάτες των πολιτών. Δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ που σχετίζονται κυρίως με τις ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και πόρων. Θέλουν φτηνή και κακής ποιότητας περίθαλψη. Όποιος θέλει καλύτερες υπηρεσίες ας πληρώσει από την τσέπη του! Άλλωστε στη χώρα μας έχουμε ήδη τις πιο ψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη. Το αν αντέχουν οι πολίτες σε περίοδο κρίσης να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο για την υγεία τους , δεν τους απασχολεί. Το μοναδικό μέλημα τους είναι να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι επαχθείς για την εργασία , τα δικαιώματα και το δημόσιο συμφέρον όροι του Μνημονίου.
Καιρός να βάλουμε ένα τέρμα!
ΟΙ ΜΟΝΟΙ που δεν ευθύνονται για τα χρέη των νοσοκομείων, για την κακοδιαχείριση, τη συναλλαγή, τη σπατάλη και τη διαφθορά είναι οι πολίτες.
Γι’ αυτό και δεν πρέπει να πληρώσουν άλλο. Ούτε τα 5 ευρώ του κ Λοβέρδου, ούτε άλλο χαράτσι. Έχουμε ήδη προπληρώσει για τη Δημόσια Υγεία με τις εισφορές μας στα Ταμεία και με τη φορολογία μας.
Ας καταλάβουν επιτέλους ότι:
  • τα Νοσοκομεία και τα ΚΥ δεν είναι επιχειρήσεις
  • η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα
  • οι ασθενείς δεν είναι πελάτες που πρέπει να περάσουν από το ταμείο
  • Οι περικοπές στο ΕΣΥ κοστίζουν πολύ σοβαρά στην Υγεία
Το 'ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ' συμπυκνώνει την απαίτηση των εργαζομένων να μην πληρώσουν αυτοί, αλλά το κεφάλαιο και το 'υπηρετικό' πολιτικό του προσωπικό, την κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.
Η δημόσια, δωρεάν περίθαλψη ποιότητας για όλους είναι δικαίωμα και η υπεράσπιση της είναι υπόθεση όλων.
Η αντίσταση στη διάλυση του ΕΣΥ είναι κυριολεκτικά ζήτημα 'ζωής ή θανάτου' για τους εργαζόμενους και τους κοινωνικά αδύναμους.
Προτείνουμε την 1η Ιουνίου ως ημέρα κοινής δράσης γιατρών, εργαζομένων στο ΕΣΥ, ασθενών, κοινωνικών φορέων, ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων για την:
  • Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία - κέντρα υγείας όσων ζουν και εργάζονται στη χώρα
  • Αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όλων των πολιτών.', καταλήγει η ανακοίνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: