Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Και νέο χτύπημα κάτω από τη μέση για τα φαρμακεία. Οργανωμένο το σχέδιο εξόντωσης τους.


Διαβάστε την επιστολή ΦΣΑ προς υπουργό Υγείας


ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κ.ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Λάβαμε γνώση της απόφασής σας να καταργήσετε την θεσμοθετημένη μέχρι σήμερα έκπτωση της βιομηχανίας και του χονδρεμπορίου προς τα φαρμακεία, όπως και το να επιτρέπεται πλέον ή σύναψη ατομικών συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όσον αφορά την κατάργηση της θεσμοθετημένης έκπτωσης, θεωρούμε  σκόπιμο να σας αναφέρουμε ότι η απόφασή σας αυτή  αποτελεί μία χαριστική πράξη προς την βιομηχανία και το χονδρεμπόριο και καταγράφεται ως καίριο πλήγμα εναντίων των φαρμακείων.
Η κατάργηση της έκπτωσης αυτής θα έχει πρώτη επίπτωση μείωση των εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών λόγω αύξηση κτηθέντων αγαθών από το φαρμακείο. Ταυτόχρονα θα υπάρξει επιπλέον κέρδος στην βιομηχανία και τους χονδρεμπόρους , οι οποίοι πλήν των εξαγωγών θα καρπωθούν ένα επιπλέον «bonus» ως ανταμοιβή για τις …. «προσπάθειες» που καταβάλλουν να εξάγουν φάρμακα προς ίδιον όφελος δημιουργώντας τεράστιες ελλείψεις στην Ελληνική αγορά, αφήνοντας  ακάλυπτους χιλιάδες ασφαλισμένους με σοβαρές παθήσεις.
Ποιος πλήττεται από τις καθυστερήσεις των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία; Φυσικά μόνο τα φαρμακεία!
Ποιος πλήττεται από την χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους, όταν υποχρεούμαστε να τα πληρώνουμε τοις μετρητοίς στους προμηθευτές μας, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία μας τα εξοφλούν μετά από πολλούς μήνες κατά παράβαση του νόμου;
Πάλι τα φαρμακεία!
Και σήμερα, ποιος πλήττεται από την νέα αγορανομική διάταξη;
Μόνο τα φαρμακεία!

Για τους φαρμακέμπορους το ποσοστό μεικτού κέρδους καθορίζεται για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε 5,4% και για τα ΜΗΣΥΦΑ στο 7,8%.
Μειώθηκε λοιπόν κατά 2,4% το ποσοστό κέρδους των φαρμακαποθηκαρίων για τα φάρμακα, αλλά καταργήθηκαν  οι εκπτώσεις προς τα φαρμακεία από 3 έως 5%, πράγμα το οποίο σημαίνει  ότι συνολικά το χονδρεμπόριο κέρδισε. Και αυτό που κέρδισε, αφαιρέθηκε από τους φαρμακοποιούς.
Για τα ΜΗΣΥΦΑ όμως δεν έγινε μείωση κέρδους των φαρμακαποθηκών, ποιος λοιπόν ο λόγος κατάργησης της έκπτωσης και για τα ΜΗΣΥΦΑ, αφού αυτά – εκτός των άλλων - δεν επιβαρύνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία;  Και σε αυτά ακόμη θα υπάρξει κέρδος εις βάρος των φαρμακείων;
Από την άλλη πλευρά, ποιος ο λόγος της χαριστικής αυτής πράξης προς την βιομηχανία;
Μήπως τους μειώθηκαν τα κέρδη ή … αύξησαν την πίστωση προς τα μέλη μας ;

Όσον αφορά την σύναψη ατομικών συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία και επειδή όπως αναφέρουν τα διάφορα ΜΜΕ αυτό έγινε για να μην «εκβιάζουν οι φαρμακοποιοί και ταλαιπωρούν τον κόσμο», έχουμε να σας αναφέρουμε τα εξής :
Οι φαρμακοποιοί ουδέποτε εκβίασαν κανέναν.  Το μόνο που έκαναν είναι να ζητήσουν από τα Ασφαλιστικά ταμεία και ειδικά από τον ΟΠΑΔ να είναι συνεπή προς τις υποχρεώσεις τους. Αν αυτό θεωρείται εκβιασμός, τότε προφανώς μιλάμε άλλη γλώσσα. Διότι, θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία όπως  ΙΚΑ,  ΟΓΑ, Οίκο Ναύτου κλπ, ουδέποτε δημιουργήθηκε θέμα στις μεταξύ μας σχέσεις, ακριβώς γιατί υπάρχει αμοιβαία τήρηση των δεσμεύσεων.
Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι και ειδικά ο Ελληνικός Λαός ότι το κράτος οφείλει να είναι συνεπές προς τους πολίτες του, όπως ζητά το ίδιο από αυτούς να είναι συνεπείς. Οι φαρμακοποιοί έχουν αποδείξει στο έπακρο την συνέπεια τους και την συμβολή τους στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να εκλαμβάνεται από το κράτος ως αδυναμία. Ούτε μπορεί το κράτος να εκβιάζει κανέναν. Οι συλλογικές συμβάσεις, ευνόησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού οι σύλλογοι με την δουλειά τους, απάλλαξαν τα ασφαλιστικά ταμεία από γραφειοκρατικές διαδικασίες και φόρτο εργασίας, επωμιζόμενοι όλο το κόστος.
Επίσης έθεσαν τον Σύλλογο ως εγγύηση για την όποια πιθανή ατασθαλία μέλους του, εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.
Ποιος λοιπόν ο λόγος θέσπισης ενός τέτοιου μέτρου;
Εμείς θα επιμείνουμε στις συλλογικές συμβάσεις, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να μας εκβιάσει κανείς, προσφέροντας σαν συλλογικό όργανο την εγγύηση που μπορεί να παρέχει για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας  της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Κύριε Υπουργέ,
Με το παρόν έγγραφο ζητούμε την άμεση τροποποίηση της αγορανομικής διάταξης πρίν την  δημοσίευσή της, όσον αφορά το σκέλος των εκπτώσεων στα φαρμακεία και την υποχρεωτική θέσπιση  συλλογικών συμβάσεων, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Εξάλλου θα πρέπει να σημειώσετε ότι ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα μεταξύ ταμείων και φαρμακευτικών συλλόγων, παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις που τα ασφαλιστικά ταμεία, παρέβαιναν υπερβολικά τις υποχρεώσεις τους προς τα φαρμακεία.

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

        ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ        ΗΛΙΑΣ  ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: