Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Νέα προσφυγή ΦΣΑ για τις εκπτώσεις.


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Υγείας, για την τιμολόγηση των φαρμάκων και την παροχή εκπτώσεων στα νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κ.λπ. κατά την προμήθεια των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.
Ειδικότερα, με την από 16.5.2011 απόφαση του υπουργού Υγείας (αγορανομική διάταξη), καθορίζεται η τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων, όπως και το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, φαρμακεμπόρων, αλλά παράλληλα καθορίζονται και οι παρεχόμενες εκπτώσεις κατά την αγορά των φαρμάκων.
Στην προσφυγή του ο Σύλλογος σημειώνει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι παρασκευαστές, εισαγωγείς κ.λπ. μπορούν να παρέχουν έκπτωση κατά την αγορά φαρμάκων στα κρατικά νοσοκομεία, τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, τα φαρμακεία τουΙΚΑ και τα φαρμακεία των ιδιωτικών κλινικών άνω των 60 κλινών.
Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι πριν την έκδοση της επίμαχης αγορανομικής διάταξης δεν προηγήθηκε η γνώμη της αρμόδιας ενδεκαμελούς Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, που προβλέπεται από το νόμο 3918/2011 και εκ του λόγου αυτού και μόνο είναι παράνομη.
Ακόμη, ο Σύλλογος αναφέρει ότι η εξαίρεση των ιδιωτικών φαρμακείων από τις εκπτώσεις που παρέχουν οι παρασκευαστές, κ.λπ. φαρμάκων, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας, την συνταγματική κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία και την αρχή της αναλογικότητας.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει χαριστική, αυθαίρετη και αναιτιολόγητη την απόφαση του υπουργού Υγείας, καθώς, όπως υποστηρίζει, λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο σε βάρος των ιδιωτικών φαρμακείων, και η οποία μάλιστα ευνοεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, καθιστώντας μη βιώσιμα τα μικρομεσαία ιδιωτικά φαρμακεία και χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος δημοσίου συμφέροντος.
Οι ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών, οι οποίες προμηθεύονται τα φάρμακα υψηλού κόστους σε πολύ χαμηλές τιμές, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων, θα μπορούν να κάνουν παράλληλα και εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εκεί τα φάρμακα αυτά είναι ακριβά, προσθέτουν οι φαρμακοποιοί. Έτσι, όμως, στην ελληνική αγορά θα υπάρξει έλλειψη ζωτικών φαρμάκων με παράλληλη βλάβη της δημόσιας υγείας.
Τέλος, οι φαρμακοποιοί της Αττικής τονίζουν ότι ούτε στο Μνημόνιο περιλαμβάνεται κάποια ρύθμιση αναφορική με τις εκπτώσεις στα φάρμακα, έτσι ώστε να δικαιολογείται η διάκριση αυτή σε βάρος των ιδιωτικών φαρμακείων, ενώ αντίθετα η διάκριση αυτή δημιουργεί επαχθείς συνέπειες για τους φαρμακοποιούς.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Έχουμε επισημάνει από το ιστολόγιό μας κατά καιρούς ότι η μόνη δύναμη του αδύνατου είναι η δικαιοσύνη. Ο ΦΣΑ είναι ο μόνος σύλλογος που έχει καταλάβει τα όσα τόσο καιρό λέμε εφόσον γνωρίζει ότι ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΠΦΣ και Υπουργείου έχει κοπή από καιρό. Περιμένουμε από το πανελλήνιο να πάρει και άλλες πρωτοβουλίες σε αυτό το επίπεδο. Βέβαια, έχει φανεί από γενικές συνελεύσεις της Θεσσαλονίκης που η Κίνηση Νέων Φαρμακοποιών έθεσε επικολλημένως ζητήματα αντισυνταγματικότητας νομοσχεδίων του υπουργείου ότι ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θεοδοσιάδης δεν έχει τέτοιες προθέσεις και λυπούμαστε πολύ καθώς ποτέ δεν εξήγησε τη στάση του πράγμα που μας βάζει σε σκέψεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: