Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012

Να και μια καλή πρόταση του Π.Φ.Σ. δε μένει παρά να την υπερασπιστούμε σθεναρά.


Νέες σταθερές χαμηλότερες τιμές για τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας και αντίστοιχη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης προτείνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
Οι φαρμακοποιοί απευθύνουν επίσημη πρόταση προς τα αρμόδια υπουργεία για εφαρμογή barcode και τον καθορισμό της χονδρικής τιμής διάθεσης από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ευρώπη των 27 για τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας.
Όπως τόνισε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πέραν της υπάρχουσας νομoλογίας (ΠΟΥ, ΕΟΦ, ΣτΕ), για προφανείς δημογραφικούς και ιατρικούς λόγους, οι βρεφικές τροφές μπορούν να συνταγογραφηθούν σε συνταγές του ΕΟΠΥΥ, από ειδικό παιδίατρο ή νεογνολόγο και να χορηγηθούν στον ασφαλισμένο γονέα με την ίδια διαδικασία που χορηγούνται τα φάρμακα.
Με δεδομένο τις 100.000 γεννήσεις ετησίως με υπολογιζόμενη συμμετοχή του ασφαλισμένου στο 50%, η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει στα 14.400.000 € ετησίως. Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί από την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα αντιβιοτικά, ενέργεια που θα αποτρέψει και θα μειώσει την πολυφαρμακία.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η συνολική ετήσια δαπάνη για αγορά αντιβιοτικών είναι 120.000.000 € με ρυθμό αύξησης της τάξης του 10% κάθε χρόνο. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 90% της δαπάνης, δηλαδή 108.000.000 € τον χρόνο. Μείωση του ποσοστού κάλυψης κατά 10% επιφέρει οικονομία κλίμακας της τάξεως των 10.800.000 €. Τα οφέλη θα είναι πολλά :
  • Καταπολέμηση του φαινομένου της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών που έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθεκτικών στα μικρόβια στελεχών, τη χρήση νεώτερων ισχυρότερων και ακριβότερων αντιβιοτικών, την αύξηση του χρόνου νοσηλείας, αναρρωτικών αδειών κλπ
  • Μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης
  • Περαιτέρω μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, λόγω της καθιέρωσης οικονομικών αντικινήτρων (αύξηση συμμετοχής στην ζήτηση και κατανάλωση αντιβιοτικών).

    Έκπληξη
'Αποτέλεσε για εμάς οδυνηρή έκπληξη, η 'σθεναρή' στάση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Θανάση Σκορδά στο θέμα των βρεφικών γαλάτων.
Προφανώς, ο υπουργός στηρίζει τη συγκυβέρνηση γιατί η μοναδική αυτή ενέργειά του στη διάρκεια της θητείας του, είναι συνέχεια των αναπόδεικτων δηλώσεων του προκατόχου του κ. Χρυσοϊδη', τόνισε ο κ. Θεοδοσιάδης.
'Είναι πολιτικά απρεπές ο υπουργός να κρύβεται πίσω από τις γρίλιες και να βάζει άλλους να δημοσιοποιούν ψευδή στοιχεία για ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της δικαστικής επίλυσης', κατέληξε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: