Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Σύστημα παρακολούθησης στην αγορά φαρμάκου

Για σημαντική προσπάθεια εξορθολογισμού και βελτιστοποίησης του ΕΟΠΥΥ έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, υπογραμμίζοντας ότι πλέον ο οργανισμός είναι βιώσιμος.

«O EOΠΥΥ από την αρχή της λειτουργίας του δημιουργήθηκε με ελλειμματικό προϋπολογισμό, πήραμε άμεσα μέτρα στο σκέλος των δαπανών ύψους 1,2 δισ. ευρώ και αυξήσαμε από το σκέλος των εσόδων την κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά 300 εκατ. Αυτό αμέσως δημιούργησε μια βιωσιμότητα στον ΕΟΠΥΥ από τους πρώτες κιόλας τέσσερις μήνες του 2012».

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έριξε την ευθύνη στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων κατά τα προηγούμενα χρόνια.

«Ο ΕΟΠΥΥ ανέλαβε την υποχρέωση να εξυγιάνει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος στο ασφαλιστικό σύστημα. Τα ασφαλιστικά ταμεία τα προηγούμενα χρόνια δεν εκκαθάριζαν τις οφειλές, δεν είχαν καμία οργάνωση μηχανογραφική. Μάζευαν κούτες χαρτιά στα υπόγεια» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «αν και υπήρχαν τα χρήματα από τους δανειστές, δεν μπορούσαν να διατεθούν στους παρόχους λόγω αδυναμίας εκκαθάρισης των οφειλών, κατάσταση που αντιμετωπίστηκε με υπουργικές αποφάσεις και με την κινητοποίηση του μηχανισμού των ταμείων», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η κατάσταση με τον σωστό προγραμματισμό αλλάζει».

«Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα το ΙΚΑ πλήρωσε τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ από το 1,5 δισ. που πρέπει να πληρωθεί. Αυτά τα χρήματα θα πέσουν στην αγορά, θα σταθεροποιήσουν τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν στη συνέχεια να πιστώνουν και να αντέχουν την όποια καθυστέρηση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ».

O κ. Σαλμάς, τέλος, ανέφερε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα ανακοινωθεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει να κάνει με την παρακολούθηση στην αγορά φαρμάκου, με στόχο τη συγκράτηση των δαπανών και την επάρκεια των φαρμάκων στην αγορά. «Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση η οποία θα ακολουθεί το φάρμακο από την ώρα που δίνεται στον ασθενή μέχρι την ώρα που εξάγεται σε άλλη χώρα. Στόχος μας είναι ο περιορισμός των ελλείψεων στην αγορά και o εξορθολογισμός. Το κουπόνι θα σκανάρεται, θα ακυρώνεται και δεν θα μπορεί να ξανασυνταγογραφηθεί».
Πηγή: cityvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: