Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στα στελέχη των ΕΔ

Αγαπητοί συνάδελφοι,Όπως γνωρίζετε, το στρατιωτικό φαρμακείο Αλεξανδρούπολης έχει ξεκινήσει ήδη τη λειτουργία του, μαζί με τα στρατιωτικά φαρμακεία Ξάνθης και Λάρισας.
Έτσι, μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ξεκινά και στήνεται ένα πανελλαδικό δίκτυο στρατιωτικών φαρμακείων, καθώς στα σχέδια είναι η ίδρυση και η λειτουργία πλήθους ακόμη τέτοιων φαρμακείων σε όσες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν δικαιούχοι.

Πρέπει να τονίσουμε ότι στο στρατιωτικό φαρμακείο έχουν δικαίωμα εξυπηρέτησης:
Τα εν ενεργεία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και τα μέλη οικογενειών αυτών
Το πολιτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και τα μέλη οικογενειών αυτών
Οι αστυνομικοί και τα μέλη οικογενειών αυτών
Οι λιμενικοί και τα μέλη οικογενειών αυτών
Οι απόστρατοι στρατιωτικοί και οι συνταξιούχοι όλων άλλων κατηγοριών δικαιούχων (ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ)
Το στρατιωτικό φαρμακείο έχει δικαίωμα να πωλεί με ΕΚΠΤΩΣΗ (20%), τόσο φάρμακα, όσο και παραφαρμακευτικό υλικό. Έτσι, αν σε μια συνταγή, η συμμετοχή είναι 25%, ο ασφαλισμένος θα λάβει τα φάρμακά του στο στρατιωτικό φαρμακείο με συμμετοχή 5%. Ενώ , αν η συμμετοχή είναι 10%, θα τα λαμβάνει δωρεάν. Η έκπτωση του 20% ισχύει και στην περίπτωση που κανείς αγοράζει φάρμακα τοις μετρητοίς, χωρίς συνταγή ιατρού.

Θέση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, η οποία εκφράστηκε στη Γενική Συνέλευση της 25/11/2012, είναι ότι η λειτουργία του στρατιωτικού φαρμακείου εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, καθώς δημιουργεί κατηγορίες προνομιούχων πολιτών, οι οποίοι δικαιούνται να λαμβάνουν τα φάρμακά τους με έκπτωση. Επίσης, εγείρει ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με τα ιδιωτικά φαρμακεία. Το στρατιωτικό φαρμακείο δεν έχει έξοδα προσωπικού, εγκαταστάσεων, παγίων κλπ, οπότε μπορεί να παρέχει εκπτώσεις που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να παρέχουν τα ιδιωτικά φαρμακεία με το ελαχιστότατο (πλέον) περιθώριο κέρδους και τις τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές. Το εξοργιστικότερο όλων, βέβαια, είναι ότι η δυνατότητα αυτή παρέχεται με τα χρήματα όλων ημών, οι οποίοι μέσω του προϋπολογισμού, χρηματοδοτούμε τις ΕΔ. Τα χρήματα, λοιπόν, όλων των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι βιώνουν τις συνθήκες ένδειας της μνημονιακής πραγματικότητας, χρησιμοποιούνται προκειμένου να απολαμβάνουν ειδικών προνομίων συγκεκριμένες μόνο ομάδες του πληθυσμού και προκειμένου να αφαιρεθεί ύλη από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκονται σε κάθε γωνιά του Έβρου και παρέχουν 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και στους λοιπούς δικαιούχους του στρατιωτικού φαρμακείου. Σε γιορτές και αργίες, ημέρα και νύχτα, με κρύα και με ζέστη, πάντα ένα φαρμακείο είναι ανοιχτό για να εξυπηρετήσει όποιον πολίτη θέλει να έχει πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Και το «ευχαριστώ» στα παραπάνω είναι η ίδρυση ενός (;) φαρμακείου, το οποίο θα λειτουργεί μόνο «βολικές» ώρες και ημέρες (Δευτέρα-Παρασκευή 8:00-13:00), για να εξυπηρετεί τον κύριο όγκο της καθημερινής ροής φαρμάκων προς τις ομάδες των δικαιούχων του, αφήνοντας για τα ιδιωτικά φαρμακεία την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αυτών τις «δύσκολες» ώρες, με μικρό οικονομικό ενδιαφέρον.
Να επισημάνουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο στρατός επιχειρεί να εξυπηρετήσει προνομιακά τα στελέχη του, έναντι των υπολοίπων πολιτών – με χρήματα όμως των υπολοίπων πολιτών. Υπάρχει το στρατιωτικό πρατήριο, η Λέσχη Αξιωματικών, η οποία λειτουργεί καφετέρια σε κεντρικό σημείο με εξευτελιστικές τιμές, ενώ στα σχέδια είναι η ίδρυση πρατηρίου καυσίμων. Οι ενέργειες αυτές, στερούν από την τοπική κοινωνία, η οποία δοκιμάζεται στην άκρη της Ελλάδος, ένα σημαντικότατο οικονομικό πνεύμονα, που είναι στα στελέχη των ΕΔ, τα οποία θα ζουν «οικονομικώς γκετοποιημένα».
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι και οι ένστολοι βιώνουν με το χειρότερο τρόπο αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα. Όμως, αυτή αφορά σε όλους τους πολίτες και δεν εξειδικεύεται σε αυτούς. Άρα, θα έπρεπε να παλέψουμε για να έλθουν καλύτερες μέρες για όλους μας κι όχι να διαχωριζόμαστε σε «προνομιούχους» και μη.
Κατόπιν τούτων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου, μαζί με τους ΦΣ Ξάνθης και Λάρισας, αλλά και τον ΠΦΣ, έχουμε προσφύγει δικαστικά κατά τις ίδρυσης και λειτουργίας των νέων στρατιωτικών φαρμακείων. Ευελπιστούμε δε, ότι η δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα και θα διακόψει τη λειτουργία τους. Όμως, οι διαδικασίες αυτές είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και εν τω μεταξύ το πρόβλημα υφίσταται.
Έτσι, θεωρούμε ότι πρέπει να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας, με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι μια αποτελεσματική μέθοδος πίεσης, αλλά και αντίδρασης, είναι η διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στα στελέχη των ΕΔ σε ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ.
Με τη διακοπή της πίστωσης, επιτυγχάνουμε τα εξής:
Γνωστοποιούμε άμεσα το πρόβλημα και την αντίθεσή μας στη λειτουργία του στρατιωτικού φαρμακείου, αλλά και στην ίδρυση νέων σε άλλες πόλεις του νομού μας
Γνωστοποιούμε ότι η πίστωση θα επανέλθει την ημέρα που θα σταματήσει τη λειτουργία του το στρατιωτικό φαρμακείο
Δίνουμε κίνητρο στους εν ενεργεία να πιέσουν για τη διακοπή της λειτουργίας του. Την οποία λειτουργία, σημειωτέον, δεν έχουν ζητήσει αυτοί, αλλά οι απόστρατοι.
Δείχνουμε το ρόλο των ιδιωτικών φαρμακείων στην εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλο το νομό και καταδεικνύουμε στην πράξη, ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία δεν μπορούν ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ από δομές όπως το στρατιωτικό φαρμακείο
Φορτώνουμε το στρατιωτικό φαρμακείο με έναν τεράστιο φόρτο εργασίας , τον οποίο αντικειμενικά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Έτσι, θα δείξουμε ότι η διαφορά στην ποιότητα της εξυπηρέτησης αξίζει τη μικρή διαφορά στο αντίτιμο που καταβάλλεται στα ιδιωτικά φαρμακεία έναντι του στρατιωτικού.
Συνάδελφοι, πρέπει να αντιδράσουμε έγκαιρα και δυναμικά και να αντισταθούμε στα φαινόμενα αυτά εν τη γενέσει τους, όταν ακόμη στερούνται οργάνωσης και ερεισμάτων στην κοινή γνώμη. Διαφορετικά θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, αδύναμοι να τα αλλάξουμε.
Μπορεί σε πρώτη φάση να απολέσουμε ορισμένες συνταγές στρατιωτικών, ασκούμε όμως ένα αποτελεσματικό όπλο πίεσης, το οποίο ελπίζουμε να μας δικαιώσει μακροπρόθεσμα.

Θα σας διανεμηθούν Υπεύθυνες Δηλώσεις τις οποίες θα υπογράψετε εφόσον συμφωνείτε με τη διακοπή της πίστωσης στο Στρατό σε ΟΛΟ τον νομό. ΜΟΝΑΧΑ εφόσον υπογραφούν οι δηλώσεις αυτές από ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ θα προχωρήσουμε στην αναστολή της πίστωσης, καθώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την υπονόμευση της κινητοποίησης αυτής, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το στενό προσωπικό συμφέρον ορισμένων εξ ημών.
Ο Φ.Σ. Ξάνθης, έχει ήδη λάβει αντίστοιχη απόφαση διακοπής της πίστωσης. Θεωρούμε ότι με μαζικές και συντονισμένες κινήσεις θα αναδείξουμε καλύτερα το κοινό πρόβλημα.
Συνάδελφοι, το στρατιωτικό φαρμακείο είναι ίσως το ισχυρότερο χτύπημα που έχει δεχθεί το φαρμακείο της περιοχής μας τα τελευταία χρόνια. Μας στερεί ένα μεγάλο μέρος του τζίρου και της πελατείας μας, είναι δε προπομπός για αντίστοιχες κινήσεις από άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Πλέον δε χωρούν διαχωριστικές γραμμές. Το επόμενο στρατιωτικό φαρμακείο θα λειτουργήσει στο Διδυμότειχο, οπότε το θέμα μας αφορά όλους.


Το Δ.Σ. του Φ.Σ.Έβρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: