Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Μην ξεχνάτε το συμψηφισμό - ζητήστε ισοδύναμα.

  Είναι γεγονός ότι καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου οι πληρωμές από πλευράς ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία θα καθυστερούν όλο και περισσότερο. Κατά τους τελευταίους μήνες του χρόνου παρατηρείται το φαινόμενο η πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ να αυξάνεται καθώς τα αποθεματικά από τις εισφορές και τις επιχορηγήσεις εξαντλούνται και κατά δεύτερο για λόγους δημιουργικής λογιστικής, όπου δαπάνες μεταφέρονται στον επόμενο χρόνο παρά τις συστάσεις της τρόικας για το αντίθετο.
Τα περιθώρια αντίδρασης των φαρμακείων είναι περιορισμένα και το χαρτί της αναστολής έχει πλέον καεί λόγω κακών χειρισμών από πλευράς ηγεσίας του ΠΦΣ. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι ο μόνος τρόπος αντίδρασης, που ίσως έχει απομείνει, είναι η αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση,  ένα μέτρο που θα αποτελούσε δικλίδα ασφαλείας σε ενδεχόμενη στάση πληρωμών είναι αυτό του συμψηφισμού οφειλών με εφορία, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και εν γένει οφειλές προς το δημόσιο. Το μέτρο του συμψηφισμού που αποτέλεσε πρόταση της ΚΙΝΕΦ και υιοθετήθηκε από σύσσωμο το φαρμακευτικό κόσμο, δε βρήκε μέχρι σήμερα κανένα αντεπιχείρημα από πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο ενώ σύσσωμη η κοινωνία στάθηκε δίπλα μας στο δίκαιο του αιτήματός μας. Σήμερα όμως, με διάφορα θέματα να τίθενται στο τραπέζι από πλευράς κυβέρνησης το θέμα του συμψηφισμού έχει ατονήσει σε διεκδικητικό επίπεδο.
Πάντα μιλούσα για ισοδύναμα μέτρα κάθε φορά που ο κλάδος παραχωρούσε κάτι από τα κεκτημένα του. Πάντα ήμουν και είμαι υπέρ του διαλόγου σε ένα πλαίσιο δούναι και λαβείν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έπρεπε να περάσει και ο συμψηφισμός σε συνδυασμό με μέτρα που δε θα επηρέαζαν τη φαρμακευτική δαπάνη όπως η κοστολόγηση υπηρεσιών φαρμακείου και η υπερωριακή επαγγελματική αμοιβή. Όταν όμως ο απέναντι συνομιλητής δεν είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει σε ένα τέτοιο επίπεδο τότε μάχεσαι μέχρις εσχάτων και δεν εγκαταλείπεις τους αγώνες στη μέση.   

3 χρόνια ο κλάδος μόνο δίνει πράγμα που προσωπικά με βάζει σε σκέψεις και περίεργους συνειρμούς. Πολλοί θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι όλοι οι κλάδοι δέχτηκαν πληγές παρακάμπτοντας το γεγονός ότι κλινικές και διαγνωστικά κέντρα είχαν αύξηση τζίρου μέσα στο 12 σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στα ΜΜΕ, αποκαλύπτοντας το γεγονός ότι όλο το μάρμαρο της υγείας  το πλήρωσε το φάρμακο και συγκεκριμένα ο εύκολος στόχος των φαρμακείων.
Εν κατακλείδι όμως, όλοι αναρωτιούνται και είναι πραγματικά απορίας άξιο ότι ως κλάδος δεν αξίζαμε έστω έναν συμψηφισμό. 

Χρήστος Ξανθόπουλος 
Φαρμακοποιός-Μετ.τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ 
Μέλος Κίνησης Νέων Φαρμακοποιών - Πανελλήνιας Φαρμακευτικής Συμμαχίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: