Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

“Πάρτι” στο εξωτερικό με Ελληνικά φάρμακα!

  Τελικά οι Ευρωπαίοι εκτός των άλλων θεραπεύονται και με ελληνικά φάρμακα καθώς οι παράλληλες εξαγωγές δίνουν και παίρνουν και στα χρόνια της κρίσης. Πόσα φάρμακα εξάγονται
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Οι περιβόητες παράλληλες εξαγωγές, οι εξαγωγές δηλαδή φαρμάκων σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, κατά καιρούς έχουν προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Πολλές ελλείψεις γνωστών σκευασμάτων οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές οι οποίες  αυξάνονται όταν οι τιμές στα φάρμακα που διατίθενται στη χώρα μας μειώνονται.
 
Έτσι θεωρούνται πιο συμφέρουσες άλλες ευρωπαϊκές αγορές από τις φαρμακαποθήκες, με συνέπεια να στέλνουν χιλιάδες σκευάσματα σε κράτη όπως Γερμανία, Αγγλία κ.α. Άλλωστε οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να αγοράζουν φθηνά τα ελληνικά φάρμακα και στη συνέχεια να τα μεταπωλούν και πάλι σε υψηλότερες τιμές. 
 
Κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια η αξία των παράλληλων εξαγωγών αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ με το 2012 να έχει φθάσει στα 415 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων  (ΕΟΦ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: