Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Αναστάτωση πάλι στη συνταγογράφηση! Νέα μπερδέματα από το όριο των συνταγών για πρωτότυπα φάρμακα


Δεν είχαν όλα τα άλλα οι ασθενείς και οι γιατροί, έχουν πλέον και το όριο της συνταγογράφησης του 15% που τίθεται για τα πρωτότυπα φάρμακα. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Οι νέες ρυθμίσεις στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαίνεται ότι φέρνουν νέα προβλήματα στον ιατρικό κόσμο αλλά πρωτίστως στους ασθενείς που για άλλη μια φορά μπαίνουν σε αναμονές και αναζητήσεις. 
 
Ειδικότερα όπως αναφέρουν πληροφορίες η ρύθμιση του ορίου του 15% στη συνταγογράφηση των πρωτότυπων φαρμάκων τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή. Δηλαδή ο γιατρός αναγκάζεται πλέον να γράφει μόνο 15% πρωτότυπα φάρμακα και τα υπόλοιπα πρέπει να είναι γενόσημα. 
Το ηλεκτρονικό σύστημα μάλιστα «κόβει» κατ ευθείαν το χρήστη εάν επιχειρήσει να συνταγογραφήσει πρωτότυπο φάρμακο ενώ έχει ξεπεράσει το όριο του 15%. 
Ωστόσο παραμένει ασαφές εάν το ποσοστό αυτό αφορά το μήνα ή το χρόνο καθώς πολλοί γιατροί αντιμετώπισαν ήδη προβλήματα.
 
Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει νομοθετηθεί και είχε βρει από την πρώτη στιγμή αντίθετους τους γιατρούς οι οποίοι επέμεναν ότι θα μπορεί να εφαρμοσθεί στην πράξη καθώς θα προκαλέσει νέες δυσκολίες. 
 
Να σημειωθεί ότι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται τα βαριά φάρμακα που είναι και αναντικατάστατα καθώς δεν έχουν γενόσημα, όπως κάποια εμβόλια, ινσουλίνες, σκευάσματα για καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και όσα απευθύνονται σε παιδιά έγκυες και ηλικιωμένα άτομα άνω των 67 ετών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: