Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

Η τελευταία πράξη του σχεδίου το Σεπτέμβριο.

Σε διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρίες για την ένταξη των φαρμάκων τους στη λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων των ασφαλιστικών οργανισμών θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, σε συνέντευξη Τύπου για την πολιτική φαρμάκου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι κατηγορίες φαρμάκων που θα περιληφθούν στη λίστα έχουν αναρτηθεί και ότι στόχος του μέτρου είναι η φαρμακευτική δαπάνη να μειωθεί στα 2,4 δις. ευρώ ετησίως για το 2012, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2004.
Ο στόχος αυτός θα είναι εφικτός συνδυαστικά και με τον ενιαίο τρόπο συνταγογράφησης και την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, από την οποία θα υπάρχει έλεγχος των ποσοτήτων. Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλος διευκρίνισε πως μετά την έκδοση του δελτίου τιμών φαρμάκων -ως το τέλος της εβδομάδας- θα προσδιοριστούν οι τιμές αναφοράς ανά κατηγορία φαρμάκων, βάσει του μέσου όρου της τιμής των πρωτοτύπων και του συνόλου των γενοσήμων τους.
Τα φάρμακα που η τιμή τους υπερβαίνει την τιμή αναφοράς, θα μπορούν να εντάσσονται στη λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων, εφόσον αποδεχθούν την τιμή αναφοράς, επιστρέφοντας της διαφορά, ανεξάρτητα από την επιβολή του θεσμοθετημένου rebate.
Μετά τον προσδιορισμό των τιμών αναφοράς, οι φαρμακευτικές θα έχουν διάστημα 10-12 ημερών προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα εντάξουν τα φάρμακά τους στη λίστα ή όχι. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδης συμπλήρωσε πως για τη συγκράτηση του κόστους και την υποκατάσταση φαρμάκων με ακριβότερα, θα τεθούν σε εφαρμογή τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που επεξεργάζεται το ΚΕΣΥ σε συνδυασμό με τον έλεγχο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Φαρμακοποιοί

Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ευθεία περικοπή του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών (Το Rebate θα παραμείνει ???) στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων την Τετάρτη και το Σάββατο, ύστερα από διαπραγμάτευση με τους φαρμακοποιούς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αντίστοιχα για το κάθε θέμα.

Λίστα ακριβών φαρμάκων

Ο κ. Τιμοσίδης, ανακοίνωσε την αύξηση του αριθμού των σκευασμάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από 89 σε 130 με την ένταξη σε αυτήν των «ορφανών» φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις και προανήγγηλε την πρόθεση για επέκταση της λίστας αυτής, σε 220 φάρμακα.

2 σχόλια:

rena είπε...

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΩΜΑΣΤΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΟ ΤΡΟΠΟ????

Αdmin είπε...

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού υπάρχει κατά τη διανυκτέρευση επιπρόσθετη επαγγελματική αμοιβή. Θα πρέπει όμως να ζητηθούν αυτά τα πράγματα επιτέλους και να μη περιμένουμε να αμυνθούμε τη τελευταία στιγμή όπως είθισται.