Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011

Τρεις έκτακτες εισφορές

Από την προσεχή εβδομάδα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ταχυδρομήσει στους φορολογούμενους τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα με την τριπλή χρέωση της έκτακτης εισφοράς για όσους είχαν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ το 2010, του ειδικού τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες
Οι έκτακτες εισφορές θα συμπεριληφθούν σε ένα εκκαθαριστικό σημείωμα και ο φορολογούμενος θα το εξοφλήσει σε έξι μηνιαίες δόσεις με το ελάχιστο ποσό της κάθε δόσης να ανέρχεται στα 300 ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στην είσπραξη των εισφορών για να αντιστρέψει την αρνητική πορεία των εσόδων, να κλείσει τη μαύρη τρύπα που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ και να παρουσιάσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στο τέλος του έτους, ώστε να αποφύγει την «κόκκινη» κάρτα της τρόικας που θα συνοδεύεται από πρόσθετα φορολογικά μέτρα.
Συνολικά για την περίοδο 2011-2015 η κυβέρνηση, με βάση τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες (Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.), αλλά και το τέλος επιτηδεύματος, περισσότερα από 9 δισ. ευρώ.

Εισφορά αλληλεγγύης

Η εισφορά επιβάλλεται σε φορολογητέο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές που κυμαίνονται από 1% έως και 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Έτσι, μισθωτοί με μηνιαία εισοδήματα από 860 ευρώ και πάνω καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο, από φέτος και μέχρι το 2015, εισφορά από 120 ευρώ.

Τέλος επιτηδεύματος

Το Τέλος επιτηδεύματος των 300 € θα το πληρώσουν 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Επίσης, θα το πληρώσουν και οι εργαζόμενοι που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε ένα εργοδότη με μπλοκάκι αλλά και όσοι είχαν το 2010 μπλοκάκι σε αδράνεια
Έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες

Όσον αφορά την Έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες: 5% επί του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε ΙΧ από 1.929 κ.εκ, σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες.
Να σημειωθεί ότι από, την έκτακτη εισφορά εξαιρούνται οι μακροχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, όσοι έχουν αναπηρία άνω του 80% καθώς και οι αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης και εφάπαξ.

Πηγή: NETFM, NETΔεν υπάρχουν σχόλια: