Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τίθενται σε καθεστώς αλλαγής χρήσης - 235 υπάλληλοι μπαίνουν σε κινητικότητα


  Το νοσοκομείο «Παναγία», το Λοιμωδών και το Ειδικών Παθήσεων αλλάζουν χρήση και οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε κινητικότητα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, σε καθεστώς αλλαγής χρήσης τίθενται άλλα έξι νοσοκομεία της Αττικής.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η διοίκηση της 4ης ΥΠΕ προτείνει τη μεταφορά 91 ατόμων από το Νοσοκομείο Ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», καθώς και τη μεταφορά 37 ατόμων από το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο». Επίσης, τη μεταφορά 107 ατόμων από το ΓΝΘ «Άγιος Παύλος» - παράρτημα «Παναγία» (87 άτομα στο Πανεπιστημιακό ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και 20 άτομα στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»).
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, πέραν της μεταφοράς του προσωπικού θα υπάρξει και αντίστοιχη μεταφορά των κλινικών, όχι όμως με τη μορφή της κινητικότητας, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν εμπίπτει στην κινητικότητα (ιατροί του ΕΣΥ, ειδικευόμενοι).
Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, αλλάζουν ακόμη χρήση το νοσοκομείο «Πατησίων», το «Αμαλία Φλέμινγκ», η «Πολυκλινική», το «Σπηλιοπούλειο», το Ινστιτούτο Νοσημάτων Θώρακος και η «Αγία Βαρβάρα», ενώ συνολικά 1.618 εργαζόμενοι των παραπάνω 9 νοσοκομείων μπαίνουν σε κινητικότητα –μεταξύ των οποίων και 210 γιατροί του ΙΚΑ μη πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης.
Το πλήρες χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της κινητικότητας έχει ως εξής:
- Στις 13 Αυγούστου αρχίζει η συλλογή του υλικού της αξιολόγησης των φορέων από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.
- Στις 23 Αυγούστου εκδίδεται ο ονομαστικός κατάλογος με τους εργαζόμενους οι οποίοι τίθενται σε κινητικότητα.
- Από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου οι εργαζόμενοι υπό κινητικότητα καταθέτουν τις προτιμήσεις τους για την τοποθέτησή τους σε όμορα νοσοκομεία.
- Στις 31 Αυγούστου ξεκινάει η κυρίως διαδικασία της κινητικότητας.
- Στις 16 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των υπό κινητικότητα εργαζομένων στις νέες θέσεις τους.
«Προχωράμε στην αλλαγή χρήσης ορισμένων νοσοκομείων και στην κινητικότητα εργαζομένων του ΕΣΥ όχι επειδή έχουμε κάποια μνημονιακή υποχρέωση. Αυτό είναι παρεμπίπτον. Προχωράμε σε αυτές τις διαδικασίες επειδή επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες της χώρας» δήλωσε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι διενήργησε «εξαντλητικό διάλογο με όλους τους φορείς, ενώ οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) συνεργάσθηκαν στενά με τους διοικητές των νοσοκομείων».
Για το «Παναγία»
Αποφασισμένος να εξηγήσει στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την απαράδεκτη απαίτηση της ιδιοκτησίας του ομίλου Euromedica να ανανεωθεί η σύμβαση για την ενοικίαση του κτιρίου όπου στεγάζεται το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης Παναγία με τίμημα 350.000 ευρώ τον μήνα, έναντι 150.000 ευρώ τον μήνα το οποίο προτείνει η διοίκηση του "Παναγία" και 400.000 ευρώ τον μήνα που καταβάλλει σήμερα το δημόσιο, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας.
«Δεν πρόκειται να δεχθώ να δοθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω από το μηνιαίο ποσό το οποίο προτείνει η διοίκηση του Παναγία», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και υπογράμμισε ότι «δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει κόμμα της Βουλής το οποίο θα δεχθεί να υποστηρίξει τις υπερβολικές απαιτήσεις μίας ιδιωτικής εταιρείας εις βάρος του δημοσίου».
Καμία απόλυση
Να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κάλεσε ο υπουργός τον Δημήτρη Βαρνάβα, εάν δεν υπάρξει καμία απόλυση στο χώρο του ΕΣΥ. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε, μάλιστα, ότι εγγυάται προσωπικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε μία απόλυση στο ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι από τον χώρο της υγείας θα φύγουν μόνο όσοι προσελήφθησαν με πλαστά πιστοποιητικά, καθώς και εκείνοι οι οποίοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: