Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Για τη χωματερή οδεύουν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες


«Μην τον είδατε τον Παναή»: για τη χωματερή οι σακούλες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες! Φτερά θα κάνουν, όπως όλα δείχνουν, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς, φαρμακοποιούς, φαρμακευτικές εταιρείες, κλινικές, εργαστήρια, προμηθευτές, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να κάνει εκκαθάριση των χρεών της προς τους διάφορους κλάδους.

Οι οφειλές αυτές προέρχονται κυρίως από τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ (κάποιες ακόμη από το 2010), και τα σχετικά έγγραφα και τιμολόγια είναι στοιβαγμένα σε υπόγεια και διαδρόμους μέσα σε σακούλες σκουπιδιών, με συνέπεια οι λιγοστοί αρμόδιοι υπάλληλοι να μην μπορούν να προχωρήσουν σε καταμέτρηση και υπολογισμούς. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τιμολόγια και τα αποδεικτικά που έχουν αποσταλεί από τους φορείς οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν έχουν τσουβαλιαστεί εδώ και καιρό σε σάκους, χαρτόνια αλλά και σε σακούλες.... απορριμμάτων. Το προσωπικό δεν επαρκεί ή δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει την εκκαθάριση (ΥΠΑΔ). Συνέπεια είναι να ελαχιστοποιούνται μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες για αποπληρωμή. 
Είναι ενδεικτικό ότι στην αρμόδια υπηρεσία (ΥΠΑΔ) της Αγίας Παρασκευής η διαδικασία γίνεται από 3 άτομα προσωπικό, τα οποία είναι... χαμένα πίσω από σκουπιδοσακούλες. 

**«Ξεχάστε τα λεφτά αυτά. Ο,τι και αν έκανα, δεν γίνεται τίποτε», φέρεται να είπε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες της «Ε», σε συνάντηση στελεχών της Υγείας και του υπουργείου Οικονομικών. Καθόλου τυχαία, βέβαια, καθώς η διαδικασία δεν προχωρεί παρά το κονδύλι που έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και τις τουλάχιστον 4 εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί για τη διευκόλυνση της διαδικασίας. 
Τι και αν η τρόικα έχει ζητήσει να γίνει εκκαθάριση και εξόφληση άμεσα. Σε αυτή την οδηγία οι αρμόδιοι δεν υπακούν, αφού η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά. 
Στο παρελθόν, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δηλώσει ότι θα γίνουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να εκκαθαριστούν οι οφειλές, κάτι όμως που μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες των κλινικών είχαν προθυμοποιηθεί να πληρώσουν και τις ιδιωτικές εταιρείες ώστε να επισπευσθεί η εκκαθάριση. 
Και το ζήτημα είναι ότι γιατροί, κλινικές, φαρμακοποιοί, προμηθευτές και άλλοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ περιμένουν ακόμη και από το 2010 και 2011 να δουν το χρώμα του χρήματος. Και, βέβαια, αρχίζουν και συγκεντρώνονται νέα χρέη, του 2012 και 2013. 
Αυξάνονται! 
Στην προσπάθεια των αρμοδίων να δώσουν λύση για τα παλαιά χρέη, αρχίζει να συγκεντρώνεται νέα γενιά με... σκουπιδοσακούλες. Και αυτά τα ποσά είναι άγνωστο πότε θα εκκαθαριστούν. Και το μεγάλο πρόβλημα για τους ιδιώτες είναι τι θα γίνει και πότε θα εισπράξουν το 10% από οφειλές του 2012 που τους είχε παρακρατηθεί με το επιχείρημα ότι αυτά θα αποδοθούν όταν ολοκληρωθεί ο οριστικός λογιστικός έλεγχος. 
Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντός είχε δεσμευτεί σε συνδικαλιστές γιατρούς, μεταξύ αυτών και στην Ενωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, ότι θα αναζητήσει λύσεις ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. 
Πάντως, στα νοσοκομεία η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη. 
Ηδη έχει καταβληθεί το 84% των υποχρεώσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, δηλαδή 967 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,15 δισ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: