Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Ο ΕΟΠΥΥ φέρνει νέα μέτρα; Αγκάθι η «μαύρη τρύπα» - Προς... παραμονή η τρόικα

Τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ που δημιουργούν δημοσιονομικό κενό την περίοδο 2013-2014 είναι το νέο «αγκάθι» στιςδιαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Ζήτησαν ενημέρωση και για την ΕΡΤ οι τροϊκανοί.

Οι ελεγκτές επισκέφθηκαν σήμερα αιφνιδίως τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών και ζήτησαν ενημέρωση για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, τις εξελίξεις στην ΕΡΤ μετά την απόφαση του ΣτΕ. Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι δεν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα.
Επίσης, οι τροϊκανοί ζήτησαν ενημέρωση και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων μετά το ναυάγιο στην πώληση της ΔΕΠΑ και των εμποδίων που παρουσιάζοντας στην περίπτωση της ΔΕΣΦΑ.
Στις 18:00 οι τροϊκανοί θα συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα βγήκε στην επιφάνεια ξανά το θέμα των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ και της «μαύρης τρύπας» των ασφαλιστικών ταμείων, εξαιτίας των οποίων δημιουργείται δημοσιονομικό κενό την περίοδο 2013-2014 και αυτό δεν αποκλείεται να φέρει νέα μέτρα.

Και εξαιτίας αυτής της εμπλοκής είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει παράταση η παρουσία των επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα και μετά το Eurogroup της Πέμπτης.
Το ακριβές χρονοδιάγραμμα αναμένεται να καθοριστεί μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ένα από τα ενδεχόμενα είναι να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα παραβρεθούν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, όπου εξετάζονται τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, για τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Παράλληλα, υπάρχουν και τεχνικής φύσεως ζητήματα που ενδέχεται να παρατείνουν την παρουσία της τρόικας, όπως, για παράδειγμα, η προγραμματισμένη απουσία στο εξωτερικό του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με τον παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε όλα τα θέματα, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «όλα είναι ανοικτά».

Συζητήθηκαν, η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η υλοποίηση των μέτρων της περιόδου 2013- 2014, καθώς και το θέμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Το οικονομικό επιτελείο έθεσε και το ζήτημα της μείωσης για ένα εξάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη, καθώς εξετάζει τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: