Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

ΠΦΣ: Ο ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 10 Ιουλίου, η πρώτη συνάντηση γνωριμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΦΣ με τον υπουργό υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη. 
Από πλευράς ΠΦΣ τονίσθηκε πως η περίοδος που διανύουμε καθιστά αναγκαία την ισχυροποίηση του θεσμικού ρόλου του ΠΦΣ ως συμβούλου σε θέματα Φαρμακευτικής πολιτικής.
Eιδικότερα στη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ τόνισαν πως απαιτείται επειγόντως λύση για το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, για να μπορέσει ο Οργανισμός να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις του προς όλους τους παρόχους. 
Στο σημείο αυτό έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ και στη μεγάλη δυστοκία στην εξόφληση των παλαιών χρεών παρά το γεγονός ότι τα χρήματα λιμνάζουν στα ταμεία του.
Για τον λόγο αυτό ο ΠΦΣ πρότεινε την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ στο 0,7% του ΑΕΠ με κλιμάκωση έως το 2015 στο 1% του ΑΕΠ και την καθιέρωση κοινωνικού πόρου με επιβάρυνση στα τσιγάρα ή και άλλα προϊόντα που επιβαρύνουν την υγεία.
Επίσης τονίσθηκε στον Υπουργό ότι είναι απαραίτητο να παραμείνει το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,37 δις € του 2013. Οποιαδήποτε άλλη μείωση είναι σε βάρος τόσο των ασφαλισμένων όσο και των παρόχων υγείας.
Ζητήθηκε ακόμη η κατάργηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ τα οποία και χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών παρέχουν και δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους. Ο ΠΦΣ ζήτησε τα φάρμακα που για τη χορήγηση τους απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον, να διατίθενται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, τα δε υπόλοιπα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Όσον αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προτάθηκε η καθιέρωση προληπτικών δικλείδων ασφαλείας που θα εμποδίζουν την παράνομη ή υπερβολική συνταγογράφηση και η ένταξη στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ποσοστού συμμετοχής ασφαλισμένου κατά φάρμακο, βάσει των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και του spc κάθε φαρμάκου, χωρίς δυνατότητα τροποποίησής του από τον συνταγογράφο γιατρό.
Σε οικονομοτεχνικό επίπεδο τονίσθηκε η αναγκαιότητα της καθιέρωσης ηλεκτρονικής κάρτας υγείας κάθε ασφαλισμένου και της θέσπισης κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων για την επιβάρυνση των ασφαλισμένων κατά την αγορά φαρμάκων μέσω ΕΟΠΥΥ.
Η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η δαπάνη για φάρμακα είναι το 20% των συνολικών δαπανών υγείας και μειώθηκε την τελευταία τετραετία κατά 60% (από 5,2 δις ευρώ το 2009 σε 2,4 δις ευρώ το 2012).
Έγιναν ανάλογες μειώσεις και στο υπόλοιπο 80% των δαπανών υγείας, που αφορούν νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κλπ;»
Τέλος ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης ζήτησε τη συνεργασία του ΠΦΣ έτσι ώστε σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα όπου μπορεί να τεθούν θέματα που αφορούν και ενδεχομένως θίγουν τον φαρμακευτικό κλάδο, να υπάρχει οργανωμένη και συντονισμένη αντίδραση εφόσον χρειασθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: