Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013

Απαγόρευση συνταγογράφησης κετοκοναζόλης και από το FDA

  Να μην συνταγογραφούνται πλέον, τα δισκία κετοκοναζόλης(Nizoral, Janssen Pharmaceuticals) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για κάθε μυκητιασική λοίμωξη, ανακοίνωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), λόγω του κινδύνου για σοβαρή ηπατική βλάβηανεπάρκεια των επινεφριδίων, καθώς και ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο φάρμακο.
Ο περιορισμός επιβλήθηκε στην από του στόματος αντιμυκητιασική θεραπεία και δεν ισχύει για τα σκευάσματα κετοκοναζόλη σε κρέμες, σαμπουάν, αφρούς, τζελ.
Προηγήθηκε ωστόσο και η σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) σύμφωνα με την οποία πρέπει να αποσυρθούν από τις Εθνικές αγορές της Ε.Ε. τα δισκία κετοκοναζόλης καθώς όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση προς τον τύπο «ο κίνδυνος ηπατικής βλάβης είναι μεγαλύτερος από τα οφέλη στη θεραπεία των μυκητιάσεων.»
Το FDA δίνει εντολή στους γιατρούς να μην συνταγογραφούν χάπια κετοκοναζόλης σε ασθενείς με υποκείμενη ηπατική νόσο. Όσοι εξακολουθούν να λαμβάνουν το φάρμακο πρέπει να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίες εξετάσεις των επιπέδων αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης προκειμένου να αναγνωριστεί έγκαιρα πιθανή ηπατική βλάβη.
Η από του στόματος λήψη κετοκοναζόλης πλέον ενδείκνυται μόνο για ορισμένες απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις από μύκητες, που είναι γνωστές ως ενδημικές μυκητιάσεις, σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες ή που δεν μπορούν να ανεχτούν άλλες θεραπείες.

ΠΗΓΗ: U.S Food and Drugs Administration (F.D.A)

Δεν υπάρχουν σχόλια: