Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Σάλος για το θεσμικό πλαίσιο των φαρμακείων μετά από τις εξαγγελίες Βενιζέλου

Μετά τη θετική απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη συνταγματικότητα των πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση νέων φαρμακείων, οι πιέσεις της Τρόικα για την τήρηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων και οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων σε νέα βάση, δημιουργούν ανησυχία στον κλάδο των φαρμακοποιών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κο Βενιζέλο, θα κλείσουν όλα τα κενά που έχουν απομείνει με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς όλα θα ανοίξουν τώρα, και οι προθεσμίες που εκτείνονται σε βάθος χρόνου έως το 2013 έρχονται μπροστά. Έως τις 15 Σεπτεμβρίου δίνει διορία το Υπουργείο Οικονομικών στα συναρμόδια υπουργεία (Υποδομών-Μεταφορών, Υγείας, Δικαιοσύνης, κ.λπ.), προκειμένου να συμμορφωθούν με τον νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα. Το υπουργείο επισημαίνει ότι πρέπει να καταγραφεί εξαρχής κάθε περιορισμός που ζητείται και, παράλληλα, να αιτιολογηθεί η διατήρηση του φραγμού, η οποία θα είναι αποδεκτή μόνο για «επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Αξίζει να παραθέσουμε απόσπασμα από την απάντηση του υπουργού Οικονομικών σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

«Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ κάνετε mea Culpa στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, διότι εσείς ουσιαστικά καταργείτε τους προηγούμενους νόμους και για τους φαρμακοποιούς και για τους δικηγόρους.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι, καθόλου. Όπου υπάρχουν προθεσμίες οι προθεσμίες αυτές δεν πρέπει να εξαντληθούν. Ο νόμος δεν προβλέπει εξάντληση των προθεσμιών και αν κάπου χρειάζονται διευκρινίσεις, αυτές οι διευκρινίσεις ναι θα γίνουν με νεώτερη νομοθετική ρύθμιση.

Δημοσιογράφος: Είπατε θα κλείσουμε κενά, οπότε δεν ανοίξανε, όπως ήθελε η Τρόικα;

Ευ. Βενιζέλος: Θα ανοίξουμε τα επαγγέλματα, κλείνοντας κενά που κλείνουν τα επαγγέλματα, αφού μου το θέτετε έτσι εν είδη λογοπαιγνίου».

Κατόπιν των παραπάνω δηλώσεων δημιουργήθηκε ανησυχία στον κλάδο των φαρμακοποιών, η οποία ενισχύθηκε από μη τεκμηριωμένα δημοσιεύματα ηλεκτρονικών κυρίως μέσων, για δήθεν άμεση κατάργηση της κληρονομικής μεταβίβασης των φαρμακείων. Συνδικαλιστικοί κύκλοι των φαρμακοποιών ελέγχουν τα δημοσιεύματα αυτά ως ανακριβή, σχολιάζοντας ότι τα φαρμακεία δεν διαθέτουν μόνον άδεια λειτουργίας αλλά και επιχειρηματική υπόσταση.
Σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο των φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι το άνοιγμα του επαγγέλματός τους έχει ήδη υλοποιηθεί και έχει κριθεί από το ΣτΕ η συνταγματική νομιμότητα των πληθυσμιακών κριτηρίων που ισχύουν για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας νέου φαρμακείου. Το ΣτΕ έκρινε ότι ακριβώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την ύπαρξη αυτών των περιορισμών, απεντάσσοντας έτσι τα φαρμακεία από τα «κλειστά» επαγγέλματα.
Το γεγονός αυτό παραδέχτηκε και ο αρμόδιος υπουργός, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα ανέφερε χαρακτηριστικά: «έχουμε απελευθερώσει το επάγγελμα των φαρμακοποιών».
Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι ήδη έχουν δοθεί 800 νέες άδειες για την ίδρυση φαρμακείων σε όλη τη χώρα, ενώ 300 φαρμακοποιοί έχουν κάνει χρήση του νόμου ζητώντας να ιδρύσουν εταιρείες φαρμακείων.
Παραδέχτηκε ωστόσο ότι εκκρεμεί το θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, εκκρεμότητα που, όπως είπε, θα λυθεί από την 1η Νοεμβρίου 2011, οπότε και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, το 30% των φαρμακείων σε κάθε περιοχή θα παραμένει ανοιχτό τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και του Σαββάτου.

Και, επιπλέον, τόνισε ότι θα ξεκινήσει νέος γύρος διαβουλεύσεων με τους φαρμακευτικούς συλλόγους για τη μείωση του ποσοστού κέρδους.

http://www.pharmacorner.gr/eidiseis/706-salo-gia-to-thesmiko-plaisio-ton-farmakeion-meta-tis-exaggelies-benizalou.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: