Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Οι πρώτες μέρες της εφαρμογής.


Oπως ήταν αναμενόμενο, σε προστριβές με τους φαρμακοποιούς οδηγήθηκαν από το πρωί της Δευτέρας 1 Οκτωβρίου δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι οι οποίοι προσήλθαν στα φαρμακεία όλης της χώρας προκειμένου να λάβουν τα φάρμακά τους. Η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχουν προβλέψει καν τι θα γίνει με τις συνταγές οι οποίες εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους θεράποντες γιατρούς και εκτελέσθηκαν χθες ή θα εκτελεσθούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες...
Σύμφωνα με όσα περιγράφει στο ygeia360.gr ο φαρμακοποιός της Αθήνας Γιάννης Παπαδόπουλος, "μας υποχρεώνουν να συγκρουόμαστε με τους ασφαλισμένους! Τι να κάνουν, όμως, οι άνθρωποι όταν, παραδείγματος χάριν, για φαρμακευτικό σκεύασμα με μηδενική συμμετοχή εμείς τους ζητάμε τώρα να μας δώσουν 20 ευρώ;"...
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), στην οποία υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων: "Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ασφαλισμένοι, πάσχοντες από κατάθλιψη, καρκίνο, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς και άλλοι, αναγκάζονται να πληρώσουν, και μάλιστα τεράστια ποσά, ενώ μέχρι σήμερα η συμμετοχή τους ήταν μηδενική. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους ασφαλισμένους ότι οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη νέα αυτή οικονομική επιβάρυνση, η οποία σε όλες τις περιπτώσεις είναι δυσβάστακτη".
ΠΙΣ: Οι γιατροί να συνταγογραφούν υπεύθυνα
Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή του: "Οι ιατροί οφείλουν και πρέπει να γράφουν το φαρμακευτικό σκεύασμα το οποίο εμπιστεύονται και το οποίο υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο την υγεία του κάθε ασφαλισμένου. Οποιαδήποτε αλλαγή του αναγραφομένου φαρμάκου σημαίνει αντιποίηση της ιατρικής ιδιότητας και επισύρει ποινικές ευθύνες. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι και ο ιατρικός κόσμος οφείλουν να ενημερώσουν τους ασφαλισμένους ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά το παρελθόν και υλοποιούνται σήμερα έχουν σκοπό να μετακυλίσουν το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης στις 'τσέπες' των ασφαλισμένων. Ο ΠΙΣ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εφαρμογής της δραστικής ουσίας".
Την αντίδρασή τους στη νέα ρύθμιση, η οποία επιβαρύνει πολλαπλά τους ασφαλισμένους της χώρας, εκφράζουν επίσης με χωριστές ανακοινώσεις τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών (ΙΣΑ) και Πειραιά (ΙΣΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: