Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Νέο ψαλίδι στις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ


Υπό επιτήρηση έχει τεθεί ο ΕΟΠΥΥ, καθώς το έλλειμμα κινδυνεύει να φθάσει στο τέλος του 2013 το 1,2 δισ. ευρώ.

Η λειτουργία και κατ' επέκταση βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ ήταν το βασικό θέμα της χτεσινής συζήτησης μεταξύ των εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας και της τρόικας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των δανειστών μας ότι επεξεργάζεται σχέδιο ανακοστολόγησης και διαφορετικής αποζημίωσης κάποιων εξετάσεων που θεωρούνται ακριβές.
Το υπουργείο θα προτείνει την κατηγοριοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων ανάλογα με την πάθηση. Θα δημιουργηθούν πρωτόκολλα εξετάσεων και αποζημίωσης που θα περιλαμβάνουν για κάθε πάθηση συγκεκριμένο μηχάνημα με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να μπορεί να αποζημιωθεί ο ασθενής.
Επίσης, θα οριστεί νέος τιμοκατάλογος, ενώ μελετάται το ενδεχόμενο να τεθεί ένα πλαφόν στον αριθμό των διαγνωστικών που θα μπορούν να κάνουν οι ασφαλισμένοι.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά τη συνάντηση με την τρόικα, τα ζητήματα που θα εξεταστούν είναι η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και το ζήτημα των δαπανών οι οποίες προκαλούνται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. «Σ' αυτό το ζήτημα», είπε, «είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, να υιοθετήσουμε ιδέες ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί έλλειμμα σημαντικό στον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2013».

Δεν υπάρχουν σχόλια: