Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

«ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ» Λογιστικές αλχημείες με τη φαρμακευτική δαπάνη


ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ τη μεταφορά δαπάνης 600 εκατ. ευρώ από τα ταμεία στα νοσοκομεία για να πετύχουν τον στόχο του μνημονίου!
 Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ anegis@ependytis.gr
Τη δημιουργική λογιστική επιστρατεύουν κυβερνητικοί παράγοντες και φαρμακοβιομήχανοι για να «πιάσουν» τον στόχο του μνημονίου για τη φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων. Όπως αποκαλύπτει ο «Ε», μεθοδεύουν τη μεταφορά δαπάνης περίπου 6οο εκατ. ευρώ από τα ταμεία στα νοσοκομεία! Η δαπάνη αφορά τα λεγόμενα «φάρμακα υψηλού κόστους». Πρόκειται για πανάκριβα σκευάσματα, που χορηγούνται για τη θεραπεία σοβαρών νοσημάτων, όπως πολλαπλή σκλήρυνση, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.λπ. Τα φάρμακα αυτά δίδονται από τις φαρμακοβιομηχανίες στα ταμεία όχι σε λιανικές τιμές, όπως τα υπόλοιπα σκευάσματα, αλλά σε νοσοκομειακή τιμή.
Διατίθενται από τα φαρμακεία 45 νοσοκομείων του ΕΣΥ και 18 μονάδων του ΕΟΠΥΥ (πρώην υποκαταστήματα ΙΚΑ). Λόγω παλινωδιών και αλαλούμ που έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς, χορηγούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Με την τελευταία αναθεώρηση του σχετικού νόμου 3816/2010, τα φάρμακα αυτά είναι 246 και περιλαμβάνονται περίπου 850 μορφές τους.
Η μηναία δαπάνη για τα φάρμακα αυτά μόνο από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 ήταν περίπου 47 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, σε ετήσια βάση περίπου 550-600 εκατ. ευρώ! Και φυσικά, το κόστος αυτό λαμβάνεται υπόψη στη φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν προτείνει και κυβερνητικοί παράγοντες δείχνουν να γλυκοκοιτάζουν την πρόταση, οι δαπάνες για τα φάρμακα αυτά να εξαιρεθούν, καθώς πωλούνται σε νοσοκομειακή και όχι λιανική τιμή. Επιχείρημα που μοιάζει εύλογο, αλλά μόνο για τα σκευάσματα εκείνα, που πράγματι έχουν νοσοκομειακή χρήση. Απώτερος σκοπός είναι να επιτευχθεί όπως όπως ο «άπιαστος» με τα μέχρι τώρα δεδομένα στόχος που έχει θέσει η τρόικα: το 2012, η φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων πρέπει να φθάσει στα 2,88 δισ. ευρώ, δηλαδή, να μειωθεί κατά περίπου 1 δισ. έναντι του 2011.
Η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 έδειξε ότι ο στόχος είναι ανέφικτος. Η μηνιαία δαπάνη μόνο για τα ταμεία που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ) ήταν περίπου 280-290 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, όλα δείχνουν ότι η συνολική δαπάνη μόνο για τον ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει περίπου σε 3,4 δισ. και αν συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα ταμεία, τότε η προβολή των δεδομένων δείχνει ότι η δαπάνη μπορεί να αγγίζει τα 3.6 δισ. Γι' αυτό και ο Ανδρέας Λοβέρδος έβαλε άρον άρον άλλα τρία ταμεία στον ΕΟΠΥΥ (NAT, Τ ΑΥΤΕ ΚΩ, ΕΤΑΑ).
Η ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων, που έγινε τον προηγούμενο μήνα, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση της δαπάνης κατά 200 εκατ. έως το τέλος της χρονιάς. Θυμίζουμε ότι έγινε μείωση της τιμής των γενοσήμων και των σκευασμάτων που έχουν απολέσει την πατέντα τους,
Όμως, δεν φτάνει. Γι' αυτό, η τρόικα πιέζει για την εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία από την ιη Ιουνίου. Και αυτό ακριβώς επιθυμούν διακαώς να αποφύγουν οι φαρμακοβιομήχανοι με τις λογιστικές αλχημείες...

1 σχόλιο:

Erevna MediMark είπε...

Θέλεις οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες και θεραπευτικές επιλογές;

Είσαι ο ίδιος ασθενής;
Λάβε μέρος στην έρευνα και μοιράσου την εμπειρία σου.
Πες πόσο ικανοποιημένος είσαι από τη θεραπεία σου και τις υπηρεσίες που λαμβάνεις, ανέφερε τα προβλήματά σου και βοήθησε να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι ανάγκες σου.

Μάθε πώς
http://medimark.wufoo.com/forms/r7x2s9/

Medi Mark - Εταιρία Ιατρικής & Φαρμακευτικής έρευνας αγοράς
Τηλέφωνο: 210 69 90 124
Email: medimark@hol.gr

Είσαι συγγενής ή φίλος κάποιου ατόμου που πάσχει από ΠΣ;
Μίλησε για αυτήν την έρευνα.

Η συμμετοχή στην έρευνα είναι εθελοντική και όλες οι απαντήσεις είναι απόλυτα εμπιστευτικές χωρίς καμία αναφορά σε μεμονωμένα άτομα.