Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011

Συνελήφθη παιδίατρος στο ΙΚΑ Τούμπας στη Θεσσαλονίκη

Παιδίατρος στο ΙΚΑ Τούμπας στη Θεσσαλονίκη απαίτησε "φακελάκι" 40 ευρώ για να εμβολιάσει τα παιδιά ενός ασφαλισμένου και μάλιστα εκτός ραντεβού. Ο 58χρονος γιατρός, ο οποίος υπηρετεί στο ΙΚΑ από το 1995, συνελήφθη με τα προσημειωμένα από την αστυνομία χαρτονομίσματα, ενώ για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί η κεντρική διοίκηση του ιδρύματος στην Αθήνα.
Ο 37χρονος πατέρας που έκανε την καταγγελία, πήρε αρχικά τηλέφωνο στο τριψήφιο νούμερο 184 του ΙΚΑ, προκειμένου να κλείσει ραντεβού. Οπως ενημέρωσε την τηλεφωνήτρια, ήθελε να
κάνει τα απαραίτητα εμβόλια στα δύο παιδιά του, ένα αγόρι 3 χρόνων και ένα κοριτσάκι μόλις 2 μηνών. Από το τηλεφωνικό κέντρο τού απάντησαν πως το συντομότερο δυνατό ραντεβού στα ιατρεία του ΙΚΑ ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα συγκεκριμένα εμβόλια έπρεπε να γίνουν νωρίτερα. Ετσι απευθύνθηκε στον 58χρονο παιδίατρο, ο οποίος διέθετε ιδιωτικό ιατρείο συμβεβλημένο με το ΙΚΑ.
Του τηλεφώνησε, του εξήγησε τι είχε συμβεί και ο γιατρός δέχτηκε να εμβολιάσει άμεσα τα παιδιά, ζήτησε όμως 20 ευρώ για το καθένα και μάλιστα δέχτηκε να κάνει την ιατρική πράξη είτε στο ιατρείο του, είτε -παρακάμπτοντας τη διαδικασία των ραντεβού- στο ιατρείο του ΙΚΑ Τούμπας.
Ο πατέρας απάντησε ότι συμφωνεί, επέλεξε το ιατρείο του 58χρονου στο ΙΚΑ Τούμπας, την ίδια όμως στιγμή κατέφυγε στην αστυνομία και την υπόθεση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας. Αστυνομικοί προσημείωσαν δύο χαρτονομίσματα των 20 ευρώ και το ραντεβού ορίστηκε για χθες το πρωί.
Συνοδευόμενος από αστυνομικούς ο 37χρονος πατέρας με τα δύο παιδιά του έφτασε στην οδό Τζουμαγιάς. Μόλις ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των παιδιών, έδωσε στον γιατρό τα χρήματα και αστυνομικοί που επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο, επενέβησαν και τον συνέλαβαν, ενώ σε έρευνα που έγινε στο γραφείο του βρέθηκε το προσημειωμένο ποσό.
Αργά το μεσημέρι με την κατηγορία της δωροδοκίας ο παιδίατρος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
"Στα 32 χρόνια που υπηρετώ στο ΙΚΑ, πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν το περιστατικό είναι έτσι ακριβώς όπως το έχω πληροφορηθεί, το καταδικάζω απερίφραστα και ήδη έχω ενημερώσει την κεντρική διοίκηση για τα περαιτέρω", δήλωσε στο "Εθνος", ο διευθυντής του ΙΚΑ Τούμπας, Νίκος Πανέρης, ο οποίος κλήθηκε στην αστυνομία να δώσει κατάθεση.
Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ΙΚΑ, σε τέτοιες περιπτώσεις ο επίορκος γιατρός τίθεται σε διαθεσιμότητα μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας μελέτη του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία, ένας στους τρεις Ελληνες που έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του ΕΣΥ έδωσε τουλάχιστον μία φορά "φακελάκι" σε γιατρό.
Οι μισοί το έκαναν από μόνοι τους, πιστεύοντας ότι έτσι θα είχε καλύτερη αντιμετώπιση η περίπτωσή τους, ενώ δύο στους δέκα πιέστηκαν από τον γιατρό.
Μόνο το 4% αρνήθηκε να καταβάλει "φακελάκι" -ακόμη κι όταν πιέστηκε-, ενώ ανάλογο ποσοστό (4%) ήταν αυτό των γιατρών που δεν δέχτηκαν το... δωράκι.
Οι Ελληνες εμφανίζονται πρωταθλητές στο "φακελάκι" και τα δεδομένα ερευνών δείχνουν ότι ετησίως δίνουμε σε γιατρούς 2 δισ. ευρώ κάτω από το τραπέζι.2 σχόλια:

Unknown είπε...

Ελεος...

Ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι παιδίατροι θεσσαλονίκη να πάμε τα παιδιά μας με ασφάλεια!

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι παιδίατροι θεσσαλονίκη να πάμε τα παιδιά μας με ασφάλεια
χαχαχαχαχαχαχ ΠΟΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥς ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΗς ΕΙΝΑΙ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ,,ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ
ΓΝΩΡΙΖΟ ΜΕΡΙΚΟΥς ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΛΑ,,ΤΟΥς ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΙΣΑ ....