Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Ένα απλό παράδειγμα για να τελειώνουμε με τη δραστική

Σας παρουσιάζουμε ένα απλό παράδειγμα για να δείξουμε ότι η χορήγηση φαρμακευτικής ουσίας κλαριθρομυκίνης είναι ακριβώς η ίδια σε περίπτωση που ο γιατρός προτείνει κάποια συγκεκριμένη εταιρία. 
Ας πούμε ότι ο γιατρός συνταγογραφεί την ουσία κλαριθρομικύνη και προτείνει στον ασθενή το εμπορικό όνομα klarifar 500mg το οποίο διακινείται από την εταιρία Farmedia A.E.  και παράγεται στο εργοστάσιο της RAFARM στη Παιανία. 
Αν πάρετε επίσης το σκεύασμα Klarithrin 500mg που διακινείται από την εταιρία Iapharm και ανοίξετε τα κουτιά και διαβάσετε τα φύλλα οδηγιών θα δείτε ότι και τα δύο σκευάσματα παράγονται στο ίδιο ακριβώς εργοστάσιο με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, την ίδια δραστική ουσία και τα ίδια έκδοχα. 
Τι είναι λοιπόν αυτό που διαφοροποιεί την επιμονή ενός γιατρού να συνταγογραφεί και να επιμένει στη συνταγογράφηση του εμπορικού ονόματος klarifar από το ίδιο ακριβώς φάρμακο klarithrin ?
Πολλοί το γνωρίζουμε αλλά κανείς δε το λέει δημόσια. 
Το υπουργείο λοιπόν γνωρίζει ότι ο φαρμακοποιός είτε δώσει το ένα είτε το άλλο το ποσοστό κέρδους του είναι το ίδιο καθώς έχουν και την ακριβώς ίδια τιμή !!! Και γι αυτό του δίνει το δικαίωμα αντικατάστασης όχι του φαρμάκου αλλά της εταιρίας που το διακινεί αλλά συγχρόνως δίνει το δικαίωμα στον ασθενή να συμμετέχει στη θεραπεία του επιλέγοντας αν θέλει το πρωτότυπο φάρμακο klaricid 500mg που είναι ακριβότερο πληρώνοντας τη διαφορά . Που είναι λοιπόν το πρόβλημα ?   
Μη μας λένε λοιπόν για έκδοχα γιατί αμφιβάλω ποτέ να ανοίξατε ένα κουτάκι να δείτε τα έκδοχα ενός σκευάσματος. Το μόνο έκδοχο που παρεμβάλλεται είναι αυτό του χρήματος αλλά και της μονοπωλιακής εξουσίας που έχουν οι γιατροί να αποφασίζουν για τη φαρμακοθεραπεία. 

Υ.Γ. Να σας ενημερώσουμε επίσης ότι στα μεγάλα νοσοκομεία της Μ.Βρετανίας ο κλινικός φαρμακοποιός συμμετέχει στα ιατρικά συμβούλια και συναποφασίζει με το γιατρό τη φαρμακοθεραπεία. Αυτή τη συνεργασία θέλουμε επ' ωφελεία πάντα του ασθενούς. 

Παραθέτουμε για άλλη μια φορά την απάντηση του Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ –όπως προκύπτει από τα πρακτικά απέναντι σε όσα απαξιωτικά ακούστηκαν από τον κ.Πατούλη.

‘Με βάση τις σπουδές του ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας ο μοναδικός ειδικός για τα φάρμακα είτε στο φαρμακείο είτε στη φαρμακευτική Βιομηχανία είτε στα φαρμακευτικά εργαστήρια ελέγχου.

Όσον αφορά το σημερινό ρόλο του φαρμακοποιού-φαρμακείου ο ρόλος του μετατοπίζεται από « φαρμακοκεντρικός » σε «ανθρωποκεντρικός» και δεν παρέχει πλέον απλά «φαρμακευτικά προιόντα » αλλά « υπηρεσίες υγείας» ικανοποιώντας τις ανάγκες του ασθενούς. Με την παροχή υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας ο καλά εκπαιδευμένος και έμπειρος φαρμακοποιός μπορεί να αναγνωρίσει, να επιλύσει και να προλάβει προβλήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματική και ασφαλή χρήση των φαρμάκων, αποκλείοντας αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που ενδεχομένως προκύπτουν από συνταγογράφηση πλειόνων σκευασμάτων καθώς και τέτοιων ακόμη και με τη διατροφή.

Με όλα τα ανωτέρω πρέπει να θεωρείσθε οι αποκλειστικοί καθ’ύλην αρμόδιοι στον χειρισμό φαρμακευτικών παρασκευασμάτων και ιδιοσκευασμάτων με την περιεχόμενη δραστική, που εξάλλου εφαρμόζεται σε αρκετές ευνομούμενες μεγάλες χώρες του Δυτικού κόσμου και Ευρώπης, και όχι με την εμπορική ονομασία, αφήνοντας δυνατότητα επεμβάσεως εξωθεσμικών και εξωθεραπευτικών παραγόντων και όπου η ενημέρωση γίνεται αρκετά συχνά από άσχετες επιστημονικά ειδικότητες.

Θα ήθελα ακόμη να υπενθυμίσω ότι ο τελευταίος που κατά νόμο οφείλει να προσέξει την ορθή ή μη συνταγογράφηση, προ της χορήγησης του σκευάσματος, είναι ο φαρμακοποιός σε συνενόηση με το συνταγογραφούντα ιατρό.

Υπεύθυνες για την έγκριση και την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας είναι οι ρυθμιστικές αρχές Ε.Μ.Α και ΕΟΦ, εφαρμόζοντας αυστηρούς ελέγχους που αφορούν τόσο την ποιότητα της δραστικής, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των τελικών φαρμακευτικών προιόντων με την τήρηση κανόνων ορθής παρασκευαστικής, εργαστηριακής και κλινικής πρακτικής (GMPGCP καιGLP). Όσον αφορά την έγκριση της άδειας κυκλοφορίας γενόσημων φαρμακευτικών προιόντων εκτός από τον έλεγχο ποιότητος απαιτούνται και αξιόπιστες μελέτες βιοισοδυναμίας.

Εν κατακλείδι σ’ότι αφορά τη δυνατότητα χορήγησης εκ μέρους των φαρμακοποιών φαρμακείου σκευάσματα συνταγογραφούμενα με τη δραστική είναι αποκλειστικά οι εξειδικευμένοι και αρμόδιοι επιστήμονες φαρμακοποιοί αφού εξάλλου στις πενταετείς σπουδές τους μαθαίνουν και εκπαιδεύονται μόνον με τις ονομασίες των δραστικών ενώσεων με επιπλέον και τις χημικές ονοματολογίες τους κατά τα διεθνή πρότυπα IUPAC και Γενεύης.

Ευγένιος Κοκκάλου
Πρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ.’

Δεν υπάρχουν σχόλια: