Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011

Επιστολή ΦΣΑ για ΦΥΚ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Στο νέο δελτίο τιμών, το οποίο ισχύει από σήμερα, ο αριθμός των φαρμάκων υψηλού κόστους αυξήθηκε, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι, τα φάρμακα αυτά στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν εξοφλούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία εγκαίρως όπως εκ του νόμου έχουν υποχρέωση και ότι τα περισσότερα εξ αυτών παρουσιάζουν ελλείψεις λόγω των παραλλήλων εξαγωγών, οι οποίες ευνοούνται ακόμη περισσότερο από την χαμηλή τιμή τους. Η αύξηση του αριθμού των φαρμάκων αυτών, όπως αντιλαμβάνεστε δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, όχι μόνο στα φαρμακεία τα οποία καλούνται να τα χορηγούν με ελάχιστο ποσοστό κέρδους και ταυτόχρονη αύξηση της φορολογητέας βάσης του φαρμακείου, αλλά δημιουργεί και πρόβλημα στους ασφαλισμένους αφενός μέν λόγω των ελλείψεων που οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές αλλά και στον μη εφοδιασμό των νοσοκομείων από τις εταιρείες.

Οι φαρμακοποιοί δεν δύνανται πλέον να συνεχίζουν την υποστήριξη των ασθενών που έχουν ανάγκη των φαρμάκων αυτών, χορηγώντας τόσο μεγάλο αριθμό φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία τους, πληρώνοντας μετρητοίς για την απόκτησή τους από τις εταιρείες, και περιμένοντας επί μήνες να πληρωθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σας έχουμε καταγγείλει τέτοιες περιπτώσεις, αλλά ουδέποτε λάβαμε απάντηση. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης εις βάρος των φαρμακείων δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι οδηγούμεθα σε οικονομικό αφανισμό. Δεν φθάνει που τα ασφαλιστικά ταμεία στην πλειοψηφία τους αργούν να μας εξοφλήσουν, έχουμε και τα φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία επιτείνουν το πρόβλημα.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής θα λάβει εντός των ημερών τις αποφάσεις του για το εν λόγω θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: