Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Παγώνει ή ξεπαγώνει ο περιορισμός για τα φάρμακα για το στομάχι;


Σύγχυση επικρατεί με τις πραζόλες. Θα συνταγογραφούνται τελικά από όλες τις ειδικότητες των γιατρών ή όχι;
Με την εφαρμογή της θετικής λίστας μπήκαν περιορισμοί ακόμη και για τα σκευάσματα αυτά, τα οποία χρόνια τώρα παίρνουν για γαστροπροστασία πολλοί  ασθενείς με χρόνιες παθήσεις .
Όπως γράφει το ΦΕΚ692Β/2013, οι «πραζόλες» αποζημιώνονται μόνο για την θεραπεία γαστρικού έλκους και Γαστροϊσοφαγικής παλινδρόμησης και η συνταγογράφηση γίνεται μόνο από γαστρεντελόγους.
Με απλά λόγια οι ασθενείς πρέπει να κλείνουν ραντεβού με γαστρεντελόγο για να γράψουν φάρμακα για το στομάχι τους.
Αν και το μέτρο είχε παγώσει, από την Παρασκευή ο περιορισμός αυτός για τις πραζόλες (Αποζημιώνονται μόνο για τη Θεραπεία πεπτικού έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.  Συνταγογράφηση μόνο από γαστρεντερολόγους)  εμφανίζεται και στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,  κάτι που δεν υπήρχε ως τώρα. Η συνταγή όμως καταχωρείται κανονικά.
Η κατάσταση ίσως ξεκαθαρίσει την Τετάρτη, 24 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες  αναμένεται να υπάρξει οριστική απόφαση από το υπουργείο Υγείας, σχετικά με τη συνταγογράφηση ή όχι των πραζολών.
Πάντως ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) με επιστολή του έχει διαμαρτυρηθεί στον αρμόδιο υπουργό καθώς οι γαστρεντερολόγοι είναι λίγοι και θα κληθούν να καλύψουν μεγάλο αριθμό ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: