Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Στη Βουλή πρόταση για ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές


Στη Βουλή πρόταση για ανοιχτά καταστήματα τις ΚυριακέςΣτην επιτάχυνση των αποφάσεων για την απελευθέρωση της αγοράς προχωρά η κυβέρνηση και επιμένει στη νομοθετική της πρόταση για λειτουργία των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές.
Η τρόικα υπαναχώρησε από την πρότασή της για καθιέρωση 10 Κυριακών το χρόνο που όλα τα καταστήματα θα ήταν ανοιχτά, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου.
Το άνοιγμα των καταστημάτων θα αφορά τις 52 Κυριακές για τα μικρά καταστήματα κάτω των 250 τετραγωνικών και προαιρετικά, είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς, και σημείωσε ότι όποιο κατάστημα θέλει, θα ανοίγει. Για τα μεγάλα πολυκαταστήματα συζητείται να είναι ανοιχτά για επτά Κυριακές.
Από την πλευρά τους, οι έμποροι αντιπροτείνουν 6 Κυριακές συν μία, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής, και επισημαίνουν ότι το θέμα στην αγορά δεν είναι το πόσες ημέρες θα είναι ανοικτά τα καταστήματα το χρόνο, αλλά η έλλειψη ρευστότητας, που εντείνει την ύφεση και την υποκατανάλωση.
Σε δήλωσή του ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, εν όψει των εξελίξεων είπε: «Mε ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις απόψεις κύκλων του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι αφού κατάργησαν την Κυριακάτικη αργία για τα καταστήματα, φαίνεται πως απορρίπτουν την πρότασή μας για δήθεν ίδρυση αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν ξέρουμε πια τι να πιστέψουμε, το Υπουργείο, τους κύκλους του ή την Τρόικα στο θέμα των Κυριακών. Δεν ξέρουμε πλέον με ποιον να συζητήσουμε υπεύθυνα, τι ερωτήματα να θέσουμε και σε ποιον.
Ένα είναι σίγουρο, εμείς μαζί με τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας επιμένουμε στις προτάσεις της αγοράς για το θέμα των Κυριακών και επίσης θα προχωρήσουμε στο σχεδιασμό της πρότασής μας με τις συνεταιριστικές Τράπεζες για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ειλικρινά, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το λόγο για τον οποίο το Υπουργείο εξακολουθεί τα μπρος-πίσω στο θέμα των Κυριακών, όταν η πρόταση έχει καταδικαστεί από το σύνολο σχεδόν της αγοράς και της κοινωνίας και υπονομεύει την ανάπτυξη -την οποία υποτίθεται ότι υπηρετεί-, απορρίπτοντας εκ προοιμίου μία χρηματοδοτική πρόταση, που μπορεί να ωθήσει την αγορά προς το ξεπέρασμα της κρίσης».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η σχετική νομοθετική πρόταση θα κατατεθεί στη Βουλή κι αυτή θα αποφασίσει. Εκεί αναμένεται όλα τα κόμματα να πάρουν θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: