Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Ποιος είναι ο ρόλος των φαρμακοποιών στη φροντίδα των ασθενών

 Έναν όλο και περισσότερο ενεργό ρόλο φαίνεται ότι διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί στη φροντίδα των ασθενών, σύμφωνα με μια έρευνα της Manhattan Research –εταιρία που παρέχει υπηρεσίες συμβουλών σε επιχειρήσεις και διεξάγει έρευνες στην αγορά του κλάδου της υγείας.
Όπως διαπιστώθηκε, περίπου τα δύο πέμπτα των φαρμακοποιών δήλωσαν ότι σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια ασχολούνται περισσότερο με την παροχή φροντίδας και υποστήριξης στους ασθενείς, προτείνοντας ιστοσελίδες από φαρμακευτικές εταιρίες η ηλεκτρονικές εφαρμογές (apps). Στα πλαίσια της έρευνας φέτος το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ρωτήθηκαν μέσω του διαδικτύου 752 φαρμακοποιοί στις ΗΠΑ, σχετικά με τη χρήση τους από διάφορα κανάλια επικοινωνίας και πηγές, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού περιεχομένου και των κινητών συσκευών για επαγγελματικούς σκοπούς, καθώς και της αλληλεπίδρασης με τη φαρμακευτική βιομηχανία και τη φροντίδα των ασθενών.
Μεταξύ των συνθηκών των οποίων συχνότερα παρέχουν φροντίδα και υποστήριξη είναι ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές διαταραχές, γενικότερα ο πόνος, αναπνευστικές παθήσεις, καθώς και η ψύχωση και η κατάθλιψη.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι φαρμακοποιοί θα ήθελαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες να τους παρέχουν online πρόσβαση σε πηγές πληροφοριών για να τους βοηθήσουν στο να υποστηρίξουν τους ασθενείς. Για παράδειγμα, πάνω από τα τρία τέταρτα των φαρμακοποιών θα ήθελαν online πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό για ασθενείς από φαρμακευτικές εταιρίες, ενώ επιπλέον το 64% των φαρμακοποιών δήλωσε ότι θα ήθελαν βοήθεια από τη φαρμακοβιομηχανία ως προς την υποστήριξη των ασθενών ή ακόμη και κουπόνια.
“Οι φαρμακοποιοί απομακρύνονται από τον παραδοσιακό τους ρόλο και αυξάνουν τις υπηρεσίες υποστήριξης των ασθενών, οι οποίες συμπληρώνονται από μία μεγάλη ποικιλία ψηφιακών πληροφοριών και εργαλείων που διαθέτουν”, δήλωσε η επικεφαλής αναλύτρια της ManhattanResearch, Shawn Dimantha. “Καθώς οι επαγγελματίες πρωτοβάθμιας φροντίδας αγωνίζονται στο να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών, οι φαρμακοποιοί θα διαδραματίσουν έναν πιο αποφασιστικό ρόλο ως εναλλακτικό σημείο περίθαλψης”, προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: