Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

Όλη η αλήθεια για τα ΜΗΣΥΦΑ. Τι πραγματικά συνέβη.

  Μεγάλος ντόρος δημιουργήθηκε με τη διάταξη που επιτρέπει τη πώληση των ΜΗΣΥΦΑ μέσω διαδικτύου. Τι πραγματικά συνέβη και πως φτάσαμε ως εκεί. Η αλήθεια είναι μια και ακολουθεί βήμα προς βήμα.
Είναι γεγονός ότι στο αρχικό προσχέδιο νόμου απαγορεύονταν η πώληση όλων των φαρμάκων από το διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο όμως έρχονταν σε αντίθεση με το ΦΕΚ 1049Β/29-4-2013 όπου επέτρεπε τη πώληση μέσω διαδικτύου μόνο των ΜΗΣΥΦΑ σε εναρμόνιση με κοινοτική οδηγία. Τη Τρίτη το πρωί λοιπόν, το υπουργείο υγείας διορθώνει το προσχέδιο και εξαιρεί από την απαγόρευση τα ΜΗΣΥΦΑ και τα επιτρέπει να πωλούνται μέσω διαδικτύου. Μετά από παρεμβάσεις του ΠΦΣ αλλά και το ντόρο που δημιουργούν Blogs και
ιστοσελίδες στο διαδίκτυο τα οποία ο υπουργός διαβάζει, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε στη βουλή, αποσύρει τη διάταξη με το αιτιολογικό ότι ήδη ισχύει από 29-4-2013 και ότι θα καθορίσει εντός τριμήνου του όρους και τους κανόνες πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ μέσω διαδικτύου. Τα blogs ενημέρωσαν ορθά. Εμείς από τις 25/6/2013 γνωρίζαμε (Δια χειρός ταχυδρόμου !!!) και ενημερώσαμε το ΠΦΣ ότι υπήρχε διάταξη που επιτρέπει τη πώληση των ΜΗΣΥΦΑ μέσω διαδικτύου.  
Αυτή είναι με απλά λόγια η αλήθεια.
Πρώτον, ο ΠΦΣ ας μην είναι τόσο εριστικός και ας μην εκτίθεται λέγοντας ότι "όλες οι ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο είναι προϊόν αυθαίρετης σκέψης και παραπληροφόρησης."
Δεύτερον, ας μη προσπαθεί να παραπλανήσει τους φαρμακοποιούς βγάζοντας ανακοίνωση ότι αποσύρθηκε η διάταξη τη στιγμή που ήδη ισχύει. Ας σταθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα λέγοντας την αλήθεια και όχι με κουτοπονηριές να κερδίσει τις εντυπώσεις βάζοντας τίτλο στην ανακοίνωση ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΣΥΦΑ και από κάτω να παραδέχεται ότι "ο ΠΦΣ θα συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για την εφαρμογή ηλεκτρονικών πωλήσεων μέσα από τα φαρμακεία"
Τρίτον, να σταθεί δίπλα στο υπουργείο για το καθορισμό αυστηρών κανόνων για τη πώληση ΜΗΣΥΦΑ μέσω διαδικτύου και να θέσει ως κόκκινη γραμμή την απελευθέρωση της τιμής. Το φάρμακο, συνταγογραφούμενο ή μη, δεν είναι εμπόρευμα είναι κοινωνικό αγαθό θυμίζουμε.

Συντακτική ομάδα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: