Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Κλείσιμο φαρμακείων και περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους προβλέπει ο Μόσιαλος κάτι θα ξέρει !!!

Δέκα χρόνια ακόμα θα συνεχίσει ο τομέας της Υγείας να αποτελεί δημοσιονομικό πρόβλημα», παραδέχτηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, «παγώνοντας» την αίθουσα όπου διενεργήθηκε χθες το 2ο Pharma Money Conference με την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του ΣΦΕΕ, του ΠΦΣ και εκπροσώπων από φαρμακοβιομηχανίες.
Τη σοκαριστική παραδοχή ακολούθησαν απρόσμενες προτάσεις, όπως είναι η περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους σε φαρμακοποιούς, μεσάζοντες και φαρμακοβιομηχανία, το κλείσιμο των μικρών φαρμακείων, η δημοσιοποίηση νέας λίστας επιτρεπόμενων φαρμάκων στα τέλη Ιουνίου («ασφαλιστική» λίστα), n επικείμενη διεύρυνση της λίστας των 89 «ακριβών φαρμάκων», αλλά και πρόταση να αγοράζεται στο νεοσύστατο ΕΟΠΥΥ -όπου συνενώνεται η πρωτοβάθμια φροντίδα των Ταμείων ΙΚΑ. ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ- το φάρμακο κατευθείαν από την «πηγή» του…


Η οικονομική είδηση ήρθε πάντως από τη γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Δρέττα, η οποία τόνισε ότι η Κοινωνική Ασφάλιση δεν μπορεί να πληρώνει πάνω από 2,5 δισ.
ευρώ ετησίως, δηλαδή παραπάνω από το 1% του ΑΕΠ, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Δ. Αμπατζόγλου, ο οποίος απάντησε ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 1,5% και μάλιστα αε χώρες με υψηλότερα ΑΕΠ.


Ο κ. Αμπατζόγλου είχε και άλλους λόγους να εκπλαγεί δυσάρεστα χθες, όταν άκουσε τον κ. Μόσιαλο να δηλώνει ότι πρέπει να μειωθεί κι άλλο το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ή να αποδεσμευτεί εντελώς η αμοιβή τους από τις τιμές των φαρμάκων...
«Καταλαβαίνω ότι έτσι θα κλείσουν μικρά φαρμακεία, αλλά ας κλείσουν, ώστε να μείνουν τα πιο μεγάλα με διευρυμένη λειτουργία, δηλαδή δυνατότητα συνταγογράφπσης κάποιων σκευασμάτων...», συνέχισε ο κ. Μόσιαλος.
Επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ότι μία λύση για τους φαρμακοποιούς είναι να δώσει η κυβέρνηση κίνητρα για «συγχωνεύσεις» φαρμακείων και να δημιουργήσει «ζώνες βιωσιμότητας», δηλαδή μελέτη για το πόσα 
φαρμακεία χρειάζεται κάθε περιοχή... Αίσθηση πάντως προκάλεσε η πρόταση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεο/νίκης.
Κ. Θεοδοσιάδη, να δωρίσουν ένα εξελιγμένο σύστημα μηχανοργάνωσης στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς το υπάρχον «έχει αυξήσει την κατανάλωση χαρτιού αντί να τη μειώσει»! Ο νεοδιορισθείς πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και νυν πρόεδρος του ΟΑΕΕ, Γ. Βουδούρης, αποκάλυψε πάντως ότι έχουν εντοπιστεί 20 γιατροί που ουνταγογραφούν το 6% του συνολικού κόστους συνταγογράφησπς του ΟΑΕΕ και 200 άλλοι που δεν έχουν δώσει ούτε μία ηλεκτρονική συνταγή.
Στον αντίλογο, ο αντιπρόεδρος της Novartis Hellas και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Κ. Φρουζής, ξεκίνησε την ομιλία του με τη διαπίστωση ότι «η Πολιτεία πάσχει στην υλοποίηση των στόχων της. Να σταματήσουμε τις συζητήσεις και να πάμε όλοι να δουλέψουμε…».


Και ο κ. Φρουζής συνέχισε σχολιάζοντας το παράδειγμα των δημόσιων νοσοκομείων στα οποία πρέπει να εξοικονομηθούν φέτος 150 εκατ.
ευρώ. «Από το υπουργείο αποστελλουν εγκυκλίους να προτιμώνται κατά 50% τα γενόσημα (φθηνότερα αντίγραφα φαρμάκων) χωρίς να έχουν οι γιατροί διαθέσιμα ειδικά πρωτόκολλα για να ξέρουν ποια ουσία να ουνταγογραφήοουν. Το αποτέλεσμα είναι οι άναρχες ελλείψεις σε φάρμακα».
0 κ. Φρουζής έθεσε ακόμα θέμα αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι είχαν υποσχεθεί ότι θα αποπληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2010 τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακοβιομηχανίες, και ακόμα περιμένουν…

Στη συνέχεια, «άστραψε και βρόντηξε» ο αντιπρόεδρος τπς ΕΑΠΕΝ και της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θ. Τρύφων, ο οποίος δήλωσε απευθυνόμενος στο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Α. Δημόπουλο: «Δεν έχω δει πιο στρεβλό σύστημα τιμολόγησης. Δεν θα δεχτούμε άλλη μείωση στα φθηνά φάρμακα.
Να τα πάρετε από άλλους ή αλλιώς να μας εξαγοράσετε τα ομόλογα αξίας 78 εκατ. ευρώ που μας δώσατε...».
Τέλος, ο πρόεδρος της Pharmathen, Β. Κάτσος, αναρωτήθηκε: «Εξάγω το 80% της παραγωγής μου, με τα προϊόντα της εταιρίας μου να αποτελούν το 1 % του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.
Και όλα αυτά απασχολώντας 700 εργαζομένους και κάνοντας πρόσφατα νέα επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ. Είμαι πιράνχας;»
Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν ο «Ε.Τ.», ο «ΤτΚ» και ο ιστότοπος e-typos.com.

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, Μαρία Τσιλιμιγκάκη, 2/6/11

Δεν υπάρχουν σχόλια: