Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

Με τρύπα στα 3 δισ. κλείνει φέτος ο ΕΟΠΥΥ

Αντιμέτωπος με νέα χρέη, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, αναμένεται να βρεθεί ο ΕΟΠΥΥ στο τέλος του χρόνου, εξέλιξη που θέτει πλέον σε αμφισβήτηση τη συνέχιση της ύπαρξης του, ενάμιση μόλις χρόνο μετά τη δημιουργία του. Το 2012 το έλλειμμα στα ταμεία του οργανισμού έφτασε το 1,3 δισ., ενώ φέτος εκτιμάται ότι οι επιπλέον υποχρεώσεις που θα συσσωρευτούν θα αγγίξουν -στην καλύτερη περίπτωση- το 1,7 δισ., δημιουργώντας μια καινούργια «γενιά» ληξιπρόθεσμων χρεών.

Η διαπίστωση ότι η «τρύπα» στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ θα κυμανθεί, αθροιστικά μετά από δύο χρόνια λειτουργίας του, στα 3 δισ. ευρώ, ανήκει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, εντούτοις, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, η ανησυχία για το μέλλον του οργανισμού είναι περισσότερο εμφανής από ποτέ. Ο ίδιος προβληματισμός φαίνεται ότι επικρατεί και στο υπουργείο Οικονομικών, που χαρακτηρίζει τον ΕΟΠΥΥ ως έναν από τους σημαντικότερους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα με σημαντικές δομικές αδυναμίες.
 
Η νέα υστέρηση στα ταμεία είχε γίνει εμφανής από την αρχή του 2013, καθώς ο οργανισμός ήδη από το πρώτο τρίμηνο εμφάνισε έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ, οφειλόμενο στις μειωμένες ανταποδώσεις των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ), τα οποία λόγω περιορισμένων εσόδων εξαιτίας των υψηλών ποσοστών ανεργίας, αλλά και της μη τακτικής καταβολής των εισφορών από τις επιχειρήσεις, από τα 930 εκατ. με τα οποία θα έπρεπε να χρηματοδοτήσουν τον ΕΟΠΥΥ για τον κλάδο υγείας, είχαν καταβάλλει μόνο τα 620 εκατ. Να σημειώσουμε πως ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ φέτος κυμαίνεται στα 6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,4 κατευθύνονται στην κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης. 


Οι φαρμακοβιομηχανίες είναι οι «μεγάλοι χαμένοι» των πληρωμών, καθώς αποτελούν τους μοναδικούς παρόχους του ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για ολόκληρο το 2012. Οι γιατροί έχουν πληρωθεί το 90% για τις επισκέψεις (6,5 εκατ. τον μήνα) και τις εξετάσεις μέχρι και τον Οκτώβριο (4O εκατ. μηνιαίως), συνεπώς, τους οφείλονται το υπόλοιπο 10% (περίπου 60 εκατ. ευρώ), το δίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2012 και ο Ιανουάριος του 2013 (περίπου στα 200 εκατ. ευρώ). Περίπου 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται τέλος ότι οφείλονται στους υπόλοιπους παρόχους.

Κατά συνέπεια ανατρέπεται ο αρχικός σχεδιασμός πως ο ΕΟΠΥΥ δεν θα εμφάνιζε νέα χρέη και πως θα μπορούσε να είναι πια συνεπής προς τις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους υγείας (φαρμακοποιούς, γιατρούς του οργανισμού, φαρμακευτικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία και φυσικοθεραπευτές), παρά το γεγονός πως «ανακουφίστηκε» από την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και το 2011, οι οποίες θα καλυφτούν από πόρους της δανειακής σύμβασης.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: