Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Σε Τρ. Πειραιώς οι Κύπρου και Λαϊκή

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη Στην Τρ. Πειραιώς κατέληξε τελικά, το "πακέτο" των υποκαταστημάτων της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Capital.gr. Με τις ανακοινώσεις της Τρ. Πειραιώς και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι  εν Ελλάδι λειτουργίες των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών περνούν στον έλεγχο του ομίλου της Τρ. Πειραιώς, ο οποίος γιγαντώνεται.

"Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά την συνεδρίαση του Γενικού του Συμβουλίου στις 22 Μαρτίου 2013, ενέκρινε την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα", ανακοίνωσε το Ταμείο, προσθέτοντας ότι  η συναλλαγή τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.


Ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η τράπεζα ανταποκρίθηκε στην ανάγκη να προστατευτούν οι καταθέσεις και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, έκανε λόγο για μία ακόμη "σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο".

Η κρατική ενίσχυση που θα χρειαστεί αναμένεται να φτάσει τα 1 δισ. ευρώ. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το εν λόγω ποσό δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Όπως υπογραμμίζουν έχουν ήδη προχωρήσει συζητήσεις στις Βρυξέλλες για να ρυθμιστεί το θέμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το 1 δισ. ευρώ θα προκύψει από το μαξιλάρι που υπάρχει στο ΤΧΣ, δηλαδή το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ, αφαιρείται με άλλα λόγια από το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης.

Με την απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την οριστική επικύρωση της συμφωνίας από τις αρμόδιες αρχές μέσα στις επόμενες ημέρες, λήγει το... σίριαλ της απόσχισης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, το σύνολο των καταθέσεων διασφαλίζονται απόλυτα, προσφέροντας ανακούφιση σε χιλιάδες Έλληνες καταθέτες.

Αυτόνομη συνεχίζει η Ελληνική Τράπεζα, η οποία δεν συμπεριλήφθηκε στο «πακέτο» των κυπριακών τραπεζών.

Νωρίτερα το Capital είχε μεταδώσει τα εξής:

Το δίκτυο της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας δεν θα διαχωριστεί, καθώς θα πωληθεί ως "πακέτο" σε μια από τις δυο ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. 

Για το θέμα συνεδριάζει στις 2μ.μ. το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να αποφασίσει ποιος εγχώριος πιστωτικός όμιλος θα απορροφήσει τα υποκαταστήματα των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών. Έτσι, το σίριαλ της κατάληξης των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών δείχνει να έχει αίσιο τέλος. 

Νωρίτερα, η κυπριακή προεδρία ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου για τη σχετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την απόσχιση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Τρ. Πειραιώς και η Alpha Bank δίνουν σκληρή "μάχη" για την απόκτηση των λειτουργιών των κυπριακών τραπεζών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα.

Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Η ανακοίνωση της απόφασης για τον "πλειοδότη" που θα αποκτήσει και τις δύο κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα αναμένεται νωρίς το απόγευμα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: