Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Φ.Σ. ΑΧΑΪΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Φ.Σ.


ΠΑΤΡΑ,18.10.12                        
ΠΡΟΣ: Πρόεδρο και Μέλη Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.

Κύριε Πρόεδρε,

Αυτή τη στιγμή ο κλάδος, βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του. Η οικονομική ασφυξία, οι καθυστερήσεις πληρωμών από το ταμείο «γίγας» Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τα χρέη των Ασφαλιστικών Ταμείων από τα προηγούμενα χρόνια, η ανασφάλεια για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, που αντανακλά κυρίως στους κλάδους Παιδείας και Υγείας, οι εξοντωτικές υποτιμήσεις φαρμάκων από το 2010 και μετά, η μείωση του ποσοστού κέρδους, η απώλεια των φαρμάκων υψηλού κόστους, η καθιέρωση της κατ’ αποκοπή αμοιβής, η ουσιαστική κατάργηση του πληθυσμιακού, το σήριαλ με το ωράριο φαρμακείων κι ένα σωρό άλλα που μου διαφεύγουν, ουσιαστικά έχουν αντιστρέψει σχεδόν πλήρως την εικόνα που υπήρχε έως το 2009 για το φαρμακείο σε σχέση με αυτή, που υφίσταται σήμερα. 

Σε όλη αυτή την πορεία των δύο δύσκολων μνημονιακών χρόνων..., 


....το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., προσπάθησε να λύσει προβλήματα, που έρχονταν από το παρελθόν αλλά και όσα ανέκυπταν με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών μας, ακολουθώντας ως λογική την αρχή πως θα «πληγούμε που θα πληγούμε, ας  πληγούμε το δυνατόν λιγότερο» και εξαγγέλλοντας κινητοποιήσεις, οι οποίες ακολουθούσαν τις δυνατότητες κάτω του μέσου όρου των συλλόγων, κατά την άποψή μου. Μετά τη σημερινή ανακοίνωση του ΣΦΕΕ, σε σχέση με την στρατηγική που θα ακολουθήσει το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο για την πολυδιαφημιζόμενη αγορανομική διάταξη Σαλμά, σε συνδυασμό δε και με την καθυστέρηση έλευσης της περιβόητης δόσης των € 31,45 δις, είναι προφανές πως ο κύκλος κλείνει και πως μάλλον θα πρέπει να δείτε ως Δ.Σ. τα πράγματα κάτω από μια άλλη οπτική γωνία. 

Μεγάλος αριθμός συναδέλφων, διατηρεί ακόμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φαρμακείου του, με την ανοχή, φαρμακαποθηκών αλλά και Τραπεζών, ενώ ένα άλλο σημαντικό κομμάτι, βρίσκεται ένα βήμα πριν ενταχθεί στην ίδια κατηγορία. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, σημαίνει επί της ουσίας απώλεια και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που τόσο διαφημίσαμε πέρυσι πως πετύχαμε, στο περίφημο νομοθέτημα Παπακωνσταντίνου. Όσο κι αν θέλουμε να ωραιοποιήσουμε την πραγματικότητα, όσο κι αν στρογγυλέψουμε τις γωνίες, όσο κι αν παραβλέψουμε πολιτικές τοποθετήσεις, όσο κι αν παραμερίσουμε καταλογισμούς ευθυνών και διαγκωνισμούς αγωνιστικότητας, η πραγματικότητα για το μέσο ελληνικό φαρμακείο του 2012 είναι αυτή και το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. 

Από το βήμα του Π.Φ.Σ. στις 25 Αυγούστου, τόνισα πως αν δεν γίνει ειλικρινής αυτοκριτική απ’ όλους μας για τα πεπραγμένα Γενάρη 2012 και Ιούνη 2012, οποιαδήποτε κινητοποίηση κι αν εξαγγελθεί, θα αποτύχει και δυστυχώς τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 2012, με δικαίωσαν. Υπενθυμίζω, πως βασικό αίτημα της κινητοποίησης του Ιανουαρίου του 2012, ήταν η αποπληρωμή των χρεών του Ο.Π.Α.Δ. ενώ το ίδιο αίτημα τέθηκε με σαφήνεια και στη συνεδρίαση της 16ης Μαΐου που προηγήθηκε της κινητοποίησης Μαΐου-Ιουνίου, παρότι δεν μου διαφεύγει, πως στο τελικό κείμενο που δημοσιεύσατε μετά τη Συνέλευση αυτή, δεν αναγραφόταν πουθενά με σαφήνεια το συγκεκριμένο αίτημα. Παραμένει όμως γεγονός και αυτό αποδεικνύεται από οποιαδήποτε απλή ανάγνωση των τότε πρακτικών, πως αναδείχτηκε σε κεντρικό στόχο της κινητοποίησης και από εσάς και από εμένα και από τον πρόεδρο του Φ.Σ.Α. και πως όλοι οι πρόεδροι υπερθεμάτισαν, παρά τη διατύπωση πάλι από του βήματος του Π.Φ.Σ. από εμένα προσωπικά, της αμφισβήτησης πως η πλειοψηφία των επαρχιακών συλλόγων θα ήταν διατεθειμένη να ματώσει για τα χρέη του Ο.Π.Α.Δ. του 2011. 

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, πήρατε την ευθύνη να διακόψετε την κινητοποίηση με γραπτό μήνυμα. Δεν διαφεύγει φυσικά της προσοχής μου, πως και στη συνεδρίαση του Π.Φ.Σ. στις 25/08 και στην ομιλία σας στο pharmapoint στη Θες/νίκη, δηλώσατε με σαφήνεια πως αν δεν έρθει η δόση, τα λεφτά αυτά είναι χαμένα. Θα σας τονίσω με όλο τον σεβασμό κύριε Πρόεδρε, πως η ευθύνη που αναλάβατε για την διακοπή των κινητοποιήσεων με γραπτό μήνυμα, δεν συνάδει με τη δήλωσή σας αυτή και είστε υποχρεωμένος και εσείς και όλο το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. να μην επιτρέψετε την απώλεια των χρημάτων αυτών, οποιοσδήποτε αγώνας και θυσίες κι αν χρειαστούν. Σε ότι μας αφορά ως σύλλογο, το οφείλετε στους μαχόμενους φαρμακοποιούς της Αχαΐας, που το Γενάρη απέργησαν επί 9 συνεχόμενες μέρες, μόνοι σε όλη την Ελλάδα, σε συνδυασμό με 15 μέρες άρση πίστωσης, με όλους σχεδόν τους όμορους συλλόγους να μας κανιβαλίζουν. Το οφείλετε επίσης στους μαχόμενους φαρμακοποιούς της Αχαΐας, γιατί σας στήριξαν και στην 48ωρη απεργία που εξαγγείλατε τον Μάρτιο, έστω κι αν εξαγγέλθηκε κατόπιν εορτής. Το οφείλετε στους μαχόμενους φαρμακοποιούς της Αχαΐας, γιατί τον Ιούνιο έκαναν 40 μέρες άρση πίστωσης και η Γενική τους Συνέλευση, με μεγάλη πλειοψηφία απέρριψε την πρότασή σας για σταμάτημα των κινητοποιήσεων. Το οφείλετε στους μαχόμενους φαρμακοποιούς της Αχαΐας, γιατί στις 03/09 μπήκαν μαζί σας στον αγώνα, παρότι είχαν πολλούς νομικούς και άλλους λόγους να μη συμμετέχουν. Το οφείλετε στους μαχόμενους φαρμακοποιούς της Αχαΐας, γιατί με μεγάλη πλειοψηφία στις 17/09, αποφάσισαν να ακολουθήσουν την απόφαση του Π.Φ.Σ. και να εμπιστευτούν το χρονοδιάγραμμα Σαλμά. Το οφείλετε στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, γιατί είναι χρήματα που προέρχονται από τον κόπο δουλειάς τους και οι περισσότεροι από αυτούς, τα οφείλουν. Το οφείλετε τέλος, στον ίδιο σας τον εαυτό ώστε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. να μπορεί να σταθεί εκεί που πραγματικά πρέπει να είναι, ως πρόεδρος των προέδρων. 

Όλα όσα πιο πάνω αναγράφονται, σας μιλώ ειλικρινά, δεν έχουν καμία διάθεση συνδικαλιστικής κριτικής. Είναι απλή καταγραφή πραγματικότητας και υποχρέωσης του καθενός μας, τόσο στον εαυτό του όσο και στους συναδέλφους του. Κι αν αναφέρομαι προς εσάς, αυτό γίνεται επειδή εσείς πρέπει να δώσετε το εναρκτήριο λάκτισμα. Συνεχίζοντας,  αρχίζει να γίνεται ορατό, πως η διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, την παρούσα τουλάχιστον στιγμή, προσπαθεί να ελιχθεί προς αυτό που επιδιώκει, την πληρωμή μας δηλαδή σε 90 μέρες τουλάχιστον και στην υπογραφή νέας σύμβασης, που θα εμπεριέχει αυτό τον όρο. Αυτό κύριε Πρόεδρε, δεν πρέπει να το αποδεχτούμε, με βάση τις θυσίες που έχουμε υποβληθεί και αυτές που αναμένεται να υποβληθούμε. Και το αναφέρω αυτό, διότι κάνω την πρόβλεψη και μακάρι να φανώ λανθασμένος αυτή τη φορά, πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το χρονοδιάγραμμα Σαλμά, να εξοκείλει εντελώς, στα μέσα του ερχόμενου μήνα ενώ η αβεβαιότητα για τις συνταγές, που ήδη εκτελούμε όσο περνάει ο χρόνος και το Υπουργείο δεν ξεκαθαρίζει οικονομικά τις διαθέσεις του, αυξάνεται γεωμετρικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακοποιών κύριε Πρόεδρε, δεν έχει άλλα χρήματα να πιστώσει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Μεγάλη δε μερίδα από αυτούς τους συναδέλφους, δεν έχει χρήματα ούτε για τις στοιχειώδης υποχρεώσεις του φαρμακείου της. Με θλίψη μου δε σας ενημερώνω, πως ήδη στον σύλλογό μου, το πρώτο φαρμακείο κατέβασε ρολά και κατέθεσε την άδειά του, χωρίς να μπορέσει καν να την μεταβιβάσει.

Διαβάζοντας προσεκτικά τις προσεγγίσεις σας στο τελευταίο Φαρμακευτικό Δελτίο, θα ήθελα να σας τονίσω πως για να γίνουν σεβαστές και κατανοητές οι νομικές προσεγγίσεις σας, στο ζήτημα της απόλυτης υπακοής των πρωτοβαθμίων στο δευτεροβάθμιο, σε σχέση με τη συλλογική σύμβαση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα έπρεπε κι εσείς ήδη από την μεριά σας:  

1.     Να έχετε προσφύγει δικαστικά απέναντι σε όλες τις απεργοσπαστικές ενέργειες, που έχει προβεί η διοίκηση του E.O.Π.Υ.Υ. και στις κινητοποιήσεις του Ιουνίου και στις κινητοποιήσεις του Σεπτεμβρίου.
2.    Να έχετε πράξει τα δέοντα ως Π.Φ.Σ., στο ζήτημα της συλλογικής σύμβασης με τον Ο.Π.Α.Δ.
3.    Να πράξετε τώρα τα δέοντα, σε σχέση με τη συλλογική σύμβαση στο Ε.Τ.Α.Α.
Η αλήθεια είναι κύριε Πρόεδρε, πως ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κουρέλιασε τη σύμβαση που έχουμε υπογράψει τόσο στο οικονομικό όσο και στο θεσμικό της κομμάτι και αυτό έγινε με την ανοχή και την ευθύνη όλων μας, σε διαφορετικό ποσοστό φυσικά για τον καθένα αλλά παραμένει γεγονός, πως σεις είστε ο πρόεδρος όλων μας, άρα κεφαλαιοποιείτε και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.
Τα συγκεκριμένα ζητήματα σας τα ανέδειξα και με επιστολή που σας απέστειλα στις 08 Αυγούστου. Δυστυχώς και το λέω αυτό ειλικρινά, και στα πιο πολλά από εκείνα που έγραφα επαληθεύτηκα. Η πληρωμή διολίσθησε, οι συμβάσεις καταστρατηγήθηκαν , οι απεργοσπάστες προηγήθηκαν στην πληρωμή, πολλοί από τους συλλόγους, διαλύθηκαν. Εκεί ακριβώς συντείνει και η πλήρης εφαρμογή της άποψής σας περί της ανεξάρτητης γνώμης των εκλεκτόρων. Χωρίς να θέλω να αναφέρω για ευνόητους λόγους το όνομα του συλλόγου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως θεσμικά σωστό οι μοναδικοί δύο εκλέκτορες του συλλόγου να ψηφίζουν στον Π.Φ.Σ. άρση της κινητοποίησης και δύο μέρες μετά μαζική Γ.Σ. του συλλόγου να ψηφίζει κατά πλειοψηφία συνέχιση της κινητοποίησης. Χωρίς, επαναλαμβάνω να έχει καμία σημασία το όνομα του συλλόγου,  τον οποίο χρησιμοποιώ ως παράδειγμα, αυτό έγινε σε πολλούς συλλόγους με μικρές παραλλαγές το Σεπτέμβρη και δημιουργεί μείζον ζήτημα, για την αντιπροσώπευση του εκλεκτορικού σώματος του Π.Φ.Σ., υπό όποιο πρίσμα κι αν θέλει να το δει κανένας. 

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα, αλλά εκτιμώ πως αυτά είναι ίσως και πιο πολλά απ’ ότι πρέπει. Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω, πως η κατάσταση βρίσκεται στο μη παρέκει. Προσωπική μου εκτίμηση και δεσμεύει μόνο εμένα και όχι τον σύλλογό μου, είναι πως για περιορισμένο χρονικό διάστημα οι πληρωμές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα μπορούσαν να είναι ανεκτές σε ένα αυστηρότατο μέχρι ώρας χρονικό όριο 65 ημερών. Ούτε λεπτό παραπάνω και ούτε πεντάλεπτο του ευρώ, συζήτησης για το ποσοστό κέρδους. Αυτά πλέον, δεν είναι κόκκινες γραμμές είναι «διαρπαγή Bülau» σε βαρύ πνευμονολογικό ασθενή. 

Και επειδή τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν ταχύτατα, οφείλω να προτείνω κάποιες θέσεις:
1.     H όποια κινητοποίηση πρέπει να είναι πανελλαδική. Και όταν λέμε πανελλαδική, εννοούμε πανελλαδική. Θα πρέπει να ξεκαθαριστούν εκ των προτέρων οι όποιες συνέπειες θα έχει τυχόν σύλλογος, που θα διαφοροποιηθεί ή ακόμα και μεμονωμένος φαρμακοποιός.
2.    Άρση πίστωσης δεν μπορεί να ξαναγίνει με ανοικτά φαρμακεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει απαραίτητα να παντρευτεί με απεργιακή κινητοποίηση, για λόγους που οι προηγούμενες κινητοποιήσεις, μας έχουν διδάξει.
3.    Η απόφαση πρέπει να ληφθεί από ένα μικρό σώμα αποτελούμενο από το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. και τους 54 προέδρους.
4.    Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί από ΟΛΟΥΣ μας, έως ότου  ΠΛΗΡΩΣ εκπληρωθούν ΟΛΑ τα ζητήματα, που θα έχει θέσει η προαναφερόμενη επιτροπή.
5.    Άμεση εφαρμογή δραστικής ουσίας, με δικαίωμα επιλογής από τον φαρμακοποιό, εμπορικής ονομασίας και καταγγελία για όσα αντιεπιστημονικά και απαράδεκτα, υποστηρίζουν συνδικαλιστές των ιατρών, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κύριε πρόεδρε, επειδή είμαι σίγουρος πως με την εμπειρία και την ευελιξία, που σας διακρίνει έχετε ήδη αντιληφθεί τα πιο πολλά από τα ζητήματα που θέτω, πρέπει σύντομα να αναλάβετε πρωτοβουλίες, πριν όλους μας, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές ηγεσίες, μας σπρώξουν οι εξελίξεις εκ των πραγμάτων στο περιθώριο.
Με τιμή,
Ανδρέας Σοφιανόπουλος,
Εκλέκτορας Π.Φ.Σ. – Πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ ΚΑΡΙΟΛΗ ΜΗΝ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ Ε; ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΤΕ ΡΕ ΟΛΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Παρότι ο Αμπάκογλου και οι λοιποί δωσίλογοι που ενδημούν στις καρέκλες εκ δεξιών και αριστερών αυτού, μας έχουν ήδη προδώσει πλειστάκις, ο ανεκδιήγητος κος Σοφιανόπουλος εξακολουθεί να μας ζητά να αγωνιστούμε υπό την αρχηγία του. Και δεν ντρέπεται ο ανερμάτιστος. Αλλά ποιός έχασε την ντροπή για να την βρεί ο πολυλογάς κος Σοφιανόπουλος;

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΣΑ ΕΧΕΙΣ ΦΑΕΙ ΕΣΥ ΚΑΙ 10 ΑΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ Η ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΣΤΑΜΑΤΑ...ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ...Η ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΣΕ ΜΑΡΑΝΕ..ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ...