Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Μεθαδόνη και από τα φαρμακεία

Της Ελένης Πετροπούλου
Το ενδεχόμενο χορήγησης υποκατάστατων ναρκωτικών από τα φαρμακεία εξετάζει το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στις λίστες «ντροπής» του ΟΚΑΝΑ. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δεσμεύτηκε χθες ότι «εντός του 2011 θα εξαλείψουμε τη λίστα "ντροπής" που σήμερα αριθμεί 7.000 χρήστες». Όπως είπε, άμεσα θα λειτουργήσουν σε όλα τα νοσοκομεία της 1ης, της 2ης, της 3ης και της 4ης υγειονομικής περιφέρειας, θεραπευτικές μονάδες απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ. Κατηγόρησε τη ΝΔ για αδιαφορία, λέγοντας ότι το 2003 η λίστα αριθμούσε 2.500 χρήστες. «Τότε ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για λίστα ντροπής. Όταν έγινε κυβέρνηση ξέχασε τι έλεγε και η λίστα το 2005 έφθασε τα 5.000 άτομα». Ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε χθες αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στην ελεγχόμενη συνταγογράφηση των φαρμάκων υποστήριξης για τους χρήστες ναρκωτικών.
Πανελλαδικό δίκτυο
Ήδη, όπως είπε, έχει δώσει εντολή στο γενικό γραμματέα Δημοσίας Υγείας Αντώνη Δημόπουλο να έρθει σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θοδωρή Αμπατζόγλου, προκειμένου οι δύο άνδρες να συζητήσουν και να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργηθεί και θα λειτουργεί ένα πανελλαδικό δίκτυο ειδικά πιστοποιημένων φαρμακείων, τα οποία θα εκτελούν τις συνταγές για τη φαρμακευτική υποστήριξη των θεραπευομένων χρηστών ναρκωτικών. Καταλήγοντας ο κ. Λοβέρδος, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση και νέοι άνθρωποι να χάνουν τη ζωής τους περιμένοντας στη λίστα.
«Πληρώνουμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να χορηγήσουμε τελικά μεθαδόνη αξίας 300.000. Αυτό κάνει μία τυφλή πολιτεία», δήλωσε.
Σε γραπτή δήλωσή της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Οι τοξικομανείς είναι ασθενείς και η πολιτεία χρειάζεται νέα κατεύθυνση στη δράση της. Η χορήγηση μεθαδόνης στους ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης πρέπει να αρχίσει να γίνεται απ' όλα τα νοσοκομεία της χώρας και, ταυτόχρονα, να υπάρξουν προγράμματα διάθεσης δωρεάν συριγγών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: