Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Σαλμάς : Νέες συλλογικές συμβάσεις ???


Στις προσπάθειες της κυβέρνησης για στήριξη του ΕΟΠΥΥ, επικέντρωσε την ομιλία του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, διαβεβαιώνοντας πως «ο Οργανισμός αυτός θα σταθεί στα πόδια του, θα είναι βιώσιμος το 2014, γιατί πήραμε μέτρα πολύ νωρίς».
Χαρακτηριστικά, ο κ. Σαλμάς επικαλέστηκε την εξασφάλιση υπέρ των ασφαλισμένων 400 εκ. ευρώ από την πτώση των τιμών των φαρμάκων, την εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση την δραστική ουσία (με διαπραγμάτευση των εξαιρέσεων) που εξασφάλισε 250 εκ. ευρώ, 100 εκ. ευρώ όφελος απ' την διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά, 400 εκ. ευρώ από περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιωτικές κλινικές. «Μένει να συζητήσουμε με το υπουργείο Οικονομικών για 1 δισεκ. ευρώ ενίσχυση και ο Οργανισμός θα είναι βιώσιμος» ανέφερε.
«Εκδίδονται οι αποφάσεις για τη μετάταξη του προσωπικού που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ζητήσαμε να φτιαχτούν τα μητρώα των ασφαλισμένων. Συνδέουμε τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα του ΙΚΑ χωρίς να διαθέσουμε ένα επιπρόσθετο ευρώ. Δημιουργούμε νέα πρότυπα σύμβασης με τους παρόχους υγείας, που θα συνδέουν την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών με εκπτώσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Σαλμάς. Σημειώνεται επίσης η εκτίμησή του πως «δεν δικαιολογείται καμία έλλειψη φαρμάκων στα φαρμακεία».


kerdos.gr

Σχόλιο: αφού ουσιαστικά καταργεί τη συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ που έλεγε για 45 ημέρες πληρωμής και το πάει στις 60, όπως ψηφίστηκε από τη βουλή, σήμερα προανήγγειλε και νέες συμβάσεις. Σε ποιο κράτος δικαίου το κράτος βάζει υπογραφή σε μια σύμβαση που έχει 3ετή ισχύ και εν συνεχεία τη καταργεί πριν λήξει ? 
Σε αυτό το αναξιόπιστο κράτος που όλα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, με πρώτο το φορολογικό καθεστώς θέλουμε και επενδύσεις !!!
Το θέμα είναι όμως τι κάνουμε εμείς ως κλάδος. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι αναποτελεσματικές και άσκοπες πλέον. Η μόνη ισχυρή μορφή πίεσης προς τη πολιτεία και άμυνας  των επιχειρήσεών μας από την αύξηση του χρέους είναι η αναστολή, την οποία νομιμοποιείται ο κλάδος να κάνει οποιαδήποτε στιγμή καθώς η συλλογική σύμβαση ουσιαστικά και τυπικά πλέον δεν ισχύει. 
Το θέμα είναι πιο δρόμο θα διαλέξουμε αυτόν της υπομονής ή της κατά μέτωπο σύγκρουσης. Τα φαρμακεία ασφυκτιούν και το ρευστό τελειώνει. Οι πληρωμές καθυστερούν και νομιμοποιούνται πλέον στις 60 ημέρες με το rebate σε ισχύ. Πόσα φαρμακεία θα αντέξουν ? Βεβαίως και να σταθούμε ενωμένοι όπως είπε ο πρόεδρος αλλά εδώ υπάρχει θέμα φαρμακείων 2 ταχυτήτων εκείνοι που αντέχουν και είναι πρόθυμοι να κάνουν υπομονή (ευελπιστώντας να κλείσουν και κάποιοι μήπως ανέβει ο τζίρος τους) και εκείνοι που η υπομονή και το ρευστό τους εξαντλήθηκαν. Ποιους θα στηρίξουμε ? Είμαστε διατεθειμένοι να ρισκάρουμε περισσότερο και κατά πολλούς να τζογάρουμε περισσότερα χρήματα ? Είμαστε σίγουροι ότι θα πάρουμε τα χρήματα του 2011 με τη καταβολή της δόσης από το ΔΝΤ ? Έχουμε ακριβή ημερομηνία ψήφισης του συμψηφισμού (δικλίδα ασφαλείας σε περίπτωση στάσης πληρωμών) για τα φαρμακεία, όπως επανειλημμένα ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει? Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν ώστε με καθαρό μυαλό πλέον να προχωρήσουμε στη μετέπειτα στάση μας.   

Χρήστος Ξανθόπουλος 
Φαρμακοποιός 

Δεν υπάρχουν σχόλια: