Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011

9.400 τα φαρμακεία στην Ελλάδα όμως το 2004 κ.Λοβέρδο, 12.000 και πλέον σήμερα.

Στα επίπεδα του 2004 επιδιώκει να κατεβάσει τη φαρμακευτική δαπάνη το υπ. Υγείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπ. Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ανακοίνωσε χθες τη «θετική» λίστα φαρμάκων, στην οποία θα υπάγονται τα φάρμακα τα οποία θα δικαιολογούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία που θα καλύπτουν τις σχετικές δαπάνες για αυτά. 
Σημειώνεται ωστόσο ότι η παραπάνω λίστα είναι η τέταρτη λίστα φαρμάκων στη χώρα μας, τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ διαθέτουν μόνο μία λίστα φαρμάκων.
Ήδη από την περασμένη Παρασκευή η συγκεκριμένη λίστα είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο όπου θα έχουν την δυνατότητα εντός 10 ημερών οι φαρμακευτικές εταιρείες να καταθέσουν τις προτάσεις τους, για το κατά πόσο θα εντάξουν τα φάρμακά τους σε αυτή. Η λίστα, θα λειτουργήσει σε συνδιασμό με τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα που επεξεργάζεται το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος και να μην υπάρξει υποκατάσταση σε ακριβότερα φάρμακα.

Μέσω της θετικής λίστας, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, θα υπάρξει συνολική επιστροφή του συνόλου του ποσού που είναι πάνω από την τιμή αναφοράς, εξέφρασε ωστόσο τον φόβο του ότι ενδεχομένως να υπάρξει από τις εταιρείες, αντικατάσταση σε άλλα ακριβότερα σκευάσματα.
Μετά την λίστα, θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα, όπως ο έλεγχος γιατρών στα νοσοκομεία και η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλουν και αυτά στον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών.
Με το μέτρο της λίστας, καθώς και με τις υπόλοιπες πολιτικές φαρμάκου, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, υλοποιούνται οι ενέργειες για την μείωση των δαπανών και «ολοκληρώνεται η πορεία ενός κακοτράχαλου δρόμου», όπως σημείωσε.
Επίσης ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι από την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακοποιών, όπου θα είναι ανοιχτά τα φαρμακεία τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο.

Αντιδράσεις από τον ΣΦΕΕ
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχιερήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Διονύσιος Φιλιώτης, τάσσεται κατά της λεγόμενης «θετικής» λίστας φαρμάκων, υποστηρίζοντας ότι θα αυξήσει τη δαπάνη και σε καμία περίπτωση δε θα τη μειώσει. Ταυτόχρονα προτείνει μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική η οποία θα διαχωρίζει τις τιμές των σκευασμάτων που πωλούνται στη λιανική από αυτές που αποζημιώνονται από τα Ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: