Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

Πλούσια αρθρογραφία για τα φαρμακεία αυτή τη Κυριακή

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ 
Περιμένοντας την απόφαση
Από τη Καθημερινή 
Πεννυ Μπουλουτζα
Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων το Σάββατο και το απόγευμα της Δευτέρας και της Τετάρτης είναι το ζητούμενο για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που προβλέπονται από τον νόμο 3918/11 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στον οποίο περιγράφονται τα μέτρα ανοίγματος του φαρμακευτικού επαγγέλματος.
Ωστόσο, ακόμα εκκρεμεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει το συγκεκριμένο ζήτημα, αν και το υπουργείο διαμηνύει ότι στοχεύει στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, στην οποία αντιδρούν εντόνως οι φαρμακοποιοί. Εκτός από το ωράριο, το θεσμικό πλαίσιο άλλαξε τα πληθυσμιακά κριτήρια και έδωσε τη δυνατότητα συστέγασης στο ίδιο κατάστημα λειτουργούντος με υπό ίδρυση φαρμακείο. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες περίπου 800 αιτήσεις από νέους φαρμακοποιούς που θέλουν να ανοίξουν φαρμακείο, ενώ έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 300.
Επιπλέον, καθιερώθηκε κλιμακωτό ποσοστό επιστροφής χρηματικού ποσού από τα φαρμακεία, επί των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων (μεσοσταθμικά 4,5%), λύση που επιλέχθηκε έναντι της μείωσης του ποσοστού κέρδους. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, το ζητούμενο της μείωσης του ποσοστού κέρδους επανέρχεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του, καθώς, όπως αναφέρεται, «αρχίζοντας από το 2012, το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων υπολογίζεται ως ένα ενιαίο σταθερό ποσό ή μία ενιαία σταθερή προμήθεια, συνδυασμένη με ένα μικρό περιθώριο κέρδους, με στόχο το συνολικό ποσοστό κέρδους να μην ξεπερνά το 15%». Σήμερα το σχετικό ποσοστό των φαρμακείων είναι 23,4% (κατά τους φαρμακοποιούς).

Δεν υπάρχουν σχόλια: