Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν από την κυριαρχία των γενοσήμων


Νέο μοίρασμα της «πίτας» της αγοράς φαρμάκου προμηνύει η απόφαση του υπουργείου Υγείας για άμεση προώθηση των γενοσήμων, με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης τους από το 20%, που είναι σήμερα, στο 60%, και μάλιστα μέχρι το τέλος του χρόνου. Αν και πρόθεση του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, είναι να μη διαταραχθεί σε καμία περίπτωση η εύρυθμη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, εντούτοις η αλλαγή των ισορροπιών στα μερίδια που διεκδικούν, από τη μια, τα γενόσημα και, από την άλλη, τα σκευάσματα των οποίων έχει λήξει η πατέντα προστασίας (off-patent) ταράζει τα νερά.

Με δεδομένο ότι αναμένεται περαιτέρω μείωση και την επόμενη διετία, το βάρος της συρρίκνωσης σηκώνουν πλέον τα γενόσημα, τα οποία, όπως έχει αποδείξει και η ευρωπαϊκή πρακτική, αποτελούν το βασικό «όχημα» της εξοικονόμησης στις δαπάνες υγείας.

Παρά το γεγονός, όμως, πως τα γενόσημα έχουν μπει στη ζωή των ασφαλισμένων από πέρυσι, η Ελλάδα παραμένει ακόμη ουραγός στη διάθεση τους, αφού φαίνεται πως τα μέτρα που πάρθηκαν μέχρι σήμερα για την τόνωση της κατανάλωσής τους δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Έτσι, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκινά «εκστρατεία» για την προώθηση των γενοσήμων, η ενίσχυση των οποίων να σημειώσουμε πως αποτελεί μνημονιακή δέσμευση στο πλαίσιο της συρρίκνωσης των δαπανών υγείας σε ΕΟΠΥΥ και δημόσια νοσοκομεία, προσφέροντας κίνητρα και αντικίνητρα σε ασφαλισμένους, φαρμακοποιούς και φαρμακευτικές εταιρείες.Παρ΄ όλα αυτά, η επίτευξη του στόχου του 60% δεν θα είναι τελικά εύκολη υπόθεση, αν ληφθεί υπόψη πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από τότε, δηλαδή, που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία των σκευασμάτων, τα γενόσημα έχουν αποκτήσει «ορκισμένους εχθρούς», που αντιστέκονται στην περαιτέρω διείσδυσή τους, αλλά και «υποστηρικτές», που βλέπουν καινούργιες προοπτικές ανάπτυξης μέσα από την κυριαρχία των γενοσήμων.

Οι υπέρμαχοι
Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Η πλειονότητα των μονάδων που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους παράγει κατά βάση γενόσημα φάρμακα, οπότε η απόφαση του υπουργείου Υγείας για αύξηση της διάθεσής τους αναμένεται να δώσει «ανάσα ζωής» στα οικονομικά της βιομηχανίας φαρμάκου.

Θέση, άλλωστε, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας είναι ότι τα γενόσημα αποτελούν την πλέον οικονομική ισοδύναμη θεραπευτική επιλογή, η χρήση τους συμβάλλει στην απασχόληση, στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας.

Αν και οι περισσότερες έχουν την τελευταία δεκαετία έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό (με κυρίαρχες τη Pharmathen και την Elpen), η διείσδυση των γενοσήμων αποτιμάται θετικά για τη βελτίωση των οικονομικών τους μεγεθών.

Πολυεθνικές φαρμακευτικές που εισάγουν γενόσημα: Πολλές από αυτές έχουν στραφεί στα γενόσημα εξαιτίας των αυξητικών τάσεων στην κατανάλωση που επικρατούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως, όμως, επειδή η παραγωγή πρωτοτύπων αποτελεί για πολλές απαγορευτική επένδυση, εξαιτίας του κόστους της ερευνητικής διαδικασίας.

Στην Ελλάδα σημαντικό μερίδιο από τον ανταγωνισμό γενοσήμων αποκτούν εταιρείες όπως η ισραηλινή Teva, η Novartis, που, μάλιστα, έχει δική της εταιρεία γενοσήμων, τη Sandoz, η Merc Generics, η Specifar, μέλος του αμερικανικού ομίλου Watson, και η αμερικανική Mylan.

Από τη Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: