Σάββατο, 7 Μαΐου 2011

Δραματικό παρασκήνιο με επιμήκυνση.


Νυχτερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των ισχυρότερων κρατών - μελών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας

Η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ταυτόχρονα με την παράταση κατά δύο έως τέσσερα χρόνια της περιόδου για τη μείωση του ελλείμματος, ώστε να ανακάμψει ταχύτερα η ελληνική οικονομία, φέρεται ότι συζητήθηκε χθες σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των ισχυρότερων κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Η συνεδρίαση επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική, αλλά έγινε γνωστή με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Der Spiegel. Η πρόταση που φέρεται να έχει υποβάλει η Γερμανία αφορά την επιμήκυνση των ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που λήγουν το 2012 σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, η επιμήκυνση δεν επιλύει το ταμειακό πρόβλημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει φέτος η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας το έλλειμμα είναι πιθανό να υπερβεί τον στόχο κατά 5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, ή ακόμη και περισσότερο. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ μετά τη σύσκεψη, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας χρειάζεται προσαρμογή, που θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 16 Μαΐου.
Mία μέρα μετά το δημοσίευμα του Spiegel για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις από Αθήνα και Βρυξέλλες, η Γερμανία συνεχίζει να συντηρεί τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
 Ο γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείει αναδιάρθρωση αναφέροντας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Die Welt:  «Αν δω την εξέλιξη των αγορών, τότε για μένα η αναδιάρθρωση είναι μόνο ζήτημα χρόνου και προϋποθέσεων». «Επί της αρχής σε περιπτώσεις κρίσης στο μέλλον θα πρέπει να...
 επιβαρύνονται πρώτα οι ιδιώτες επενδυτές», αναφέρει ο κ. Λίντνερ και προσθέτει ότι «η ευρωπαϊκή βοήθεια διάσωσης θα πρέπει να είναι το έσχατο μέσο».
Επίσης, ο ευρωβουλευτής του κόμματος των FDP, Βολφ Κλιντς, που είναι και πρόεδρος της ειδικής επιτροπής για την οικονομική και δημοσιονομική κρίση. άσκησε κριτική στη χθεσινή «μυστική» συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, ενώ τάχθηκε και αυτός υπέρ της συντομότερης δυνατής αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. «Θα συνέβαλε σε μεγαλύτερη ασφάλεια και θα τροφοδοτούσε λιγότερη σπέκουλα, αν η συνάντηση ήταν γνωστή», είπε ο κ. Κλιντς στο Deutschlandfunk. «Θα ήταν προτιμότερο να παίζει κανείς με ανοιχτά χαρτιά».
Σύμφωνα με τον κ. Κλιντς, δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα έχει δυσκολίες με την υλοποίηση των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων. Όπως τόνισε, μια τέτοια συνάντηση δεν επιτυγχάνει το στόχο να ηρεμήσουν οι αγορές, αλλά «αντίθετα επιφέρει μεγαλύτερη αναστάτωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: