Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Καταστροφικό για την Υγεία το νέο πακέτο μέτρων


Στο μέλλον λοιπόν στην Ελλάδα, αν δεν έχεις χρήματα δεν έχεις Υγεία όπως φαίνεται από τα νέα μέτρα που τελικά οσονούπω κλειδώνουν. Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να τηρεί σιγήν ιχθύος, το νέο καταστροφικό τσουνάμι όμως διέρρευσε.

Μειώσεις κλινικών και κλινών στα νοσοκομεία

Σε λίγο για να κάνει ο ασθενείς εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να γνωρίζει από πριν πότε θα ασθενήσει προκειμένου να κλείσει κρεβάτι, όπως στα μπουζουξίδικα που κλείνει τραπέζι! Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά δυστυχώς δεν είναι. Στο νέο πακέτο προωθούνται μειώσεις στις δαπάνες των νοσοκομείων και στα λειτουργικά τους έξοδα. Όπως γνωρίζουμε ήδη έχουν αρχίσει να κλίνουν οι κλινικές σε κάποιες δομές υγείας. Μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα έχουν κλείσει 661 κλινικές και τμήματα από τα οποία το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι θα εξοικονομήσει αρκετά χρήματα.

Περικοπές στα επιδόματα

Μεγάλα θύματα της τρόικα όσοι παίρνουν επιδόματα. Με τις νέες απογραφές για τη δημιουργία μητρώου, όσοι δικαιούνται επίδομα ανέρχονται περίπου 40.000 άτομα. Από αυτά τα άτομα μεγάλο πλήγμα ως φαίνεται θα δεχθούν των οποίων οι οικονομικές απώλειες θα κυμαίνονται από 200 έως και 500 ευρώ. Δραστικές όμως θα είναι οι μειώσεις και στο επίδομα μετακίνησης των νεφροπαθών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές, να ταξιδεύουν για μια αιμοκάθαρση.

Τέλος, στις τρίτεκνες οικογένειες θα μπουν πολύ αυστηρά κριτήρια για το ποιες θα λαμβάνουν το επίδομα. Για το λόγο αυτό άλλωστε τα μέλη των τρίτεκνων οικογενειών κατέβηκαν προ ημερών στους δρόμους με στόχο να σταματήσουν την κυβέρνηση στο να αλλάξει την επιδοματική πολιτική που ισχύει σήμερα για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες. Αυτό θα σημάνει βέβαια μεγάλο χτύπημα στις ελληνικές οικογένειες δεδομένου ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει και σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα.

Νέο χτύπημα στα φάρμακα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αφού από τα 10 ευρώ που καταβάλλουν σήμερα θα δίνουν περίπου τα 20 ευρώ.

Όσο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αυτό το στόρυ το έχουμε πλέον εμπεδώσει όλοι. Οι πληροφορίες μιλούν για περαιτέρω μείωση χωρίς ωστόσο να δίνουν ακριβές νούμερο. Οι τελευταίες μειώσεις δένουν τα χέρια της τρόικα για δραστικές περικοπές και συζητείται το ενδεχόμενο καθορισμού πλαφόν ανά ασφαλισμένο. Ωστόσο οι διαβουλεύσεις με τον κ. Στουρνάρα επί του θέματος είναι σκληρές.Κούρεμα στα ειδικά μισθολόγια

Το κούρεμα των ειδικών μισθολογίων τελικά δεν θα αποτραπεί και όπως όλα δείχνουν οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών θα υποστούν μειώσεις ακόμη και του 18%, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Μονάδων Υγείας.

Ανθή Αγγελοπούλου

Έξαλλος ο υπουργός οικονομικών με τον Τόμσεν!

Το δραματικό παρασκήνιο και όλοι οι εκρηκτικοί διάλογοι μεταξύ Στουρνάρα και Τόμσεν στην δραματική σύσκεψη της Πέμπτης από το news247.

Άγριος καβγάς Στουρνάρα-Τόμσεν σημάδεψε τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Αυτό αναφέρει το "Έθνος της Κυριακής", το οποίο φέρνει στο φως τους εκρηκτικούς διαλόγους μεταξύ Στουρνάρα και Τόμσεν στη δραματική σύσκεψη της Πέμπτης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας « Έθνος της Κυριακής», ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μάλωσε άγρια με τον επικεφαλή του ΔΝΤ Τόμσεν στη σύσκεψη της Πέμπτης με κίνδυνο να ναυαγήσουν οι συζητήσεις.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών έγινε έξαλλος από τη συμπεριφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ, φτάνοντας στο σημείο να θέσει θέμα παραίτησής του και να ζητήσει από τους επικεφαλής της τρόικας να φύγουν από το γραφείο του. "Τελειώσαμε. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό για να υπογράψει πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις", είπε όταν κορυφώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο ανδρών. Μάλιστα, αν δεν είχε παρέμβει ο Μ. Μορς της Κομισιόν η διαπραγμάτευση θα είχε λάβει πρόωρο τέλος.

Οι δύο άνδρες είχαν συμπληρώσει μια ώρα συζήτησης σε υψηλούς τόνους όταν η εμμονή του κ. Τόμσεν έφερε στα όριά του τον έλληνα υπουργό Οικονομικών. "Τέλος, ως εδώ. Σας έχω παρουσιάσει παρεμβάσεις 7,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Καταργούμε δώρα, μειώνουμε προνοιακά επιδόματα. Δεν πάω παραπάνω", είπε και ξεκαθάρισε: "Αρνούμαι να εισηγηθώ στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς έστω και ευρώ παραπάνω από μειώσεις σε μισθολόγιο και συνταξιοδοτική δαπάνη".

"Ούτε ένα ευρώ" επανέλαβε ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του. Ο Τόμσεν αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ είπε: "Εδώ έχουμε αδιευκρίνιστα μέτρα 4 με 5 δισ. ευρώ. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι και να κλείσει με αυτά το πακέτο". "Τελειώσαμε. Είμαι έτοιμος να υποβάλω την παραίτησή μου. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό Οικονομικών, να βρείτε καλύτερη κυβέρνηση", είπε αφήνοντας την τρόικα εμβρόντητη. "Δηλαδή μας λες να φύγουμε;", ρώτησε ο Τόμσεν. "Ναι να σηκωθείτε να φύγετε", φώναζε έξαλλος ο Στουρνάρας.

Μάλιστα, ο Στουρνάρας έδειξε στον Τόμσεν το ραγισμένο από τη σφαίρα τζάμι του παραθύρου- από τις ημέρες του Γ. Παπακωσνταντίνου- και του είπε: "όσο για εσένα, δεν καταλαβαίνω τι θες από την Ελλάδα. Τη βλέπεις αυτή, έγινε από σφαίρα. Εκεί θες να πάμε; Έτσι θέλεις να γίνει η Ελλάδα; Θέλεις να ρίξεις τη κυβέρνηση". Τότε ο Ματίας Ρος λειτούργησε πυροσβεστικά και με ένα νεύμα ζήτησε να ηρεμήσουν όλοι και απευθυνόμενος στον Στουρνάρα επιχείρησε να τον κατευνάσει: "Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρούμε μια λύση. Θα δουλέψουμε μέρα και νύχτα και θα καταφέρουμε".

Μάλιστα, οι Στουρνάρας και Μορς ήταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 4.30 το πρωί της Πέμπτης. προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.

"Μην τα παρατάς Γιάννη. Δεν πρέπει να παραιτηθείς. Θα το παλέψουμε και θα βρούμε λύση". Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα που του έστειλε. Ο αξιωματούχος της Κομισιόν δεν είχε άδικο καθώς η διαπραγμάτευση ξεκίνησε εκ νέου αργά το απόγευμα της πέμπτης και λίγο μετά τα μεσάνυχτα υψηλόβαθμος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλούσε για πρόοδο που φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά στη λύση. Νέα μέτρα εάν δεν μειωθεί το έλλειμμα.

Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των ενστάσεων της Τρόικα για τα διαρθρωτικά μέτρα που ήδη συζητιούνται, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία και ρήτρα πρόσθετων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, εφόσον δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η εν λόγω ρήτρα θα προβλέπει ότι εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ή ελλείμματος το 2013, τότε θα εφαρμοστούν αυτομάτως πρόσθετα μέτρα από 1/1/2014, τα οποία όμως θα πρέπει να συμφωνηθούν τώρα.

Μέχρι τώρα φαίνεται να έχουν οριστικοποιηθεί τα 9,1 δισ. ευρώ του πακέτου. Εκτός από τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ των δαπανών, που στόχος είναι να προέλθουν από διαρθρωτικές αλλαγές, σε εκκρεμότητα παραμένουν επίσης 2 δισ. ευρώ από το σκέλος των εσόδων. Ορόσημο είναι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, στο οποίο η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να μπορεί να παρουσιάσει το πακέτο προκειμένου να λάβει την έγκριση από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθάρισε πάντως πως δεν πρόκειται να κατατεθεί εφαρμοστικός νόμος στην Βουλή και να ψηφιστούν τα μέτρα πριν από τις 8 Οκτωβρίου. Η τρόικα επιστρέφει στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί, ωστόσο τα τεχνικά τους κλιμάκια θα παραμείνουν στην χώρα μας για να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: