Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

Αγόρασαν φάρμακο με έκπτωση 85%


Εξοικονόμηση της τάξης του 85% στη δαπάνη για αγορά φαρμάκων επιτεύχθηκε με τη διαδικασία του πρώτου ηλεκτρονικού διαγωνισμού που έγινε χθες. Από 1,5 εκατ. ευρώ που κόστισε πέρυσι η αγορά της αντιβιοτικής ουσίας σιπροφλοξασίνη για τρία μεγάλα νοσοκομεία, χθες «έκλεισε» -μέσω των μειοδοτικών προσφορών- στις 222.000 ευρώ σε ελληνική εταιρεία.

Στην ηλεκτρονική δημοπρασία συμμετείχαν συνολικά 14 εταιρείες, ενώ ήδη από τις πρώτες ώρες η σχετική δαπάνη είχε μειωθεί εντυπωσιακά. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ηλεκτρονική δημοπρασία για άλλες 42 δραστικές ουσίες συνολικού κόστους 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Στόχος «Στόχος είναι να επιφέρουμε ένα καίριο χτύπημα στην κερδοσκοπία και τη σπατάλη» τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι τα περιθώρια για μειώσεις στις τιμές είναι πολλά.
Πρόσθεσε δε, πως η πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία θα είναι «οδηγός» για τις προμήθειες υλικών και αναλώσιμων στο χώρο της Υγείας.
Στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης βρέθηκε το σχέδιο συνενώσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ και οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται, με τον κ. Λοβέρδο να εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υποκύψει στις πιέσεις που ασκούνται -όπως είπε- προκειμένου «να μην πειράξουμε τον 'κανακάρη' κανενός». Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε ότι εξετάζεται η πρόταση που κατέθεσε ο διοικητής της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής κ. Άρης Μουσιώνης για κατάργηση των κλινικών και αντικατάστασής τους με τμήματα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι σε κάθε νοσοκομείο θα υπάρχουν τομείς -παθολογικός, χειρουργικός, εργαστηριακός- και η διάθεση των κλινών θα γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες. Η πρόταση του κ. Μουσιώνη προβλέπει ότι τα τμήματα, τα οποία θα δημιουργηθούν μετά τη συνένωση των κλινικών, θα «διοικούνται» από έναν συντονιστή διευθυντή, ο οποίος θα επιλέγεται σε αυτή τη θέση από τους ομόβαθμους συναδέλφους του.
Συγχώνευση Εν τω μεταξύ, χθες ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τη συγχώνευση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Αναφερόμενος στο θέμα του ΟΚΑΝΑ, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι έως το Νοέμβριο θα έχουν αναπτυχθεί μονάδες χορήγησης υποκαταστάτων σε όλα τα νοσοκομεία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επιτελους κατι σωστο παει να γινει... να εξαφανιζονται σιγα σιγα οι γραβατακιδες πλασιεδες των φαρμακευτικων απο τα νοσοκομεια!!!