Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

"Τα τύμπανα του πολέμου" χτυπούν ξανά οι φαρμακοποιοί


Νέος γύρος ταλαιπωρίας απειλεί τους ασφαλισμένους. Το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, προκειμένου να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για την έναρξη κινητοποιήσεων. Θα έχει προηγηθεί συνάντηση των φαρμακοποιών με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο και εφόσον οι απαντήσεις που θα λάβουν για το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης τους δεν κριθεί πειστικό, τότε είναι έτοιμοι να διακόψουν για ακόμη μια φορά την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ, οπότε οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα αναγκαστούν να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακά τους. 

Οι φαρμακοποιοί προσέρχονται στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ζητώντας να οριστεί σαφής τακτική ημερομηνία πληρωμής κάθε μήνα για τις συνταγές που εκτελούνται, όπως επίσης και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, διαφορετικά αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Να σημειώσουμε πως εκκρεμεί η αποπληρωμή των συνταγών του Ιανουαρίου, η οποία ανέρχεται στα 210 εκατ. ευρώ, αλλά και 190 εκατ. για τις συνταγές του Φεβρουαρίου. Ενώ όμως, όπως επισημαίνουν, είχαν λάβει τη διαβεβαίωση πως ο Ιανουάριος θα είχε εξοφληθεί πριν το Πάσχα, ο ΕΟΠΥΥ δεν προχώρησε στην πληρωμή.

«Τα τύμπανα του πολέμου» χτύπησαν πρώτοι οι φαρμακοποιοί της συμπρωτεύουσας, οι οποίοι καλούν τον κλάδο σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Σε επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «όλες οι υποσχέσεις για εξομάλυνση των πληρωμών αποδείχτηκαν ψεύτικες, όπως ψεύτικες αποδείχτηκαν και οι διαβεβαιώσεις για αποπληρωμή των παλαιών χρεών των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και χρονολογούνται από το 2011 και παλαιότερα.

Σας γνωρίζουμε ότι τα όρια της υπομονής μας έχουν εξαντληθεί και αισθανόμαστε ότι για άλλη μια φορά μας εμπαίζετε. Οι φαρμακοποιοί όμως, έχοντας πληρώσει βαρύ το τίμημα της συρρίκνωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, είμαστε πολύ περήφανοι για να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τον εμπαιγμό αυτό».

Όπως δηλώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης, οι αντοχές των φαρμακοποιών έχουν πλέον εξαντληθεί, ενώ από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ υπάρχει «σιωπή ασυρμάτου» για το πότε θα εξοφληθεί το πρώτο δίμηνο.

Συμπληρώνει ακόμη πως ενώ η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί στο μισό και παρά την επιπλέον ενίσχυση του προϋπολογισμού του Οργανισμού με 30 εκατ. ευρώ μηνιαίως από το υπουργείο Οικονομικών, εντούτοις ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να δείχνει ασυνέπεια στις υποχρεώσεις του, διοχετεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλιστικών εισφορών για την υγεία προς τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα.

Βίκυ Κουρλιμπίνη 
vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: