Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Δε πέρασε η διάταξη για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου.

Η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων μετέτρεψε νωρίτερα τη Βουλή σε πεδίο μάχης, επιφέροντας σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με δεκάδες βουλευτές του να καταψηφίζουν ή να ψηφίζουν «παρών» επί της διάταξης, αλλά και τις πρώτες αναταράξεις στην κοινοβουλευτική συνοχή των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε επιμείνει στη ρύθμιση που απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αριστεράς αλλά και των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και μετά τη σχετική προτροπή και του Προέδρου της Βουλής, με αποτέλεσμα εκτός από τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά την ονομαστική ψηφοφορία καταψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, η ΝΔ ψήφισε «παρών». 

Ηχηρές διαφοροποιήσεις στη ρύθμιση για το ωράριο των φαρμακείων αυτές των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Χάρη Kαστανίδη, Πάνου Μπεγλίτη, Λούκας Κατσέλη, Βάσω Παπανδρέου Θεοδώρας Τζάκρη ενώ μεταξύ αυτών που καταψήφισαν την ίδια ρύθμιση είναι επίσης οι βουλευτές Τσώνης Νίκος, Τόνια Αντωνίου, Ευτυχης Δαμιανάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, (Πάνος Μπεγλίτης), Δημήτρης Παπουτσής, Βαρβαρήγος, Στασινός Κώστας κ.α.

Μεταξύ αυτών που ψήφισαν «παρών» είναι οι βουλευτές αυτών Λούκα Κατσέλη, Βάσω Παπανδρέου, Γιάννης Βούρος , Λάμπρος Μίχος , Κατερίνα Περλεπέ, Χαρά Κεφαλίδου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μαρία Σκραφνάκη, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Γιάννης Αμοιρίδης, Χάρης Καστανίδης, Χρήστος Κατσούρας, Χρύσα Αράπογλου, Εύα Καϊλη, Βασίλης Γερανίδης κ.α.

Παρότι πάντως τελικά υπερψηφίστηκαν όλα τα υπόλοιπα επίμαχα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, τεράστιο θέμα εγείρεται και από την καταψήφιση από πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άρθρων του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν μεταξύ άλλων αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, την δημιουργία δικηγορικών εταιριών σε όλη την επικράτεια, το ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου, περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών, αλλά και συγχωνεύσεις θυγατρικών εταιριών του ΕΟΜΜΕΧ. Άρθρα τα οποία όμως ΝΔ και ΛΑΟΣ τα υπερψήφισαν.

Αποτέλεσμα του όλου κλίματος που επικράτησε στη συνεδρίαση και την ψηφοφορία ήταν η δοκιμασία αλλά και η έκδηλη αγωνία των παριστάμενων και αρμόδιων υπουργών Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου για το τελικό αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες.

Μάλιστα ενδεικτικό της ανησυχίας Βενιζέλου είναι ότι κάποια στιγμή, προς το τέλος της ψηφοφορίας, ζήτησε από το προεδρείο να του δώσει το αποτέλεσμα για να δει αν υπάρχει πλειοψηφία ή όχι

Δεν υπάρχουν σχόλια: