Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Π. Ζαρογουλίδης: Η κρίση στα φαρμακεία θα συνεχίσει να βαθαίνει! Δυσοίωνες οι προβλέψεις, τι πρέπει να γίνει

Σε αντίθεση με κάποιους στον κλάδο που θεωρούν ούτε λίγο ούτε πολύ πετυχημένο το περασμένο διάστημα για δικούς τους ίσως ψηφοθηρικούς λόγους, ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας Παναγιώτης Ζαρογουλίδηςθεωρεί πως η κρίση στα φαρμακεία θα συνεχίσει να βαθαίνει και ότι οι επικείμενες εκλογές στους φαρμακευτικούς συλλόγους έχουν έντονο σημειολογικό χαρακτήρα για το μέλλον του κλάδου. Διαβάστε παρακάτω τα όσα υποστηρίζει:

Μπήκαμε πλέον στην πιο ιστορική και πιο δύσκολη στιγμή της κρίσης που βιώνουμε εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια. Η ώρα της επιλογής, η ώρα των μεγάλων αποφάσεων ! ! ! Η αντίληψη που έχει ο μέσος Έλληνας για την επιχείρησή του είναι ότι αυτή αποτελεί την προέκταση της οικίας του, οπότε και αντιμετωπίζεται συνεπακόλουθα με βαρύκεντρο το συναίσθημα παρά με τους στενούς οικονομικούς όρους που διέπουν τη διαχείρισή της, χωρίς αυτό βεβαίως να αποτελεί κατ’ ανάγκη αρνητικό παράγοντα. Το Ελληνικό φαρμακείο βρίσκεται πλέον σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι επιλογών χωρίς επιστροφή, εξαναγκαστικά και πιεστικά.

Οι δυο παραπάνω δυνάμεις με την πρώτη ματιά φαντάζουν αντίθετες, με έναν βαθύτερο συλλογισμό όμως, η αρμονική συμβίωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε ένα άκρως πετυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο.

Για να βάλουμε μία τάξη στη σκέψη καλό είναι να ξεκινήσουμε τη θεώρηση από το εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον που μεταβάλλονται συνεχώς και καθοριστικά πλέον στους επόμενους μήνες και να  προχωρήσουμε ενεργά σε προληπτικά μέτρα.
Το καλεντάρι των stress Test που θα υποβληθεί το Φαρμακείο στους επόμενους μήνες περιλαμβάνει :

Νοέμβριος 2013:
·       Ξεκινά η ανατιμολόγηση των ισοβιοδιαθεσίμων φαρμάκων με αλλαγή της τιμολογιακής σχέσης Brand/generic στο 65%  της αξίας αντί για 80% σήμερα.
Αυτό θα φέρει μείωση της τάξης του 20% στις τιμές τωνgeneric. Θεωρώντας ότι το ποσοστό αυτών θα αγγίξει το 50% σε όγκους τεμαχίων ως τα τέλη Δεκέμβρη υποβοηθούμενη από τη μείωση της καταναλωτικής δύναμης,
Δεκέμβριος 2013
·       Κλείσιμο λογιστικού έτους
·       Ολοκλήρωση τιμολόγισηςgenerics στο 65% των Brand
·       Αύξηση των ανασφάλιστων
·       Ανακοίνωση νέου φορολογικού με αύξηση εως και 10% της φορολόγισης στα εταιρικά σχήματα των ΟΕ –ΕΕ
·       2000 απολύσεις  από δημόσιο με βάση την τρέχουσα διαπραγμάτευση με ΤΡΟΙΚΑ
Οι νέοι δείκτες φορολογίας δεν είναι ευρέως γνωστοί σε όλους με δυσμενείς εκπλήξεις …
Θεωρώ κάτι περισσότερο από πιθανό την αύξηση της φορολογίας των ΟΕ- ΕΕ που κόπηκε την τελευταία στιγμή περισυ, μια τετοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην μετατροπή  των εταιρικών σχημάτων σε ατομικές επιχειρήσεις, με φόρους υπεραξίας γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στις πληρωμές κτλ

Ιανουάριος 2014
·       euro ανά συνταγή
·       Έναρξη ισχύος νέου ΔΤ –Νέες ΑΤ
·       Έναρξη διαπραγμάτευσης μείωσης του mark upκέρδουςτων φαρμακοποιών
·       Αυξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ
Η έναρξη ισχύος του ΔΤ θα φέρει μία πτώση από 8% εως 10% στο τζίρο και μία μείωση της τάξης του 15-20% στην άμεση ρευστότητα

Επιδείνωση και διεύρυνση του αριθμού των ανασφάλιστων με κορύφωση τον Φεβ 2014 στα μέσα του οποίου λήγει η ασφαλιστική ικανότητα των πολιτών που κατέβαλαν τα ασφάλιστρα για το 1ο εξαμηνο του 2013 (20%-25% της κινούμενων τεμαχίων από κοινωνικά φαρμακεία)

Φεβρουάριος 2014
·       Λήξη ασφαλιστικής ικανότητας αυτών που πλήρωσαν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2013 με κατακόρυφη αυξηση του ποσοστού των ανασφάλιστων πολιτών
Μάρτιος 2014
·       Νέο ΔΤ –είσοδος νέων φθηνότερων generics
·       1000 απολύσεις από το δημόσιο
Περαιτέρω μείωση της τιμής των generics αφού κάθε τρίτο που θα παίρνει άδεια μπαίνει 10% χαμηλότερα

Απρίλιος 2014
·       Εκκαθάριση δηλώσεων ΟΕ ΕΕ για εισοδήματα του 2013
26% για εισοδήματα εως 50.000, (1,5% έκτακτη εισφορά) 33% για εισοδήματα ανω των 50000 (3% έκτακτη εισφορά) με ενεργοποιημένους πλέον μηχανισμούς άμεσης είσπραξης από τραπεζικούς λογαριασμούς αιτούμενα από ΕΟΠΥΥ κτλ

Μαϊος 2014
·       ΔημοτικέςΕκλογές Ευροεκλογές
25 ΜΑϊου
Ιούνιος 2014
·       4000 απολύσεις

        
Σε ένα τόσο μεταβαλλόμενο περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο να σταθούμε σε ιστορικότητες πωλήσεων αφού οι παράγοντες που θα καθορίσουν την μελλοντική ζήτηση και τελικά την πώληση, είναι αστάθμητοι.

Η πρόγνωση της καταναλωτικής δύναμης δεν επιτρέπει εκτιμήσεις βελτίωσης.
Αναφορικά με τις πληρωμές και με βάση την τελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που παρουσιάζεται ήδη ελλειμματικός κατά 50.000.000 ευρώ οι τρέχουσες πληρωμές γίνονται σε βάρος του προϋπολογισμού του επόμενου έτους

Η ανάγκη νέων αγορών στο φαρμακείο είναι κάτι παραπάνω επιτακτική και η απουσία μας σήμερα  από τις συζητήσεις για την επόμενη μέρα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ήταν στρατηγικό λάθος ! σε μια στιγμή που αναζητούμε ένθερμα την είσοδο σε νέες αγορές και ειδικά αυτήν των υπηρεσιών υγείας. 

Οι μέρες που ακολουθούν απαιτούν αναστροφή 180 μοιρών από την πολιτική τύπου ‘’yes man’’ σε αναπτυξιακή πολιτική διαπραγμάτευσης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε ένα ψευδο-νεοφιλελεύθερο καθεστώς αγοράς με ολοένα πιο περιορισμένες δυνατότητες, μηδενική αναγνώριση και στημένους κανόνες. Δεν ζητάμε κρατικό προστατευτισμό, αναζητούμε ίσες ευκαιρίες!!!
            
Από αυτήν την Κυριακή ξεκινούν οι εκλογές για την ανάδειξη των των μελών των ΔΣ των Φαρμακευτικών συλλόγων και των αντίστοιχων εκλεκτόρων τους στον ΠΦΣ, σε όλη  χώρα. Εκλογές με έντονο σημειολογικό χαρακτήρα αφενός και ιδιαίτερης σημασίας για το μέλλον μας. Σας καλώ ανοιχτά να καταδικάσετε το παρελθόν και να χαρίσετε την ελπίδα στον κλάδο για να ξαναβρούμε το χαμένο μας δυναμισμό και τη χαμένη μας αξιοπρέπεια!

Σε αυτό το ραντεβού με την ιστορία δεν πρέπει να λείψει κανείς!!!   
 

Παναγιώτης Ζαρογουλίδης
Φαρμακοποιός ΜΒΑ
Αντιπρόεδρος ΦΣ Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: