Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Ενημέρωση πριν από λίγο από τη συνάντηση στο υπουργείο υγείας

Άκαρπη απέβη τελικά η συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τους τελευταίους να φεύγουν εμφανώς δυσαρεστημένοι από τις εγγυήσεις που έλαβαν και να δηλώνουν πως θα συνεχίσουν επ’ αόριστον τη διακοπή της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. 

Στο επίκεντρο της «σκληρής» διαπραγμάτευσης, η οποία διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, βρέθηκε η αποπληρωμή των συνταγών που εκτελέστηκαν από τον Αύγουστο και μετά, αλλά και το θέμα της τακτοποίησης των παλαιών οφειλών προς τους φαρμακοποιούς, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δεσμεύεται μόνο σε ότι αφορά την αποπληρωμή των των τελευταίων μηνών. 


Ο Α. Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν τα χρέη του μηνός Αυγούστου (υπόλοιπο 65%), ενώ το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου οι φαρμακοποιοί θα πληρωθούν το Σεπτέμβριο, όπως ορίζει και το αρχικό χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φαρμακείων. 

Παρέμεινε ωστόσο ανυποχώρητος στο θέμα της επιστροφής ενός ποσοστού από τον τζίρο των πωλήσεων τους, ως «έκπτωση» προς τον ΕΟΠΥΥ (rebate), αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η ρύθμιση για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες αγγίζουν τα 300 εκατ.
Οι φαρμακοποιοί επιμένουν πως η τήρηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών, η κατάργηση της αναδρομικότητας του rebate και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ , είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα φαρμακεία. 

Εμφανίζονται μάλιστα αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αύριο στις 11:00 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ ενώ αντίστοιχη συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί και στη Θεσσαλονίκη. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη


Πηγή:www.capital.gr

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στον ΕΟΠΠΥ  η συνάντηση  εκπροσώπων του κλάδου  με τον Υπουργό υγείας κ. Λυκουρέντζο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Σαλμά, την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου   κ.  Παπανικολάου και  τον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής  Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Κρεμαστινό.
Έγινε αναλυτική παρουσίαση όλων των εκκρεμών ζητημάτων:
  • Πληρωμές Αυγούστου  - Σεπτεμβρίου
  • Καθορισμός χρονοδιαγράμματος για τις πληρωμές Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου
  • Ζητήματα που αφορούν στο rebate
  • Συμψηφισμός
  • Αδυναμία διακίνησης ακριβών φαρμάκων άνω των 200 ευρώ
  • Θεσμικά ζητήματα
Αύριο το πρωί ο διάλογος θα συνεχιστεί.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Έγινε αναλυτική παρουσίαση όλων των σοβαρών ζητημάτων και ο διάλογος θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται κανονικά».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: